Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Στόχος μας η ενδυνάμωση του ρόλου των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων

Την ανάγκη ο Δήμος να έρθει πιο κοντά στον πολίτη και να γίνει πιο φιλικός και πιο αποτελεσματικός στην παροχή υπηρεσιών, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου και εκ νέου υποψήφιος κ.Πάνος Σκοτινιώτης μιλώντας την Παρασκευή σε μαζική συγκέντρωση κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού, με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επισκέψεων στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων για τον απολογισμό της πρώτης τριετίας του «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου. 

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια έγιναν διάφορες μεταρρυθμίσεις, τώρα θα πρέπει να γίνει η μεταρρύθμιση, μια βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σκοτινιώτης και πρόσθεσε ότι με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη” εντοπίστηκαν αστοχίες και λάθη, αναδείχθηκαν προβλήματα και όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σ’ ένα νέο κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανάλογη τομή, όπως είπε, θα πρέπει να γίνει και στην κρατική διοίκηση, τόσο στις κεντρικές όσο και στις αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες. 

«Υπήρξε ιστορικό “ατύχημα" το γεγονός ότι ο "Καλλικράτης" εφαρμόστηκε, με καθυστέρηση τουλάχιστον δεκαετίας, σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Την ώρα, λοιπόν, που επιβαλλόταν να στηριχθεί η μεταρρύθμιση και να ενδυναμωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως όρος και προϋπόθεση  για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, οι διαδοχικές κυβερνήσεις επέλεξαν την αντι-μεταρρύθμιση και τη σαφή συντηρητική αναδίπλωση», υποστήριξε ο Δήμαρχος. Κάλεσε, ωστόσο, όσους αποδίδουν στον "Καλλικράτη" την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, να αναλογιστούν ποιες δυνάμεις αντίστασης θα διέθετε η Τοπική Αυτοδιοίκηση αν εξακολουθούσε να λειτουργεί στο επίπεδο των μικρών και ανίσχυρων Δήμων και Κοινοτήτων. «Θα είχε σίγουρα ακυρωθεί», όπως είπε, «κάθε δυνατότητα παροχής και των πιο στοιχειωδών υπηρεσιών προς τους πολίτες και θα αποτελούσε εύκολη λεία  στα χέρια όποιων προωθούν την πλήρη αποδυνάμωση του θεσμού».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Σκοτινιώτης επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη ενδυνάμωσης του ρόλου των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, ώστε να αντιμετωπίζονται πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά οι πιεστικές ανάγκες της καθημερινότητας, για να συμπληρώσει ότι θα δοθεί στις κοινότητες το περιθώριο να αναδείξουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής οικονομίας στο πλαίσιο του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου. Γιατί όσο πιο κοντά βρίσκονται τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στον πολίτη, τόσο πιο ενεργός και συμμετοχικός γίνεται και αυτός. Για να καρποφορήσουν, όμως, και να επιτύχουν ανάλογα σχέδια, εκτός από την πολιτική βούληση, απαιτείται και το κατάλληλο κοινωνικό, νομικό και οικονομικό περιβάλλον, όπως είπε. 
Αναφερόμενος στα θέματα της Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού, ο Δήμαρχος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αμέσως μετά το Πάσχα η περιοχή θα μετατραπεί σ’ ένα μεγάλο εργοτάξιο, καθώς ξεκινάει η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, συνολικής δαπάνης 2.013.573,80 € (πλέον ΦΠΑ), ενός ακόμη έργου κορυφαίας περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής σημασίας για τον ενιαίο Δήμο Βόλου και ειδικότερα τη Δημοτική Ενότητα Ιωλκού. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της κεντρικής δεξαμενής στον Άνω Βόλο με νερό αρίστης ποιότητας από την πηγή «Μάνα» Πορταριάς, με αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας της γεώτρησης στην Ανακασιά, στην υδροδότηση του οικισμού «Καραγάτς» Άνω Βόλου αφού πρώτα προηγήθηκαν εργασίες επισκευής της δεξαμενής και του δικτύου από τη ΔΕΥΑΜΒ, στην ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης Αγίου Ονουφρίου και σε άλλες σημαντικές παρεμβάσεις. 

«Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ δεν μένουν στα λόγια και τις διεκδικήσεις, αλλά καταφέρνουν να υλοποιούν έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αντιμετωπίζουν πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης. 

Από την πλευρά του, ο τοπικός Αντιδήμαρχος Γ.Γκουντέλιας αναφέρθηκε στις υπόλοιπες παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της τριετίας, όπως η  επέκταση του δημοτικού φωτισμού στον Άνω Βόλο, η επέκταση της ανακύκλωσης, οι εργασίες για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιϊας, οι πρωτοβουλίες στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού σε συνεργασία με τους αντίστοιχους συλλόγους της περιοχής, το γήπεδο στο «Πλάι» κλπ. 

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος για θέματα που αφορούν κυρίως τον τομέα της καθημερινότητας, με τον κ.Σκοτινιώτη να υπογραμμίζει ότι κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να διαφυλάξει με κάθε τρόπο τη μεγάλη παρακαταθήκη αυτής της τριετίας: τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει και την επιλογή της να λειτουργεί ως παράγοντας ενότητας και συνοχής της τοπικής κοινωνίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: