Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Εναλλακτικές πρωτοβουλίες του Δήμου Βόλου για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής

«Η Δημοτική Αρχή Βόλου στοχεύει στη δρομολόγηση δράσεων και υπηρεσιών που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή και θα δημιουργήσουν νέες εναλλακτικές διεξόδους για τους δημότες και ιδιαίτερα τους νέους. Στόχος είναι η παραγωγή υψηλότερης ποιότητας αγροτικών προϊόντων που θα αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό και θα προκαλέσουν ακόμη και τον κάτοικο της πόλης να στραφεί στην καλλιέργεια της γης». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ.Δημήτρης Δερβένης στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών του 8ου Συνεδρίου της Εταιρείας Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος (ΕΓΜΕ), που διοργανώσει στο Βόλο η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Η γεωργική μηχανική μοχλός ανάπτυξης του αγροτικού τομέα».
Ο κ.Δερβένης επισήμανε ότι ο νέος Δήμος Βόλου, με τη συνένωση των περιαστικών Δήμων και της Κοινότητας Μακρινίτσας, περιλαμβάνει εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και σημαντική καλλιεργητική ζώνη. Έτσι, από καθαρά αστικός Δήμος προέκυψε η ανάγκη να ασχοληθεί και με θέματα αγροτικής ανάπτυξης.
«Στον ενιαίο Δήμο Βόλου υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής σχεδόν όλων των αγροτικών προϊόντων», σημείωσε ο κ.Δερβένης και αναφέρθηκε στη μεγάλη ποικιλία προϊόντων που καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες και έχουν σημαντική εξαγωγική δυνατότητα, όπως οι ελιές, τα μήλα, το κρασί κ.α. Ήδη, όπως είπε, ο Δήμος Βόλου έχει προχωρήσει σε κάποιες πρωτοβουλίες, παρά το ελάχιστο στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει και παρά την έλλειψη αρμοδιοτήτων, διότι ακόμη δεν έχουν μεταφερθεί από την Περιφέρεια στο Δήμο οι αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Νόμο του Καλλικράτη.
Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε στην προσπάθεια συγκρότησης ομάδων ανέργων, με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε αγροτικές καλλιέργειες προκειμένου να τους παραχωρηθούν δημοτικές εκτάσεις για καλλιέργεια. Παράλληλα, ο Δήμος Βόλου προωθεί την ιδέα των αστικών αγροκτημάτων και συμβάλει στην προβολή των τοπικών προϊόντων.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ.Δερβένης επανέλαβε την ανάγκη θέσπισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης για το Δήμο Βόλου και ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα, με προτεραιότητα σε τέσσερις τομείς που θα συμβάλουν και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: τον αγροδιατροφικό, την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας, την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών και τον αγροτουρισμό, που αποτελεί σημαντική διέξοδο για τους νέους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: