Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Π.Σκοτινιώτης: Συμπαράταξη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και της ομαλής λειτουργίας της πόλης μας

Δήλωση-παρέμβαση για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της πόλης, έκανε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου υπεράσπισης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και της ομαλής λειτουργίας της πόλης. Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο κ.Σκοτινιώτης επισημαίνει τα ακόλουθα: 
«Τον τελευταίο καιρό το κέντρο της πόλης μας  μετατρέπεται, κάθε λίγο και λιγάκι, σε πεδίο μάχης, με οδυνηρές συνέπειες για τη χειμαζόμενη τοπική οικονομία, αλλά και με σημαντικό οικονομικό κόστος για το Δήμο, και μάλιστα σε μια εποχή όπου δίνουμε τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουμε ζωντανές τις κοινωνικές δομές παρά την οικονομική κατάρρευση  της Αυτοδιοίκησης. Το σκηνικό αυτό επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, ακόμη και τις μέρες των γιορτών, τις οποίες η εμπορική αγορά περιμένει πώς και πώς για να πάρει μια ανάσα. Ο καθένας μας, και κυρίως όσοι υπηρετούμε δημόσιους θεσμούς και διατυπώνουμε δημόσιο λόγο, θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτή την κατάσταση. 
Φυσικά δεν φτάσαμε τυχαία ως εδώ. Η οικονομική κρίση από την οποία δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία, συνδυάζεται με την υποχώρηση θεσμών που συγκροτήθηκαν μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες στη μεταπολεμική Ελλάδα. Συνδυάζεται, επίσης, με την κατεδάφιση ενός ήδη λειψού και απαξιωμένου κοινωνικού κράτους, με αποτέλεσμα η κοινωνία να οδηγείται σε ασφυξία. 
Σε συνθήκες μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, με την ανεργία να καλπάζει και τη μεσαία τάξη να καταρρέει, εντείνονται τα φαινόμενα κοινωνικής βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας. Εντείνονται, παράλληλα, φαινόμενα «αντιποίησης αρχής» από το φιλοναζιστικό και παραστρατιωτικό μόρφωμα που επενδύει στην εξαθλίωση, την κοινωνική ένταση, τον εθισμό της κοινωνίας στη βία, τη διαφθορά, τον εμφυλιοπολεμικό χαρακτήρα που έχει προσλάβει η πολιτική αντιπαράθεση, την έκρηξη της ανομίας και τον άκρατο λαϊκισμό. 
Τα φαινόμενα αυτά δημιουργούν κινδύνους τόσο για τη θέση της χώρας στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσο και για οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας. Οι κίνδυνοι αυτοί κάθε άλλο παρά θα πρέπει να υποτιμηθούν. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση, ωστόσο, αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να γίνει με  την παραδοσιακή αντίληψη των «αντιφασιστικών μετώπων», όταν μάλιστα τον τόνο σε  αυτά δίνουν δυνάμεις που επενδύουν στη σύγκρουση και το χάος.  Θέλουμε να κάνουμε απολύτως σαφές ότι δεν υιοθετούμε την απλουστευτική θεωρία των δύο άκρων, η οποία καλλιεργείται συστηματικά το τελευταίο καιρό. Διότι διαφορετικές ιστορικές καταβολές, διαφορετικά προτάγματα και κουλτούρα, δεν είναι δυνατόν να διαγραφούν χάριν ευκαιριακών και ανιστόρητων επινοήσεων. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι πως  αν θέλουμε να ξεπεράσουμε  τη σημερινή κρίση, θα πρέπει να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να αξιώσουμε την άρση των αιτιών που οδηγούν στη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την κοινωνική συνοχή και να αποφύγουμε  το διχασμό και το χάος, που με τόσο πάθος επιδιώκουν οι δυνάμεις του μηδενισμού και της τυφλής βίας, χωρίς ίχνος σεβασμού στις παραδόσεις μας και χωρίς ίχνος ευθύνης για το μέλλον της χώρας. 
Η αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτεί ψυχραιμία και εγρήγορση. Απαιτεί να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις, ούτως ή άλλως, ισχυρές κοινωνικές δομές αλληλεγγύης που λειτουργούν στην πόλη μας, με ευθύνη και πρωτοβουλία κυρίως του Δήμου και της Εκκλησίας και, φυσικά, με την ανεκτίμητη στήριξη εθελοντικών ομάδων και πολιτών, αλλά και όλο και περισσότερων τοπικών επιχειρήσεων.  Απαιτεί, ακόμη, να λειτουργήσει το κράτος δικαίου αποτελεσματικά και με απόλυτο σεβασμό στις συνταγματικές εγγυήσεις, απέναντι σε κάθε φαινόμενο βίας και ανομίας. Αλλά –θα πρόσθετα- απαιτεί και από κάποιες πολιτικές δυνάμεις να  ξανακοιτάξουν τη σχέση τους με τη δημοκρατία και τον πολιτισμό της, διδασκόμενοι από το μεγάλο μάθημα του 20ου αιώνα.
Δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε σιωπηλοί και άβουλοι την πόλη μας να βρίσκεται διαρκώς υπό ομηρία. Επιβάλλεται, λοιπόν, να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και της ομαλής λειτουργίας της πόλης μας.   Μια μεγάλη συμπαράταξη, που θα φέρνει κοντά κοινωνικούς, παραγωγικούς, επιστημονικούς, νεολαιίστικους, αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς φορείς και συλλογικότητες και πολίτες από διαφορετικούς χώρους. Μια μεγάλη συμπαράταξη όλων όσοι συμμεριζόμαστε τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, τις αρχές δηλαδή που συγκροτούν την ιδιότητα του πολίτη σε ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα. Η Δημοτική Αρχή θα αναλάβει το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: