Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Βράβευση του Δήμου Βόλου για τις επιδόσεις του στην ανακύκλωση

Ο Δήμος Βόλου βραβεύτηκε, μαζί με άλλους πέντε Δήμους της χώρας, για τις επιδόσεις του στον τομέα της ανακύκλωσης, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.ΠΕ.Κ.Α) και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα και το βραβείο για λογαριασμό του Δήμου Βόλου παρέλαβε ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης από τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΕ.Κ.Α. Σταύρο Καλαφάτη.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο κ.Σκοτινιώτης διευκρίνισε ότι οι 6 Δήμοι που βραβεύτηκαν – Βόλου, Εμμανουήλ Παππά (Σερρών), Καλαμάτας, Κηφισιάς, Ερμούπολης-Σύρου, Λειψών και η Διαδημοτική Επιχείρηση  Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α) στα Χανιά – διακρίθηκαν για την υψηλότερη κατά κεφαλήν επίδοσή τους στον τομέα της ανακύκλωσης. Η διάκριση αυτή, όπως είπε, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το Δήμο Βόλου από το γεγονός ότι είναι ο μακράν μεγαλύτερος από τους υπόλοιπους βραβευθέντες Δήμους, αφού όσο πιο μεγάλος είναι ένας Δήμος, τόσο πιο δύσκολη είναι η επαφή και επικοινωνία της Δημοτικής Αρχής με τους κατοίκους.
«Αυτό το βραβείο δεν ανήκει στον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, πρωτίστως ανήκει στους πολίτες του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και της Αγριάς οι οποίοι συμμετείχαν έως τώρα στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, απέκτησαν περιβαλλοντική συνείδηση και στήριξαν το Δήμο στην προσπάθεια αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σκοτινιώτης και υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συστηματική δουλειά που γίνεται σε πολλά σχολεία της πόλης μέσα από τις περιβαλλοντικές ομάδες. Δεν παρέλειψε ωστόσο να εξάρει την προσπάθεια της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, η οποία κατάφερε, όπως είπε, παρά τη διαρκή συρρίκνωσή της σε προσωπικό να ανταποκριθεί στον τομέα της συλλογής των προς ανακύκλωση απορριμμάτων. 
Επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που έκανε και χθες στην τελετή βράβευσης ενώπιον του κ.Καλαφάτη, ο Δήμαρχος του Βόλου τόνισε ότι, παρά την τιμητική αυτή διάκριση, ο Δήμος Βόλου, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, έχουν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουν για να πετύχουν τον επιθυμητό στόχο. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι εκκρεμεί ακόμη το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων για όλη την Ελλάδα, με το μικρότερο δυνατό κόστος και με στόχο την προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα των βέλτιστων διεθνών περιβαλλοντικών πρακτικών, οι οποίες στηρίζονται στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, η αναλογία των προς ανακύκλωση απορριμμάτων σε σχέση με τον συνολικό όγκο απορριμμάτων που συλλέγονται από το Πολεοδομικό Συγκρότημα, βελτιώνεται συνεχώς. Ήδη, μάλιστα, το πρόγραμμα ανακύκλωσης επεκτείνεται και στις άλλες περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες, πέραν του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και της Αγριάς. Ο κ.Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει παράδειγμα αστικού Δήμου που φτάνει την ανακύκλωση μέχρι και το τελευταίο χωριό.
Αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα επέκτασης έδωσε η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πολιτικής Προστασίας και ΚΕΠ κ.Νατάσα Οικονόμου. Όπως είπε, η επέκταση κατέστη δυνατή μετά την παραχώρηση ενός νέου απορριμματοφόρου και 395 μπλε κάδων από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα του Δήμου Βόλου. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από την κεντρική υπηρεσία με βάση τις χιλιομετρικές αποστάσεις και τις ιδιαιτερότητες των Δημοτικών Ενοτήτων, έτσι ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση του προσωπικού στις Δημοτικές Ενότητες. Ξεκίνησε, ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα και γίνεται ως εξής: Δευτέρα και Παρασκευή συλλογή απορριμμάτων από Αγριά και Αρτέμιδα, Τρίτη από Αισωνία, Βιομηχανική Περιοχή, Γλαφυρές και περιοχή Πανθεσσαλικού, Τετάρτη από Ν. Αγχίαλο, Πέμπτη από Ιωλκό, Πορταριά, Μακρινίτσα και πάλι από Βιομηχανική, Γλαφυρές και Πανθεσσαλικό.
Η κ.Οικονόμου τόνισε ότι η Υπηρεσία θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του προγράμματος κι αν διαπιστωθεί  ότι χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις, θα προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις. Το σημαντικό, όπως είπε, είναι ότι υπάρχει ανταπόκριση των πολιτών αφού από την πρώτη κιόλας εβδομάδα συγκεντρώθηκαν περίπου 10 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών. Να σημειωθεί ότι στο σύνολο των περιφερειακών Ενοτήτων, πλην Βόλου και Νέας Ιωνίας, υπάρχουν πλέον 350 μπλε κάδοι. Η κ.Οικονόμου κάλεσε τους κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων να επικοινωνούν με την Υπηρεσία και τα κατά τόπους Πολυδύναμα Τμήματα, προκειμένου να διατυπώσουν τις όποιες παρατηρήσεις και προτάσεις τους που θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση της ανακύκλωσης. 
Ο Δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί ένα πρώτο «χειροπιαστό» δείγμα των νέων δυνατοτήτων που έδωσε η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο με την ενοποίηση τμημάτων και την πιο ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού.
Ερωτηθείς, τέλος, για το θέμα που προέκυψε με τη μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι πρόκειται για μείζον θέμα όσον αφορά τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και γι’ αυτό ο Δήμος Βόλου ζήτησε από την πρώτη στιγμή τα απαραίτητα στοιχεία. Η αρμοδιότητα, όπως είπε, ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, οι υπηρεσίες της οποίας θα πρέπει να διερευνήσουν τι είδους υλικά ήταν αποθηκευμένα στο χώρο του εργοστασίου, από πού και πως μεταφέρθηκαν στο Βόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: