Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Δήμος Βόλου: Παρεμβάσεις καθαρισμού σε Αλιβέρι και Ξηριά

Σημαντικές παρεμβάσεις καθαρισμού στις περιοχές του Αλιβερίου και του Ξηριά, πραγματοποίησε τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση περίπου 1.800 τόνων απορριμμάτων. Η Υπηρεσία Καθαριότητας, παρά τις συνεχείς μειώσεις σε προσωπικό και πόρους, συνεχίζοντας τις εντατικές προσπάθειες που ξεκίνησε από την περσινή χρονιά για τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων, επιχειρεί συντονισμένες παρεμβάσεις, με στόχο την πιο καθαρή και πιο όμορφη πόλη. Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν πολυήμερες παρεμβάσεις καθαρισμού σε δύο ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές του Δήμου, στο Αλιβέρι και τον Ξηριά.

Πρόκειται για περιοχές απομακρυσμένες από τον κεντρικό ιστό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται όποιοι, αντί να ακολουθήσουν τον ενδεδειγμένο τρόπο για την απομάκρυνση απορριμμάτων, επιλέγουν την παράνομη απόρριψή τους σε κοινόχρηστους χώρους, δημιουργώντας παράνομες χωματερές.

Συγκεκριμένα, έγινε καθαρισμός, για 3 μέρες (9 – 11 Απριλίου), σε μία μεγάλη περιοχή, δεξιά του αμαξοστασίου της Ν. Ιωνίας, πριν την είσοδο του καταυλισμού αθιγγάνων στο Αλιβέρι, ενώ σημαντική παρέμβαση 9 ημερών (14-17, 24-26 και 28-29 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Ξηριά, αριστερά του αμαξοστασίου της Ν. Ιωνίας. Στις παρεμβάσεις αξιοποιήθηκαν κυρίως μηχανικά μέσα (φορτωτές, φορτηγά, JCB). Στις δράσεις συνέδραμε και η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, η οποία παραχώρησε στην Υπηρεσία ένα φορτωτή και ένα χειριστή μηχανήματος, για την πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική αποκομιδή των απορριμμάτων. Η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κ. Ν. Οικονόμου, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δ. Κολυνδρίνη, καθώς και στον υπάλληλο, κ. Α. Τσίρο, για τη συνεργασία και τη συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Ο όγκος των απορριμμάτων που απομακρύνθηκε από αυτές τις περιοχές, έφτασε τους 1800 τόνους, ενώ για τη μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ πραγματοποιήθηκαν 196 δρομολόγια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, στο ενδιάμεσο της παρέμβασης, που διακόπηκε για λίγες μέρες, λόγω των εορτών του Πάσχα, κάποιοι απέρριψαν εκ νέου στην περιοχή του Ξηριά που μόλις είχε καθαριστεί, όγκους απορριμμάτων, ακόμη και δορές ζώων. Η ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για την αρμόδια Υπηρεσία, ενώ η οικονομική επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική.  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, για την αποκομιδή 4.087 τόνων απορριμμάτων εκτός κάδων, το 2013, η επιβάρυνση του Δήμου μόνο στο ΧΥΤΑ, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες δαπάνες (εργατώρες, αποσβέσεις μηχανικών μέσων, δαπάνες καυσίμων και συντηρήσεων κλπ), άγγιξε τις 45.000 €.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Νατάσα Οικονόμου, τόνισε σε δήλωσή της ότι «η Υπηρεσία Καθαριότητας καταβάλλει συνεπή και εντατική προσπάθεια για τον καθαρισμό κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων, για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή του κινδύνου πυρκαγιών, ενόψει και της θερινή περιόδου που έχουμε μπροστά μας. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις ήταν επιβεβλημένες, καθώς στις περιοχές αυτές είχαν αναπτυχθεί παράνομες χωματερές μεγάλης έκτασης, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Δυστυχώς, αρκετοί συμπολίτες μας δεν αντιλαμβάνονται ότι η ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων σε ακατάλληλους χώρους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Και δυστυχώς, η ασυνειδησία κάποιων περισσεύει, αφού δε σέβονται καμία προσπάθεια. Σπαταλιούνται άδικα πόροι, ανθρώπινοι και υλικοί, που θα μπορούσαν να διατεθούν για τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Υπηρεσίας, για παράδειγμα για την αγορά κάδων και μηχανοκίνητων μέσων. Από την άλλη, το αποτέλεσμα αποκαρδιώνει, όταν η Υπηρεσία αναγκάζεται, μέσα σε λίγες μέρες, να επανέρχεται με δράσεις καθαρισμού στις ίδιες περιοχές, ενώ οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μία απαράδεκτη κατάσταση, με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος διαμονής τους».

Η Υπηρεσία Καθαριότητας θα τοποθετήσει άμεσα απαγορευτικές πινακίδες στην περιοχή, ενώ ζητά από τους πολίτες, στην περίπτωση που αντιλαμβάνονται ύποπτες κινήσεις οχημάτων στις περιοχές αυτές, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη, στο Δήμο, να κρατούν, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, τους αριθμούς των πινακίδων και να τους γνωστοποιούν σε αυτή, προκειμένου να μπορεί να κινήσει τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες. «Δεν είναι στις προθέσεις μας η επιβολή προστίμων, αλλά η ευαισθητοποίηση των πολιτών», σημείωσε η κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, δεν μπορεί το σύνολο των δημοτών να συνεχίσει να πληρώνει την αδιαφορία και την αντικοινωνική συμπεριφορά κάποιων».


Δεν υπάρχουν σχόλια: