Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ανησυχία για το μέλλον των δομών ψυχικής υγείας στο Βόλο

Την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρ. Λοβέρδου, ζητεί με επιστολή του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούν οι περικοπές και η σημαντική καθυστέρηση στη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών «Μαζί» και «Κ.Η.Π.Ο.Σ.», οι οποίες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το υπουργείο. Ο κ. Σκοτινιώτης εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον της  λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τυχόν αναστολή της θα σήμαινε για την πόλη του Βόλου αλλά κυρίως για τους πάσχοντες και τους συγγενείς τους, σοβαρή οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη στήριξη και επανένταξή τους στην ευρύτερη κοινότητα.
Την ίδια ώρα, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Παρέμβασης, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απόστολος Παντσάς εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής στα αιτήματα του προσωπικού αλλά και των γονέων και συγγενών των μελών του Κέντρου Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ, σε επιτροπή που τον επισκέφθηκε στο κτήριο Στρεφτάρη.
Όπως είναι γνωστό, στο Βόλο δραστηριοποιείται από τον Αύγουστο του 2006, στο πλαίσιο  του προγράμματος της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς», το οικοτροφείου «Μαζί», για τη φιλοξενία ατόμων με νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές. Στον ίδιο άξονα λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2009 το Κέντρο Ημέρας για την Προώθηση της Ψυχικής Υγείας «Κ.Η.Π.Ο.Σ.», όπου παρέχονται υπηρεσίες από εξειδικευμένο προσωπικό σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, απασχολησιοθεραπεία, εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων, εκπαιδευτικές εκδρομές. Στις δομές αυτές εξυπηρετούνται συνολικά  περί τούς 35  συμπολίτες μας με χρόνια ψυχικά νοσήματα και ήδη έχει επιτελεστεί σημαντικό έργο. Το Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ, που λειτουργεί στην οδό Μεταμορφώσεως  23α καθώς και το Οικοτροφείο «Μαζί», που βρίσκεται  στην Κ. Καρτάλη 227, ανήκουν στο φορέα ΔΙΟΔΟΣ Α.μ.Κ.Ε. 
Τους τελευταίους έξι μήνες υπάρχουν πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις στον τομέα της χρηματοδότησης των παραπάνω φορέων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσκολίες στη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας, που αυξάνουν την ανασφάλεια και την ανησυχία τόσο των εργαζομένων όσο και των οικογενειών των επωφελούμενων. Οι περικοπές που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στη  λήψη των επιδομάτων, έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε δύο σημαντικούς τομείς της φροντίδας και περίθαλψης των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη τις δομές αυτές: α/ στην παροχή των υπηρεσιών που παρέχονται από τις δομές ψυχικής υγείας, όπως είναι το Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. και β/ στην καθημερινή λειτουργία του  οικοτροφείου «Μαζί».
Όσον αφορά το πρώτο σημείο, ο κ. Σκοτινιώτης τονίζει στην επιστολή του προς τον κ. Λοβέρδο ότι «η τελευταία 6μηνη καθυστέρηση χρηματοδότησης του Κέντρου Ημέρας έχει ως συνέπεια να διακόπτονται όλο και περισσότερες θεραπευτικές ομάδες, καθώς δεν υπάρχουν πια οι απαραίτητοι πόροι για να διασφαλιστούν τα λειτουργικά έξοδα και κατά συνέπεια η συνέχιση των ομάδων. Αυτό οδηγεί στη μείωση της ποιότητας των παροχών που τόσο έχουν ανάγκη οι ψυχικά πάσχοντες για την ομαλότερη θεραπεία και κοινωνική τους ένταξη». 
Από την πλευρά του ο κ. Παντσάς δήλωσε στην επιτροπή με την οποία συναντήθηκε ότι κατανοεί απόλυτα τα προβλήματα του προσωπικού των δομών  καθώς και των συγγενών των ασθενών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στις δύσκολες μέρες που διανύουμε η διασφάλιση της δομών που υποστηρίζουν άτομα με ειδικά προβλήματα όπως αυτά της ψυχικής σφαίρας αποτελεί μια από τις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου Βόλου». Πρόσθεσε δε ότι η Δημοτική Αρχή εξετάζει τις δυνατότητες δημιουργίας μιας ομάδας εθελοντών γιατρών οι οποίοι θα προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε, αστέγους, πένητες και απόλυτα ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: