Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Δήμος Βόλου στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα & τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το «2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις», που έγινε  στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στην Άνω Βιάννο Κρήτης και συνοδεύτηκε από εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Δήμος Βιάννου και η Περιφέρεια Κρήτης.
Συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και προσωπικότητες, εκπρόσωποι των ενώσεων θυμάτων, φορέων διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών,  δήμαρχοι και εκπρόσωποι των μαρτυρικών δήμων από πολλές μαρτυρικές περιοχές της Ελλάδας. Τον Δήμο Βόλου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Αγριάς και Αρτέμιδας κ.Σωτήρης Χαλκιάς, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου με παρέμβασή του. Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Βόλου αποτελεί μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, τόσο λόγω της εκτέλεσης των 118 Δρακειωτών από γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 18 Δεκεμβρίου 1943, όσο και λόγω της πυρπόλησης της Νέας Αγχιάλου τον Απρίλιο του 1943.
Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου αυτού συνέπεσε με τη μαύρη επέτειο των 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, του δεύτερου μεγαλύτερου Ολοκαυτώματος στη χώρα, μετά των Καλαβρύτων, με 401 εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής. Στόχος του Συνεδρίου ήταν να τιμηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η μνήμη των θυμάτων και να δοθεί ώθηση στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και συνολικά των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, κατοχικό δάνειο, κρατικές επανορθώσεις, επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών).
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια των εργασιών του, βασική επιδίωξη είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα αλλά και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού σε Ελλάδα, Γερμανία και σ’ όλον τον κόσμο. Στη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκε και διαμορφώθηκε σχετικό ψήφισμα, ενώ αποφασίστηκε η έκδοση τόμου πρακτικών.
Υπενθυμίζεται ότι  το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα διεξήχθη προ διετίας (16-17.9.2011), τις ημέρες που ελάμβανε χώρα η δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας για την υπόθεση του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών συνέδρων από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Στο συνέδριο της Άνω Βιάννου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» και σύμβολο της Εθνικής μας Αντίστασης Μανόλης Γλέζος, ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πληρεξούσιος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας για την υπόθεση του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης Στέλιος Περράκης, ο Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Α.Π.Θ. Γιώργος Μαργαρίτης, ο Καθηγητής και πρώην Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, η συνήγορος των θυμάτων του Διστόμου Χριστίνα Σταμούλη, ο δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής Δημοσθένης Κούκουνας, ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης και πολλοί ακόμη σημαντικοί επιστήμονες. Έδωσαν ακόμη το “παρών” σημαντικές προσωπικότητες από τη Γερμανία, όπως ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης κ. Christophe Schminck-Gustavus, που έχει με την έρευνά του αναδείξει μερικά από τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, ο δικηγόρος Joakim Lau, που χειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία την υπόθεση των αποζημιώσεων του Διστόμου στην Ιταλία (Εφετείο Φλωρεντίας, 2005 και Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο Ρώμης, 2008), καθώς και ο δικηγόρος Martin Klingner, συντονιστής της ομάδας «AK Δίστομο» από το Αμβούργο, που έχει στηρίξει νομικά και κινηματικά για πάνω από 10 χρόνια την υπόθεση της διεκδίκησης και απόδοσης των αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: