Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Δήλωση Απ. Παντσά για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της φτώχειας, o Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Απόστολος Παντσάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Όταν, παλαιότερα, αναφερόμασταν στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας, εκείνο που μας έρχονταν στο νου, ήταν χώρες μακρινές, πολιτισμοί άγνωστοι,  και  τα τεράστια μάτια των παιδιών που ζητούσαν κατανόηση  και τα οποία, όπως, χαρακτηριστικά, λέγονταν, μετρούσαν όσο χίλιες λέξεις. Το παράδοξο είναι ότι οι φωτογραφίες αυτές, αντί να ξυπνήσουν συνειδήσεις στην πολιτισμένη Δύση, πρόσφεραν -κυρίως- τη δυνατότητα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, βραβείων, ευσήμων στους δημιουργούς τους και ευκαιρίες για βαρύγδουπους λόγους.
Μ 'άλλα λόγια, η περί  φτώχειας αναφορές  είχαν  περισσότερο  ένα χαρακτήρα εξωτισμού παρά προσπάθεια διερεύνησης της αλήθειας για την οδύνη και τον πόνο του στερημένου και ακόμη λιγότερο  ανάγκη διερεύνησης των αιτιών  και ανατροπής αυτών μέσα στην ίδια μας την κοινωνία. Δε μετρούσαμε το επιπλέον της πείνας, της δίψας και της ασθένειας. Μετρούσαμε το θέμα της σπανιότητας και του απόμακρου.. Ο λαός μας, σε μια από τις άπειρες παροιμίες του έλεγε :"Όταν βλέπεις τη φωτιά να φτάνει στην αυλή του γείτονά σου, περίμενέ την και στη δική σου". Το λέγαμε αλλά δεν το πιστεύαμε κατά βάθος ή δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι ο "γείτονας" μπορεί να μη βρίσκεται και τόσο μακριά με αποτέλεσμα, νομοτελειακά για κάποιους,  να βρεθεί και η χώρα μας στο μάτι του κυκλώνα και να ζει το δράμα της φτώχειας.
Άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους (πανευρωπαικό ρεκόρ στην ανεργία το μήνα Ιούλιο) ,οι νέοι μας βλέπουν το αδιέξοδο, αντί για αυτό  που με λαχτάρα  ονομάζαμε ως σήμερα, «καλύτερο Μέλλον», και η  απελπισία έχει γίνει η μόνιμη σταθερά της ζωής τους.
Σύμφωνα με στοιχεία  το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ μηνιαίως. Ούτε αυτοί όμως αισθάνονται ασφαλείς, αφού το 60% εξ αυτών,  δηλώνει ότι υπάρχει ο φόβος, κάποια μέρα, να βρεθούν ακόμη πιο φτωχοί.
Στο Δήμο Βόλου, παρά τη μείωση  των παροχών από την κεντρική εξουσία, με τα λίγα μέσα και τους ακόμη λιγότερους πόρους που διαθέτουμε με μια σειρά από υποδομές και δράσεις, προσπαθούμε, τόσο να καταλαγιάσουμε φοβικά σύνδρομα αυτού του  τύπου, όσο και να βοηθήσουμε ουσιαστικά στην καταπολέμηση της φτώχειας:
-Λειτουργούν ήδη δομές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, η σίτιση 180 απόρων στο σπίτι τους, τα ΚΗΦΗ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία, το Κέντρο Διημέρευσης για ΑμεΑ κλπ.
-Έχει αναληφθεί, από το Τμήμα Πρόνοιας, η επιδοματική πολιτική .
-Προστατεύονται οι μονογονεϊκές οικογένειες.
-Προσφέρονται, από εθελοντές καθηγητές, μαθήματα σε άπορους μαθητές, στο κτήριο Στρεφτάρη. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί το ΕΣΟΨΥ που είναι μια εθελοντική δομή με  ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για την ψυχολογική υποστήριξη συμπολιτών μας-θυμάτων της οικονομικής κρίσης
-Φέτος στην έναρξη της σχολικής χρονιάς   συγκεντρώσαμε σχολικά είδη  και μοιράστηκαν σε πάνω από 1000 άπορους μαθητές, μέσω της Ά/θμιας και Β/θμιας Διευθύνσεων και των Διευθυντών των Δημοτικών  και Γυμνασίων.
-Σύντομα θ αλέιτουργήσει ο ξενώνας των αστέγων, στον οποίο θα βρίσκουν καταφύγιο  άνθρωποι που σήμερα κοιμούνται σε παγκάκια και εισόδους πολυκατοικιών.
-Επίσης, αποπερατώνεται ο Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών-θυμάτων, εν πολλοίς, της ανέχειας στην οικογένεια.
-Σύντομα, επίσης, θα λειτουργήσει η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
 Όλα τα παραπάνω και πολλές ακόμη δράσεις που σχεδιάζουμε  είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που πρέπει και ενδεχομένως μπορούμε να κάνουμε σαν οργανωμένη κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε το ολοένα και επιδεινούμενο πρόβλημα της φτώχειας που είναι μέσα στην αυλή μας πλέον. Γι αυτό η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και βεβαίως να αποκτήσει πολιτικά χαρακτηριστικά  συνολικής  κοινωνικής παρέμβασης γιατί μόνον έτσι θα ανακόψουμε τη γενίκευση του φαινομένου της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: