Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ημερίδα για την κλιματική αλλαγή από το Δήμο Βόλου

Ο Δήμος Βόλου διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη Τοπικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 – Στο Βόλο αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε κλίμα!», στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του προγράμματος LIFE+07ENV/GR/000282 CLIM LOCAL 2020. Η μεταβολή του κλίματος αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος πολιτισμός. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, με κύριο το διοξείδιο του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων και το οποίο είναι υπεύθυνο για τα 2/3 των συνολικών εκπομπών, σημειώνουν ραγδαία αύξηση και απειλούν να αποσταθεροποιήσουν το κλίμα του πλανήτη.
Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, ο Δήμος Βόλου, μαζί με τις Δημοτικές επιχειρήσεις ΔΕΥΑΜΒ, ΑΝΕΒΟ Α.Ε. και την εταιρεία περιβαλλοντικών μελετών ΕΠΕΜ Α.Ε., υλοποιεί από το 2009 μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012, πρόγραμμα LIFE+ συγχρηματοδοτούμενο από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βασικό αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανάπτυξη εργαλείων και δράσεων που θα χρησιμοποιεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε τοπικό επίπεδο με χρονικό ορίζοντα το 2020.  Ο στόχος του Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο οποίος έχει ως παράπλευρα οφέλη τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του παραπάνω προγράμματος, εντάσσεται και η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Ιουνίου και ώρα 9 το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου.

Πρόγραμμα ημερίδας
9.00 Χαιρετισμοί
9.30 «Κλιματική μεταβλητότητα και αλλαγή: επιπτώσεις, αντιμετώπιση, προσαρμογή» -Νικόλαος Δαλέζιος,  Καθηγητής Αγρομετεωρολογίας – Τηλεπισκόπισης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – ΚΕΤΕΑΘ
9.50 «Μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας: μείωση αερίων θερμοκηπίου και  προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» - Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής WWF Ελλάς
10.10 «Δήμος και ενέργεια: υποστήριξη και ευκαιρίες για τοπική ανάπτυξη μέσω του Συμφώνου των Δημάρχων» - Εύη Τζανακάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc, Τμήμα Κτιρίων ΚΑΠΕ
10.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
10.40 Διάλειμμα – καφές
11.00 «Παρουσίαση του έργου LIFE+  CLIM LOCAL 2020 - Νατάσσα Οικονόμου, Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών.
11.20 «Εκπομπές ΑΦΘ και μέτρα μείωσής τους» - Γιάννης Σαραφίδης, Χημικός Μηχανικός, ΕΠΕΜ Α.Ε
11.40 «Σχέδιο Δράσης για τη μείωση των εκπομπών ΑΦΘ στο Δήμο Βόλου» - Ανδρέας Λουκάτος, Χημικός – DEA, ΕΠΕΜ Α.Ε.
12.00 «Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης  για τη μείωση των εκπομπών ΑΦΘ στο Δήμο Βόλου», Εύη Καραϊσκου, Βιολόγος MSc, Δ/νση Προγραμματισμού Δήμου Βόλου
12.20 « LIFE+ Επιλογές Διαχείρισης Αποβλήτων για τον Έλεγχο των Εκπομπών  Αερίων του Φαινομένου του Θερμοκηπίου (WASTE-C-CONTROL)» - Νίκος Γκάργκουλας, Χημικός / Μηχανικός Περιβάλλοντος, ΕΠΕΜ Α.Ε.
12.40 «LIFE+ Ανάπτυξη και Επίδειξη ενός Εργαλείου Υποστήριξης της Πρόληψης Αποβλήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (WASP Tool)» - Νίκος Γκάργκουλας,  Χημικός / Μηχανικός Περιβάλλοντος, ΕΠΕΜ Α.Ε.
13.00 Ερωτήσεις – συζήτηση
13.15 Λήξη ημερίδας – γεύμα


Δεν υπάρχουν σχόλια: