Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα με «Μιας Πεντάρας Νιάτα» στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής

Με άφθονο γέλιο υποδέχθηκαν την παράσταση «Μιας πεντάρας νιάτα» οι θεατές των πρώτων παραστάσεων και της επίσημης πρεμιέρας. Οι ηθοποιοί καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό και τα «νιάτα» συνεχίζουν την πορεία τους στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής για να διασκεδάσουν το κοινό της πόλης για την περίοδο των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς, κόντρα στο κλίμα κατήφειας που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της.
Αν και οι  ήρωες του έργου είναι και εκείνοι θύματα της ανεργίας και μίας άλλης παλαιότερης οικονομικής κρίσης, τα ευτράπελα που σκαρφίστηκαν οι Ασημάκης Γιαλαμάς και Κώστας Πρετεντέρης, προκαλούν ασταμάτητο γέλιο και δίνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα στους θεατές της παράστασης. Οι ερμηνείες μάλιστα των επαγγελματιών ηθοποιών που αποδίδουν τους ρόλους του έργου, αξιοποιούν στο έπακρο τις πνευματώδεις ατάκες του αμίμητου συγγραφικού διδύμου και σύμφωνα με τα σχόλια των θεατών, πρόκειται για μία παράσταση υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ 
Ένα νεαρό ζευγάρι,  έχει μόλις παντρευτεί και λόγω οικονομικών προβλημάτων αδυνατεί να εγκατασταθεί σε δικό του σπίτι. Φιλοξενούνται από την μητριά   της κοπέλας, η οποία έχει χωρίσει με τον άντρα της και σκοπεύει σύντομα να ξαναπαντρευτεί με ένα δημόσιο υπάλληλο, οπότε επείγει η μετεγκατάσταση του νέου ζευγαριού,  προκειμένου στο σπίτι να μείνει το ώριμο ζευγάρι. Μόνη ελπίδα για τους νέους η χρηματική βοήθεια του πατέρα   της κοπέλας, ο οποίος ως μουσικός νυχτερινών κέντρων έχει υποσχεθεί ότι, θα βοηθήσει οικονομικά την κόρη του. Ο μουσικός όμως έχει και το ελάττωμα του τζόγου, με αποτέλεσμα η πολυαναμενόμενη δόση του σπιτιού για τον εργολάβο, να δείχνει όνειρο απατηλό………. Από εκεί ξεκινούν οι περιπέτειες του νεαρού ζευγαριού, το οποίο προκειμένου να χτίσει το σπίτι του, μπλέκεται σε ένα λαβύρινθο καταστάσεων που γεννούν γέλιο – και ενίοτε δάκρυ. 

Ο Ασημάκης Γιαλαμάς για το έργο 
Για το «Μιας πεντάρας νιάτα» ο ένας από τους συγγραφείς, Ασημάκης Γιαλαμάς,  έγραψε για το πρόγραμμα της παράστασης που ανέβασε  το Εθνικό Θέατρο το 1985 : «Έχω να γράψω μερικά πράγματα από την ιστορία αυτής της κωμωδίας, που νομίζω ότι έχουν κάποιο ενδιαφέρον……. Η κωμωδία ‘Μιας Πεντάρας Νιάτα» γράφτηκε ελεύθερα και έπειτα,  σχηματίστηκε ο θίασος πάνω στην κωμωδία. Αυτός ο ελεύθερος τρόπος συγγραφής υπήρξε ένας από τους συντελεστές της επιτυχίας του αποτελέσματος. Το ό,τι το έργο αυτό ήταν μια ευτυχισμένη στιγμή της συγγραφικής μας προσπάθειας, φάνηκε από την πρώτη στιγμή, που το διαβάσαμε στο θίασο που σχηματίστηκε. Θα ανέβαινε το καλοκαίρι στο θέατρο ‘Μινώα’. Από τις πρόβες μαθεύτηκε στο θεατρικό κόσμο, ότι επρόκειτο για εξαιρετική κωμωδία. Και τη βραδιά που κάναμε τη γενική δοκιμή, οι άλλοι θίασοι διέκοψαν τις πρόβες και οι ηθοποιοί ήρθαν να παρακολουθήσουν τη τζενεράλε μας. Θυμάμαι τον ενθουσιασμό τους όταν τελείωσε η δοκιμή. Ήταν τόσο μεγάλος, που….ανησυχήσαμε, γιατί στο σινάφι μας υπάρχει η άποψη ότι, το έργο που αρέσει στους ηθοποιούς δεν πολυαρέσει στο κοινό. Οι παραστάσεις διέψευσαν πανηγυρικά αυτή την άποψη. Το κοινό υποδέχθηκε την κωμωδία με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και του εξασφάλισε μακριά σειρά παραστάσεων. Κάθε βράδυ σχηματίζονταν μεγάλες ουρές μπροστά στο ταμείο του Θεάτρου. Εκείνο το καλοκαίρι είχαμε καυτά πολιτικά γεγονότα[1]. Ένα βράδυ μάλιστα συνέβησαν κυριολεκτικά καυτά επεισόδια. Ανάφτηκαν φωτιές στους δρόμους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και αναστατώθηκε επί πολλές ώρες το κέντρο της Αθήνας. Εκείνη τη νύχτα συναντήθηκα με τον Πρετεντέρη, κατά τις έντεκα και τραβήξαμε μαζί προς το θέατρο. Καθώς πλησιάζαμε, μου είπε ο μακαρίτης : «Απόψε το θέατρο θα είναι άδειο». Μπαίνουμε και τι βλέπουμε; Ήταν κατάμεστο. Παρ’ ό,τι είχαν προστεθεί και καρέκλες στους διαδρόμους, ήταν και θεατές, που στέκονταν όρθιοι….». 
Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σ. Μαβίδη, Σκηνικά – Κοστούμια της Ιωάννας Τουλούπη, Ενορχηστρώσεις τραγουδιών του Γιώργου Ζαγόρη, Μουσική Διδασκαλία της Βάσως Ζαγόρη, Φωτισμούς Κώστα Τατάκου και με τις χορογραφικές συμβουλές της Δέσποινας Ακρίβου.  Τους ρόλους ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά  οι ηθοποιοί  : Ζέρβας Θανάσης, Καλογεροπούλου Ματίνα, Καραγιάννης Σταύρος, Κουτρουμάνου Ειρήνη, Κωστοπούλου Νιόβη, Μαβίδης Σπύρος, Μήττα Νατάσα, Μπαλαμώτης Αλέξανδρος, Παυλίδης Χαράλαμπος, Περδίκη Μαρία, Τσιρώνης Απόστολος. Συμμετέχει ο Γαβρήλος Μουσκής.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων για την περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Μία επιπλέον παράσταση την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 
Λόγω εορτών και παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, το πρόγραμμα των παραστάσεων για τις επόμενες 15 μέρες διαμορφώνεται ως εξής : 
Πέμπτη 27/12/2012, παράσταση στις 9,00 το βράδυ. 
Παρασκευή 28/12/2012, παράσταση στις 9,00 το βράδυ. 
Σάββατο 29/12/2012, παράσταση στις 9,00 το βράδυ.
(η παράσταση της Κυριακής 30/12/2012 δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω φιλοξενίας της «ΟΠΕΡΑ ΒΑΛΙΤΣΑ» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής). 
Παρασκευή 4/01/2013, παράσταση στις 9,00 το βράδυ. 
Σάββατο 5/01/2013, παράσταση στις 9,00 το βράδυ. 
Κυριακή 6/01/2012, παράσταση στις 8,00 το βράδυ.
Σύμφωνα με την κοινωνική πολιτική του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ, το εισιτήριο εισόδου για τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, από το 2011 έχει οριστεί στα 10€. 
Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή μεσημέρι) από το «Δίαυλο» (Δημητριάδος με Τοπάλη), το Σάββατο και την Κυριακή από τις 11,00 π.μ. έως τις 13,00 μ.μ. εισιτήρια προπωλούνται από το Ταμείο του «Αχίλλειον». Τις ημέρες των παραστάσεων,  το απόγευμα, εισιτήρια πωλούνται από το Ταμείο του Θεάτρου της Παλαιάς Ηλεκτρικής από τις 7,00 το απόγευμα και μετά – έως την έναρξη της παράστασης  (Τηλέφωνα επικοινωνίας : Αχίλλειον – 24210 32818, Ταμείο Παλαιάς Ηλεκτρικής 24210 78164 και τηλ. Διαύλου – 24210 25363). Τα σημεία προπώλησης δεν θα λειτουργήσουν στις 25 και 26 Δεκεμβρίου 2012.


[1] Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Μινώα» κατά τη διάρκεια των ταραχών των «Ιουλιανών»,  το καλοκαίρι του  1965.

Δεν υπάρχουν σχόλια: