Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Εγκαινιάστηκε το Κοινωνικό Κέντρο Άλλης Μεριάς «Θανάσης Νάκος»

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.Ιγνατίου πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια του Κοινωνικού Κέντρου Άλλης Μεριάς, του έκτου στο σύνολο του ενιαίου Δήμου Βόλου, αλλά του πρώτου που δημιουργείται  σε Τοπική Κοινότητα. Το νεοσύστατο Κοινωνικό Κέντρο φέρει το όνομα του τέως βουλευτή Μαγνησίας και Υπουργού Θανάση Νάκου, έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου κ.Πάνου Σκοτινιώτη. Στα σημερινά εγκαίνια είχαν προσκληθεί και παρέστησαν ο γιος του αείμνηστου πολιτικού Στ.Νάκος και ο αδελφός του Κ.Νάκος, καθώς και πολλοί προσωπικοί και πολιτικοί του φίλοι. 

Στο χαιρετισμό του ο κ.Σκοτινιώτης έκανε λόγο για οφειλόμενη τιμή σ’ έναν άνθρωπο που με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, μαχητικότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα, υπηρέτησε τον τόπο του από πολλές θέσεις, και κάλεσε τους συμπολίτες να αντιπαλέψουν ισοπεδωτικές αναφορές συλλήβδην κατά των πολιτικών, οι οποίες αποτελούν, όπως είπε, την πεμπτουσία του φασισμού

Αναφερόμενος καταρχάς στη δημιουργία του Κοινωνικού Κέντρου, έδωσε το στίγμα της αντίληψης που διέπει την πολιτική της παρούσας Δημοτικής Αρχής, λέγοντας συγκεκριμένα ότι αποτελεί υποχρέωση του μεγάλου «Καλλικρατικού» Δήμου, όποιες υπηρεσίες απολαμβάνουν οι πολίτες στην πόλη, να τις απολαμβάνουν και οι πολίτες στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό. «Το Κοινωνικό Κέντρο της Άλλης Μεριάς είναι ένα χειροπιαστό δείγμα αυτής ακριβώς της αντίληψης», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου κατάφερε, σ’ένα τόσο αντίξοο οικονομικό, θεσμικό και κοινωνικό περιβάλλον, όχι μόνο να κρατήσει ζωντανές, αλλά και να ενισχύσει τις κοινωνικές του δομές. Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Κέντρο, επισήμανε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, συνεχίζοντας την πολιτική της Δημοτικής Αρχής Πορταριάς του Β.Κοντορίζου και αξιοποιώντας μελέτη της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, κατάφερε να βρει πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και να κατασκευάσει το νέο δημοτικό σχολείο, το οποίο αποτελεί πραγματικό κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώθηκε το κτίριο του παλιού σχολείου, το οποίο αξιοποιήθηκε αμέσως για τη δημιουργία του Κοινωνικού Κέντρου. «Η Άλλη Μεριά διαθέτει ένα μεγάλο συγκρότημα δημοτικών κτιρίων που παρέχουν στους πολίτες κάθε ηλικίας, όλες τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένας Δήμος στους δημότες του. Αυτό το συγκρότημα πρέπει να το φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και η Άλλη Μεριά να αποτελέσει το παράδειγμα για το πώς πρέπει να αναπτυχθούν αντίστοιχες δομές σε όλες τις δημοτικές ενότητες του ενιαίου Δήμου Βόλου», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.   

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην απόφαση να δοθεί στο Κοινωνικό Κέντρο Άλλης Μεριάς το όνομα του Θανάση Νάκου, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι «ο Δήμος Βόλου τιμά τη μνήμη ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τον τόπο του από πολλές θέσεις, με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, μαχητικότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα, και πολλά από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του Βόλου και της Μαγνησίας φέρουν τη σφραγίδα του. «Έχουμε υποχρέωση να θυμούμαστε την ιστορία και τους ανθρώπους που προσέφεραν στον τόπο και να αντιπαλέψουμε ισοπεδωτικές αναφορές οι οποίες αποτελούν την πεμπτουσία του φασισμού. Αναφορές  που ισοπεδώνουν τους πάντες και απαξιώνουν ό,τι έγινε στο παρελθόν.  Σε τελευταία ανάλυση, κάποιοι εργάστηκαν και προσέφεραν τα προηγούμενα χρόνια, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, για να έχουμε σήμερα αυτή την πόλη που καμαρώνουμε», τόνισε ο Δήμαρχος.  

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ κ.Βασίλης Κοντορίζος, είχε κάνει λόγο για ύστατο φόρο τιμής στη μνήμη ενός ανθρώπου που αποτέλεσε υπόδειγμα ήθους και αξιοπρέπειας, προσφοράς και ευθύνης, που τίμησε τους δημοκρατικούς θεσμούς και πρόσφερε σπουδαίο έργο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη χώρα. Ο κ.Κοντορίζος αναφέρθηκε ακόμη στο πλούσιο έργο της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, τονίζοντας ότι στόχος είναι η προώθηση μέτρων και δράσεων που βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής και περιορίζουν τις ανισότητες στον κοινωνικό ιστό της πόλης. Για τα Κοινωνικά Κέντρα είπε ότι αποτελούν έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό που στηρίζεται στη φιλοσοφία της αποκέντρωσης των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και των υπηρεσιών παροχής φροντίδας υγείας στο επίπεδο της συνοικίας. «Είναι βέβαιο ότι το Κοινωνικό Κέντρο Άλλης Μεριάς θα αποτελέσει στέκι των κατοίκων της συνεχώς αναπτυσσόμενης περιοχής και θα δώσει δημιουργική διέξοδο που έλειπε μέχρι σήμερα», τόνισε. 

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος στο σύντομο χαιρετισμό του ευχήθηκε το Κοινωνικό Κέντρο Άλλης Μεριάς να αποτελέσει τόπο συνάντησης της τοπικής κοινωνίας, εστία ενότητας και συνοχής που τόσο έχουμε ανάγκη στη σημερινή εποχή. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να κρατηθούν ζωντανές οι κοινότητες και οι μικρές γειτονιές και πρόσθεσε ότι είναι πολύ όμορφο να δημιουργούμε νέους χώρους, αλλά κυρίως να τους συντηρούμε. «Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι τέχνες, είναι η καθημερινότητα μας, ο τρόπος συμπεριφοράς, ο τρόπος που κρατούμε το δημόσιο χώρο καθαρό», ανέφερε χαρακτηριστικά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: