Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Στα 76 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου για το 2014

Στα 76 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου για το 2014, το σχέδιο του οποίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Ο νέος προϋπολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με τις αυστηρές προβλέψεις του νέου θεσμικού πλαισίου, όσον αφορά την απεικόνιση των εσόδων και των δαπανών και έρχεται να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία και το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου, σύμφωνα με το αναλυτικό ετήσιο πρόγραμμα δράσης και το αντίστοιχο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2014.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Ξηρακιάς επισήμανε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι πραγματικός, χωρίς την εγγραφή πλασματικών εσόδων και εγγύηση για την παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής του αποτελεί η χρηστή διαχείριση και το σημαντικό επίπεδο της οικονομικής εξυγίανσης που πέτυχε ο ενιαίος Δήμος τα προηγούμενα 2,5 χρόνια.
Έχοντας ως βάση τα έσοδα του προηγούμενου οικονομικού έτους, τα τακτικά έσοδα που προϋπολογίστηκαν για το έτος 2014 αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 45.695.685,88, ενώ τα έκτακτα έχουν υπολογιστεί στα 10.765.045,24 €. Έσοδα που έχουν βεβαιωθεί κατά τα προηγούμενα οικονομικά έτη αλλά δεν κατέστη δυνατή η είσπραξή τους μεταφέρονται στη χρήση του 2014 και ανέρχονται στο ποσό των 18.824.254,44 €.
Ο κ. Ξηρακιάς δήλωσε συγκεκριμένα ότι «στα όρια που υπαγορεύουν οι ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, λόγω της δυσμενούς εθνικής συγκυρίας, ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2014 στοχεύει στη συνέχιση, αφενός της εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου, της σταδιακής αποπληρωμής των υποχρεώσεών του και της αποφυγής δημιουργίας νέων χρεών και αφετέρου της αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που μπορούν να εξασφαλίσουν την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας (ΕΣΠΑ, ΣΑΤΑ), όπως επίσης και της έγκαιρης προετοιμασίας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η σημαντική εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου, που επιτεύχθηκε τα δυόμισι προηγούμενα χρόνια, παρά το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και τις μεγάλες υποχρεώσεις που κληρονόμησε ο νέος Δήμος, μας επιτρέπει, με το νέο προϋπολογισμό, να κάνουμε ένα ακόμη βήμα, που εγγυάται τη σταθερή πορεία του Δήμου. Θα συνεχίσουμε, όπως έγινε και φέτος, στην από μηδενική βάση επανεξέταση όλων των δαπανών του Δήμου (εκτός της μισθοδοσίας), σε συνδυασμό με τον τρόπο οργάνωσης των δομών του Δήμου, με στόχο τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων Υπηρεσιών με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των πολιτών σε ότι αφορά το κόστος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: