Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ν. Οικονόμου: Aστεία τα περί πολιτικής και συνδικαλιστικής δίωξης υπαλλήλου του Δήμου

Αναφορικά με την «καταγγελία» και την παράσταση διαμαρτυρίας  καθαριστριών σχολείων και συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης για την πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε σε καθαρίστρια-υπάλληλο του Δήμου, την ανανέωση των προσλήψεων των καθαριστριών και τη νομοθεσία περί απασχόλησής τους κατά τις περιόδους των αργιών σε άλλες υπηρεσίες, η Αντιδήμαρχος, Ν. Οικονόμου, δήλωσε τα εξής: Σε καθαρίστρια-υπάλληλο του Δήμου επιβλήθηκε από τη διοικητική προϊσταμένη της αρμόδιας Υπηρεσίας, χωρίς καμία συμμετοχή της δημοτικής αρχής,  πειθαρχική ποινή για παράπτωμα, που τελέστηκε σε ανύποπτο χρόνο, στα μέσα Δεκεμβρίου 2011.
Το παράπτωμα αφορά σε επανειλημμένως αναξιοπρεπή για υπάλληλο συμπεριφορά απέναντι στην προϊσταμένη του τμήματος προσωπικού, η οποία ήταν υποχρεωμένη ως υπάλληλος να εφαρμόσει τη νομοθεσία που προβλέπει την απασχόληση σε δημοτικά κτίρια των καθαριστριών των σχολείων κατά τις μέρες των σχολικών διακοπών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς και απέναντι στον αντιδήμαρχο, κ. Καουνά, που βγήκε από το γραφείο του θορυβημένος από τις φωνές και προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα.
Αν υπάρχουν οποιεσδήποτε αντιρρήσεις ή ενστάσεις για την πειθαρχική αντιμετώπιση κάποιου υπαλλήλου, ο υπάλληλος αυτός έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία δικαιώματά του και όχι να προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω  από τη συνδικαλιστική  ιδιότητα, για να αποσείσει τις ευθύνες του.
Όσον αφορά τη Δημοτική Αρχή, αποτελεί πάγια θέση μας, από την έναρξη της θητείας μας, ο σεβασμός του ρόλου της διοίκησης και η έμπρακτη αναγνώριση των σαφών και διακριτών ορίων ανάμεσα στη διοικητική ιεραρχία και την πολιτική ηγεσία.
Από την ανάληψη των  καθηκόντων μας, έχουμε πάρει «διαζύγιο» με νοσηρές πρακτικές του παρελθόντος και έχουμε επιβάλει την αξιοκρατία και την ισονομία στη λειτουργία του Δήμου. Όλες οι κρίσεις, οι τοποθετήσεις, οι προσλήψεις, ακόμα και αυτές που ο νόμος επιτρέπει να γίνουν διαφορετικά (π.χ. δίμηνες συμβάσεις με απόφαση Δημάρχου), γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, με διαφανείς διαδικασίες και με αυστηρή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Όλοι οι υπάλληλοι αντιμετωπίζονται από τη Δημοτική Αρχή με τα ίδια μέτρα και σταθμά. Δεν υπάρχει και δε πρόκειται να υπάρξει διακριτή μεταχείριση ως προς τα υπηρεσιακά θέματα για οποιονδήποτε εργαζόμενο οποιασδήποτε συνδικαλιστικής παράταξης. Ως εκ τούτου, είναι αστεία τα περί πολιτικής ή συνδικαλιστικής δίωξης της συγκεκριμένης ή οποιουδήποτε άλλου υπαλλήλου.Αν, ωστόσο, η συγκεκριμένη υπάλληλος και η παράταξή της επιμένουν  στα περί πολιτικής ή συνδικαλιστικής δίωξης, δεν έχουν παρά να επιτρέψουν να δημοσιοποιηθούν τα περιστατικά που προκάλεσαν την πειθαρχική της ποινή, όπως καταγράφηκαν από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στην κοινή γνώμη να μορφώσει ολοκληρωμένη άποψη για το τι εννοεί η συγκεκριμένη παράταξη, όταν αναφέρεται σε πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη και σε «μαύρη σελίδα» στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Όσον αφορά το θέμα των προσλήψεων των καθαριστριών σχολείων, είναι γνωστό ότι οι Ο.Τ.Α. είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, ψεύτικες υποσχέσεις δεν έχουμε το δικαίωμα και ούτε είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε σε κανέναν εργαζόμενο. Εξάλλου, τα θέματα των προσλήψεων μαζί με άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αυτοδιοίκηση, πρώτη η παρούσα Δημοτική Αρχή τα εισήγαγε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος και την άσκηση πίεσης στην κεντρική διοίκηση.
Αναφορικά, δε, με την εργασία που προσφέρουν οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, από την πλευρά μας, έχοντας πάντοτε ως αρχή να επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συναίνεση με το προσωπικό του Δήμου, δεν προβήκαμε στην άμεση εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την απασχόληση των καθαριστριών σε άλλες Υπηρεσίες, κατά τις περιόδους των αργιών (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι). Κατανοούμε το φόρτο και τη δυσκολία της εργασίας τους, καθώς επίσης και την ανάγκη, κάποιες από τις μέρες των αργιών, να γίνεται γενική καθαριότητα στα σχολεία. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας φυσικά και το δικαίωμα των καθαριστριών στην κανονική άδεια από τα καθήκοντά τους, είναι ακατανόητη η αξίωση να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία για ολόκληρο το διάστημα του καλοκαιριού, πράγμα που αποτελεί αδικία σε βάρος των άλλων καθαριστριών του Δήμου, οι οποίες εργάζονται όλο το χρόνο. Θα ήταν καλό, λοιπόν, η συνδικαλιστική παράταξη που υπεραμύνεται των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων υπαλλήλων, να λαμβάνει υπόψη της τα δικαιώματα και το φόρτο εργασίας και των άλλων εργαζόμενων σε ανάλογα αντικείμενα. Εκτός αν προϋπόθεση γι’ αυτό, αποτελεί η ένταξή τους στη συνδικαλιστική παράταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: