Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μειωμένα τα δίδακτρα στο Δημοτικό Ωδείο και στη Σχολή Χορού του Δήμου Βόλου

Σημαντικές μειώσεις στις τιμές των διδάκτρων που ξεκινούν από 5% και ανέρχονται σε μερικές περιπτώσεις έως και 50%, όπως και μειώσεις σε πολλές κατηγορίες ωφελουμένων, θα ισχύσουν τη φετινή περίοδο στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και στη Δημοτική Σχολή Χορού, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) του Δήμου Βόλου.
Το Δ.Σ. του Οργανισμού κατέληξε στην απόφαση αυτή λαμβάνοντας  υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα σχετικά αιτήματα γονέων, καθώς και τις παρατηρήσεις των καθηγητών. Μάλιστα, στην αρχική πρόταση μειώσεων της Διεύθυνσης Πολιτισμού συμπεριλήφθηκε, με εισήγηση του Προέδρου του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ. Π.Μαβίδη, και η πρόταση που υπέβαλαν οι εκπρόσωποι του υπό σύσταση Συλλόγου Γονέων των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου, οι οποίοι σε συνάντηση μαζί του αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες αλλά και στην ανάγκη για συνέχιση των μουσικών σπουδών των παιδιών τους, ειδικά όσων φοιτούν στα επαγγελματικά τμήματα και στις προχωρημένες τάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν οριζόντιες μειώσεις των διδάκτρων κατά 5% σε όλα τα τμήματα, πολύ μεγαλύτερες σε θεωρητικά και ομαδικά μαθήματα, ενώ έως και 50% ανέρχονται οι μειώσεις στις κατηγορίες των πολυτέκνων, με κλιμάκωση ανάλογη της φορολογικής δήλωσης, όπως και στις περιπτώσεις των ΑΜΕΑ, των ανέργων, των μονογονεικών οικογενειών και ειδικές μειώσεις για το δεύτερο ή τρίτο παιδί οικογένειας ή για την εκμάθηση δεύτερου ή τρίτου οργάνου. Αποφασίστηκε έως και η δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων για παιδιά που είναι τρόφιμοι ιδρυμάτων, όπως και νέων που θέλουν να ενταχθούν ως δόκιμοι στη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, προκειμένου να κάνουν παράλληλα μουσικές σπουδές ώστε να αποκτήσουν πτυχία και να ενταχθούν στο σώμα της Φιλαρμονικής, αναβαθμίζοντας σταδιακά το επίπεδο και συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση  της.
Ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ξεκίνησαν τα  μαθήματα στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και συγκεκριμένα στα τμήματα των ειδικών οργάνων πιάνου, κιθάρας, βιολιού, φλάουτου, κόρνο, τρομπόνι, κλαρινέτου,  ενοργάνωσης, αρμόνιου, καθώς και τα μαθήματα στη μουσική προπαιδεία,  στη μονωδία, στο τραγούδι, στη χορωδία, στη βυζαντινή μουσική και στα ανώτερα θεωρητικά. Παράλληλα ξεκίνησαν και τα ερασιτεχνικά μαθήματα στην κιθάρα, στο πιάνο, το βιολί, το μπουζούκι και το αρμόνιο.
Οι σπουδές του Δημοτικού Ωδείου απευθύνονται σε ενδιαφερομένους  όλων  των ηλικιών, από τη μουσική προπαιδεία για παιδιά 4-8 ετών, στη διδασκαλία μουσικών οργάνων έως τα Διπλώματα Ανωτέρων θεωρητικών και Σύνθεσης. Στο πρόγραμμα σπουδών ο τομέας της κλασσικής παιδείας περιλαμβάνει: Ανώτερα θεωρητικά με τα μαθήματα Αντίστιξης, Αρμονίας, Φυγής, Σύνθεσης καθώς και το τμήμα Διεύθυνσης ορχήστρας και το τμήμα προετοιμασίας για τις σπουδές Μουσικολογίας. Επίσης περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες των κλασσικών οργάνων: εγχόρδων, πνευστών, κρουστών, μονωδίας και Βυζαντινής μουσικής.
Οι εγγραφές συνεχίζονται και για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Ωδείου, τις 9:30 – 14:00 το πρωί και το απόγευμα 17:00 -21:00 καθημερινά, τηλ. 24210-39594.
Αναμένεται σύντομα επίσης η έγκριση του αιτήματος προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις προσλήψεις έκτακτου καλλιτεχνικού προσωπικού, ώστε να ανακοινωθεί  άμεσα η λειτουργία και άλλων τμημάτων στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και Νέας Ιωνίας, για τα τμήματα του οποίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την προεγγραφή τους δηλώνοντας το τμήμα της προτίμησής τους.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εγγραφές  στη Δημοτική  Σχολή Χορού, στα Εικαστικά Εργαστήρια, στο Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι, στο Εργαστήρι Ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας, στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων «Δίαυλος»,  στη Σχολή  Ελληνικής Μουσικής και Χορού της Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού και  στις Δημοτικές Ενότητες Ν.Αγχιάλου και Αγριάς .
Για  τη  Δημοτική Σχολή Χορού, ανακοινώθηκαν επίσης μειώσεις για διάφορα τμήματα, ενώ παράλληλα ισχύουν και όλες οι μειώσεις για τις ειδικές κατηγορίες ωφελουμένων, όπως και στο Δημοτικό Ωδείο. Σε συνέχεια των 27 χρόνων λειτουργίας και μετά από μια δυναμική χρονιά καλλιτεχνικής παρουσίας και διακρίσεων, η Σχολή εγκαινιάζει φέτος νέο τμήμα για ενήλικες του Κινησιολογικού  Αυτοσχεδιασμού, ανοιχτό σε χορευτές, ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς και σε όλους όσοι θέλουν να μυηθούν στη δημιουργική τέχνη του χορού. Επίσης, θα λειτουργήσουν τα τμήματα:
Χορευτικής Προπαιδείας-Μουσικοκινητικής Αγωγής, Τμήματα Προσχολικής Αγωγής για παιδιά από 4-6 χρονών, Κλασσικού Χορού με το Ρωσικό  Σύστημα  Vaganova, για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, Σύγχρονου Χορού, τα Φυτώρια -Τμήματα Επαγγελματικής Κατεύθυνσης, προετοιμασίας Εξετάσεων για το Υπουργείο Πολιτισμού, επιλεγμένων παιδιών τα οποία μέσω εντατικής εκπαίδευσης στον κλασσικό και σύγχρονο χορό μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτερες επαγγελματικές σχολές. Θα λειτουργήσουν επίσης τμήματα εφήβων και ενηλίκων στο Street Dance, Modern Jazz-Musical, Dance stretching με το μάθημα της Ορθοσωμικής βασισμένο στις αρχές της Οστεοπαθητικής
Για πληροφορίες- εγγραφές καθημερινά 10:00-13:00 το πρωί και 18:00 – 21:00 το απόγευμα στη γραμματεία της Σχολής, Κουταρέλια με Ρ. Φεραίου (Π. Ηλεκτρική), τηλέφωνο 24210-54244
Στα Εικαστικά Εργαστήρια του Κάραγατς [τέρμα Κύπρου] για τη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου  θα λειτουργήσουν αρχικά  τμήματα ενηλίκων στη Ζωγραφική και στην Κεραμική, πρωινά και απογευματινά, ενώ θα ανακοινωθούν παράλληλες  δραστηριότητες εικαστικής έκφρασης έως το τέλος του μήνα. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το Ερασιτεχνικό Εργαστήρι Θεάτρου. Σε όλα τα παραπάνω τμήματα αποφασίστηκαν επίσης μειώσεις διδάκτρων στις ειδικές κατηγορίες. Για πληροφορίες-εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο, καθημερινά 9:30-13:30 και 18:30-21:00, τηλέφωνο 24210-31701.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας θα λειτουργήσει το Εργαστήρι Ζωγραφικής για εφήβους και τμήμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής. Πληροφορίες και εγγραφές στο Πολιτιστικό Κέντρο, τηλέφωνο 24210-65212.
Στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων «Δίαυλος» θα λειτουργήσουν τμήματα Η/Υ για το δίπλωμα ECDL, Φωτογραφίας και photoshop, χορών λάτιν ενηλίκων και  εφήβων, λαϊκών και  παραδοσιακών χορών, yoga,   καθώς και ξένων γλωσσών (ισπανικά, κινέζικα, ρωσικά, αραβικά,  τούρκικα).
Στη «Σχολή Ελληνικής Μουσικής και Χορού» της Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού θα λειτουργήσουν τα τμήματα μουσικής προπαιδείας, θεωρίας, αρμονίου, κιθάρας, μπουζουκιού, βιολιού, πιάνου, χορωδίας και δημιουργικού χορού-προπαιδείας χορού. Πληροφορίες-εγγραφές στο τηλέφωνο 2421359513.Τέλος στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Αγχιάλου και Αγριάς θα λειτουργήσουν τμήματα μουσικής προπαιδείας, κιθάρας,  μπουζουκιού και παραδοσιακών χορών. Η έναρξη των μαθημάτων θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: