Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ο Δήμος Βόλου στο Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών

Ο Δήμος Βόλου συμμετέχει στο νέο 13μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, το οποίο προέκυψε από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9.6.2012 στο Δίστομο. Τη Δημοτική Αρχή Βόλου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Αγριάς και Αρτέμιδας κ.Ν.Στόϊκος. Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Βόλου αποτελεί μέλος του Δικτύου τόσο λόγω της εκτέλεσης των 118 Δρακειωτών από γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 18 Δεκεμβρίου 1943, όσο και λόγω της πυρπόλησης της Νέας Αγχιάλου τον Απρίλιο του 1943.
Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα τροποποίησης του καταστατικού του Δικτύου, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των Καλλικρατικών Δήμων, καθώς και επιμέρους τροποποιήσεις που αφορούν τη διάρκεια της θητείας του Δ.Σ. και την έδρα του Δικτύου, η οποία αποφασίστηκε να εναλλάσσεται κυκλικά κάθε χρόνο. Επίσης, στην ίδια Γενική Συνέλευση ενημερώθηκαν τα μέλη για την έκβαση των διεκδικήσεων στο Διεθνές Δικαστήριο όσον αφορά τις Γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Για τα δυο αυτά θέματα αποφασίστηκε το Δ.Σ. να ζητήσει από την Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, την ανάληψη πρωτοβουλιών και νέων ενεργειών, με βάση τις νομικές δυνατότητες που διαθέτει σήμερα η χώρα μας.
Την Κυριακή 10 Ιουνίου ο Αντιδήμαρχος Αγριάς Ν.Στόϊκος παρέστη, μαζί με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δράκειας  Δημ.Μούτο, στις εκδηλώσεις μνήμης για τους σφαγιασθέντες στο Δίστομο. Αφού τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μαυσωλείου, ακολούθησε προσκλητήριο Νεκρών και κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Δήμος Βόλου.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αντώνης Μανιτάκης, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός, Ιωάννης Γρίβας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, πρώην βουλευτές, οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, εκπρόσωποι του Δικτύου των 90 Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Βόλφγκανγκ Ντόλντ, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ, εκπρόσωποι της πρεσβείας της Πολωνικής και της Τσεχικής Δημοκρατίας αλλά και συγγενείς των θυμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: