Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Συναυλία αλληλεγγύης για τη στήριξη του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου

Στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε άγρια από μέλος της Χρυσής Αυγής αφιέρωσε η Δημοτική Αρχή Βόλου τη συναυλία αλληλεγγύης για την ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας. «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και τη θλίψη μας για τον αδικοχαμένο νεαρό μουσικό.  Δυστυχώς αποδεικνύεται, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, ότι τα κηρύγματα μίσους της φασιστικής οργάνωσης μετατρέπονται πλέον σε εγκληματικές ενέργειες.
Θέλουμε να διαχωρίσουμε πλήρως το κίνημα αλληλεγγύης για τη στήριξη των οικονομικά και κοινωνικά πιο αδύναμων συμπολιτών μας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, εθνικότητας και θρησκείας, από τη ρατσιστική «φιλανθρωπία» της Χρυσής Αυγής», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απ. Παντσάς στο χαιρετισμό του.
Ευχαριστώντας τους εκατοντάδες συμπολίτες που προσήλθαν στην εκδήλωση παραδίδοντας τρόφιμα για την ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο κ.Παντσάς επισήμανε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή σας παρουσία εδώ επιβεβαιώνει περίτρανα ότι εμείς εδώ, είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης και συμπαράστασης, πέρα και έξω από προκαταλήψεις και εμμονές. Αυτός είναι ίσως και ο μόνος τρόπος ώστε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος και οι άνθρωποί του.
«Πλέον όλοι συνειδητοποίησαν», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, ότι «οι κινήσεις “φιλανθρωπίας” της Χρυσής Αυγής δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η συνηθισμένη τακτική των απανταχού φασιστικών μορφωμάτων, να δείχνουν ένα “άλλο πρόσωπο” για να πλησιάζουν τις κοινωνίες. Διότι το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού κανείς δεν θέλει να το δει. Ούτε φυσικά οι φασίστες να το δείξουν. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με τη συνεχή προσπάθεια “νομιμοποίησης” των πρακτικών βίας της ρατσιστικής οργάνωσης, στα μάτια της κοινωνίας. Σκοπός της είναι η δημιουργία φιλικού κλίματος στην κοινή γνώμη και  η κοινωνική αποδοχή».
Συνεχίζοντας ο κ. Σκοτινιώτης επισημαίνει ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στο Δήμο Βόλου έχει αναπτυχθεί ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Η παρέμβαση της  τοπικής κοινωνίας μπορεί και πρέπει  να είναι  καθοριστικής σημασίας για στην αντιμετώπιση φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται στη μείζονα πόλη μας, αλλά  και για την αξιοπρέπεια όλων των μελών της. Διότι αλληλεγγύη είναι το ηθικό καθήκον που έχουν τα μέλη μιας κοινωνίας να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοβοηθούνται. Η αλληλεγγύη δεν εκφράζει εξουσιαστική σχέση, αλλά αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα μεταξύ αμοιβαία ίσων».
Η συναυλία διοργανώθηκε από το Δήμο Βόλου-Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, με τη συνεργασία του Συλλόγου Μικρασιατών Ν.Ιωνίας Μαγνησίας “Μνήμες Προσφύγων”. Το μουσικό σχήμα “Σμυρνέικο Καφέ Αμάν” του Θανάση Δραγάνη ερμήνευσε σμυρναίικα και πολίτικα τραγούδια για την ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των 700 και πλέον Βολιωτών που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Οι συμμετέχοντες με τις προσφορές τους σε τρόφιμα κατάφεραν να γεμίσουν δύο φορές το φορτηγάκι της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που υποστήριξε την πρωτοβουλία με την εθελοντική παρουσία και δράση πολλών μελών της. «Η βοήθεια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η οποία είναι πάντα παρούσα σε δράσεις κοινωνικής παρέμβασης, ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της εκδήλωσης, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο εθελοντισμός είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μας», τόνισε σχετικά ο κ.Παντσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: