Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα δεδομένα υπέρ ΔΕΥΑΜΒ από Άρειο Πάγο στην αντιδικία με ΕΡΓΗΛ

Νέα, θετικά δεδομένα για την υπόθεση της αντιδικίας της ΔΕΥΑΜΒ με την ΕΡΓΗΛ δημιουργεί η 1791/2013 ομόφωνη απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία παραπέμπεται η υπόθεση στην πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά από αίτηση αναίρεσης που άσκησε η ΔΕΥΑΜΒ κατά της 510/2011 απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή – αγωγή της ΕΡΓΗΛ, αναγνωριζόταν ότι είχε εγκριθεί αυτοδικαίως η τελική επιμέτρηση των επιπλέον εργασιών που η ΕΡΓΗΛ ισχυρίζεται ότι εκτέλεσε  και υποχρεωνόταν η ΔΕΥΑΜΒ να της καταβάλει επιπλέον ποσό συνολικού ύψους 4.028.026,00 €, πλέον εργολαβικού οφέλους 28%, της νόμιμης αναθεώρησης και του ΦΠΑ.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου, επικαλούμενη και την πρόσφατη νομολογία με την οποία αμφισβητείται πλέον ο αποκλειστικός χαρακτήρας της προθεσμίας για έλεγχο και διόρθωση της τελικής επιμέτρησης του έργου από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία του φορέα κατασκευής του, κρίνει ότι ανακύπτει ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος και παραπέμπει την υπόθεση, ως προς το θέμα αυτό, στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Την υπόθεση για λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ στον Άρειο Πάγο χειρίστηκαν οι δικηγόροι Δημ.Σκαρίπας (Αθηνών) και Δημ.Μακρυγιάννης (Βόλου), ενώ στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκτός του Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη, είχαν παραστεί ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Αρ.Δουλόπουλος και οι Διοικήσεις των Συλλόγων Εργαζομένων στην Επιχείρηση.
Σύμφωνα με το νομικό επιτελείο της ΔΕΥΑΜΒ, η απόφαση του Αρείου Πάγου δημιουργεί νέα δεδομένα στην αντιδικία της Επιχείρησης με την ΕΡΓΗΛ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΔΕΥΑΜΒ έχει εγκρίνει το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου, το οποίο συντάχθηκε στις 29.3.2013 και στο οποίο αποτυπώνεται το πραγματικά εκτελεσμένο έργο, που υπολείπεται σημαντικά του έργου για το οποίο έχει πληρωθεί. Στη συνέχεια, ενέκρινε τους αρνητικούς λογαριασμούς, με τους οποίους η ΔΕΥΑΜΒ διεκδικεί την επιστροφή του ποσού του εργολαβικού ανταλλάγματος που καταβλήθηκε στην ΕΡΓΗΛ χωρίς να αντιστοιχεί σε πράγματι εκτελεσθέν έργο. Για το θέμα αυτό μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΕΡΓΗΛ, με την οποία ζητά να ανασταλεί προσωρινά η εκ μέρους της ΔΕΥΑΜΒ είσπραξη του επιπλέον αυτού εργολαβικού ανταλλάγματος, συνολικού ποσού 5,5 εκατ. ευρώ περίπου. Η ΔΕΥΑΜΒ αντέκρουσε την αίτηση, ενώ με ανταίτηση ζήτησε να απαγορευτεί η μεταβολή της νομικής και περιουσιακής κατάστασης της ΕΡΓΗΛ, προκειμένου να διασφαλιστούν οι αξιώσεις της δημοτικής επιχείρησης. Στο ακροατήριο κατέθεσε ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Π.Σκοτινιώτης, την υπόθεση για λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ χειριστηκαν οι δικηγόροι Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλος και Δημ.Μακρυγιάννης, ενώ στη δίκη παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Λ. Μαυρογιάννης και τα μέλη του Δ.Σ. Αρ.Δουλόπουλος και Γ. Μολοχίδης, σηματοδοτώντας για μια ακόμη φορά την κοινή στάση των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο μείζον αυτό θέμα. 
«Όπως πολλές φορές έχουμε πει, η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ που κληρονόμησε η παρούσα Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, ήταν πραγματικός δυναμίτης στα θεμέλια της Επιχείρησης. Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η αντιδικία με την ΕΡΓΗΛ έχει ακόμη πολύ και δύσκολο δρόμο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου αποτελεί σημαντική εξέλιξη, που επιτρέπει τη βάσιμη αισιοδοξία ότι οι υπεύθυνοι χειρισμοί και η συστηματική προσπάθεια που κάνουμε για την ανατροπή των μέχρι τώρα αρνητικών δεδομένων και την υπεράσπιση της ΔΕΥΑΜΒ και του δημοσίου συμφέροντος, τελικά θα δικαιωθούν», τονίζει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιχείρησης Πάνος Σκοτινιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: