Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Π. Σκοτινιώτης: Καθιερώνουμε την “Κάρτα του Εθελοντή” ως ελάχιστη αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς τους

Την καθιέρωση της “Kάρτας του Eθελοντή” ως ελάχιστη αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς των εθελοντών συμπολιτών, αλλά και ως ένα ελάχιστο, ηθικό κυρίως, κίνητρο, για τους υπόλοιπους συμπολίτες, προανήγγειλε ο Δήμαρχος Βόλου και εκ νέου υποψήφιος κ.Πάνος Σκοτινιώτης, κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης προς τιμήν των εθελοντών της πόλης που στήριξαν το έργο και τις δράσεις του Δήμου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας. 

«Εάν ο Δήμος στάθηκε όρθιος αυτά τα δίσεκτα χρόνια, μέσα σε τόσο αντίξοο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ισχυρό κίνημα αλληλέγγυου εθελοντισμού που αναπτύχθηκε στην πόλη μας και επέτρεψε να υλοποιηθούν δράσεις, που κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος μιλώντας στους δεκάδες εθελοντές που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου και στους οποίους απένειμε συμβολικό δίπλωμα συμμετοχής για τις υπηρεσίες που προσέφεραν.
«Η ανταπόκρισή σας στην οφειλόμενη από μας πρόσκληση επιβεβαιώνει τους δεσμούς εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκαν τα τρία προηγούμενα χρόνια ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή Βόλου, τις εθελοντικές οργανώσεις και τον κάθε εθελοντή προσωπικά», σημείωσε ο Δήμαρχος και αναφέρθηκε αναλυτικά στους τομείς του δημοτικού έργου οι οποίοι υποστηρίχθηκαν καθοριστικά από τους εθελοντές, με πρώτο τον τομέα της κοινωνικής προστασίας. 
Αναφερόμενος στην ενδυνάμωση του κινήματος εθελοντισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση συνέβαλε στο να ξαναβρούμε το νήμα με αρχές και αξίες που ενδεχομένως είχαν ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια της επίπλαστης ευημερίας. Να ξανανιώσουμε τις αξίες της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού, της συμμετοχής».
Στο Βόλο, όπως είπε, το κίνημα εθελοντισμού άρχισε να αναπτύσσεται με αφορμή την Ολυμπιάδα του 2004, όταν και δημιουργήθηκε ένα πρώτο δίκτυο εθελοντών που εργάστηκαν αφιλοκερδώς για την υποστήριξη της διοργάνωσης στην πόλη μας. Με πυρήνα αυτή την πρώτη «μαγιά», και φυσικά τις εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες ήταν πάντοτε παρούσες σε όλες τις στιγμές, στα δύσκολα και στα εύκολα, άρχισε να δημιουργείται ένα ισχυρό κίνημα αλληλέγγυου εθελοντισμού, το οποίο ανέπτυξε σημαντική δράση στον κοινωνικό τομέα. 
Πρωταρχικός στόχος της Δημοτικής Αρχής, όπως είπε, ήταν να στηρίξει τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές αλλά και να προωθήσει νέες μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους συμπολίτες που είχαν ανάγκη. «Αν αυτό το πετύχαμε, οφείλεται και στο γεγονός ότι υπήρξε απόθεμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία, η οποία, πέρα από τις δυνάμεις και το προσωπικό του Δήμου, ενίσχυσε την προσπάθεια και δημιούργησε ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικών δομών, το οποίο αναγνωρίζεται πανελλαδικά. Δικαιούμαστε να καυχώμαστε σ’ αυτή την πόλη πως, όταν χρειάστηκε, η κοινωνία ήταν παρούσα και στήριξε τη συλλογική μας προσπάθεια», τόνισε ο Δήμαρχος. 
Πέραν του κοινωνικού τομέα, αναφέρθηκε στη σημαντική συνδρομή των εθελοντών στον τομέα των μεγάλων διοργανώσεων, θυμίζοντας ότι, σε μια ιδιαίτερα ζοφερή περίοδο, ο Βόλος κατάφερε να διοργανώσει τέσσερις παγκόσμιες διοργανώσεις σε τρία μόλις χρόνια, οι οποίες αφενός προέβαλαν την πόλη μας διεθνώς και συνέβαλαν στην τόνωση της τοπικής αγοράς, αφετέρου ανέδειξαν υγιή πρότυπα για τους νέους της περιοχής. Τα μεγάλα αυτά γεγονότα, όπως είπε, διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με επιτυχία εάν δεν υπήρχε μία πολυάριθμη και ισχυρή ομάδα εθελοντών που στήριξε τις διοργανώσεις σε όλους τους τομείς. 
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανεκτίμητη συμβολή των εθελοντών στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και του Πολιτισμού, στη λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Απασχόλησης και του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, στη λειτουργία της εθελοντικής συμβουλευτικής ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης ΕΣΟΨΥ και του δικτύου υποστήριξης νέων – οικογενειών ΔΥΝΟ,  στη συντήρηση των σχολείων της πόλης, όπως επίσης στην προβολή του μύθου της Αργούς και την αξιοποίηση του σκάφους με πρωταγωνιστές την εθελοντική ομάδα «Αργοναύτες». 
«Το ισχυρό αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε στην πόλη μας πρέπει να κρατηθεί, διότι τα επόμενα χρόνια θα είναι επίσης δύσκολα. Η Ελλάδα που θα βγει από την κρίση πρέπει να είναι πιο δυνατή, πιο υγιής, πιο δημιουργική», κατέληξε ο κ.Σκοτινιώτης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια, μαζί με την εθνική και τοπική ανασυγκρότηση, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση του κινήματος του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. «Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: