Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τη διαφορετικότητα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας  Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου και τη διεύθυνση του σχολείου. Η εκδήλωση με τίτλο «Το δικό μας παραμύθι στη μάχη της διαφορετικότητας»  επιλέχθηκε να γίνει στο συγκεκριμένο σχολείο, που βρίσκεται στην «καρδιά» της διαφορετικότητας, προκειμένου να βγει ακόμη πιο δυνατά το μήνυμα της ανάγκης για ενσωμάτωση των παιδιών ρομά σε μια ευρύτερη κοινωνία που δέχεται την διαφορετικότητα.
Ο Ζαχαρίας Σακκής, ένας 98χρονος Βολιώτης της διασποράς, Εβραίος στο θρήσκευμα, ονειροπόλος παραμυθάς, μίλησε στους μικρούς μαθητές για τη ζωή του, τα παραμύθια του, συνομίλησε μαζί τους και σχολίασε τις ζωγραφιές που εμπνεύστηκαν από το παραμύθι του «Η ιστορία ενός σπάνιου παιδιού», το οποίο είχε μοιραστεί στα παιδιά του σχολείου τις προηγούμενες μέρες. Στη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν εργασίες των μαθητών πάνω σε εναλλακτικές εκδοχές του ίδιου παραμυθιού όπως τις φαντάστηκαν τα παιδιά.
«Σήμερα παρακολουθήσαμε τα πρώτα βήματα 200 νέων μικρών συγγραφέων που θέλησαν να γράψουν το δικό του παραμύθι στα χνάρια του Ζαχαρία Σακκή» είπε ο διευθυντής του σχολείου κ.Τάσος Γούκος, θέλοντας να τονίσει τη σημασία των προτύπων και της θετικής επίδρασης που μπορεί να έχουν στα παιδιά τέτοιου είδους δράσεις. Στο τέλος της εκδήλωσης τα παιδιά από το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου δώρισαν στον συγγραφέα  ένα λεύκωμα με  ζωγραφιές που αποτύπωναν τους επηρεασμούς τους από το παραμύθι,  καθώς επίσης και  τις δικές του «συγγραφικές» προτάσεις. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με ανέκδοτα και τραγούδια. «Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά πως κάποιοι χώροι, κάποιοι άνθρωποι, κάποια παιδιά, τόσο κοντά μας αλλά ταυτόχρονα τόσο μακριά μας, έχουν τελικά ανάγκη από  λίγα πράγματα για να νοιώσουν σάρκα από την σάρκα ενός κόσμου στον οποίο ανήκουμε όλοι μας. Κατά τούτο είναι μεγάλη η ευθύνη και η υποχρέωση όλων μας να προσπαθούμε το καλύτερο με κάθε  τρόπο» τόνισε σε σχετική του δήλωση ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ.Απόστολος Παντσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: