Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Συντονισμένη προσπάθεια του Δήμου Βόλου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την καταιγίδα

Η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή από χθες αργά το βράδυ μέχρι και τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, με έντονη βροχόπτωση και ανέμους που έφθαναν ακόμη και τα 10 μποφόρ, βρήκε ετοιμοπόλεμες τις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, όπως και τη ΔΕΥΑΜΒ, συνεργεία των οποίων έδωσαν μάχη όλη τη νύχτα και κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με αποτελεσματικότητα. Νωρίς το απόγευμα υπήρξε συνεργασία του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ.Χαρ.Τσαμπάζη και κινητοποιήθηκε σύσσωμο το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας, των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου και της ΔΕΥΑΜΒ, συμμετέχοντας σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη συνδρομή και μελών εθελοντικών οργανώσεων της περιοχής. 
Μικτά συνεργεία των αρμόδιων υπηρεσιών, έχοντας στη διάθεσή τους τον απαραίτητο εξοπλισμό, τέθηκαν σε επιφυλακή ώστε να παρέμβουν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων. Μηχανήματα είχαν λάβει από νωρίς θέση σε επικίνδυνα σημεία της πόλης, όπως στην Αγριά (μπροστά από την Παιδόπολη και στο Δημοτικό Σχολείο), στα Λεχώνια, στη Νεάπολη, στο Παλαιό Λιμεναρχείο, μπροστά από το Δημαρχείο και στη Νέα Αγχίαλο.
Με την εκδήλωση της καταιγίδας ξεκίνησε συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με τα σοβαρότερα προβλήματα να επικεντρώνονται σε δυο μέτωπα: στην Αγριά και το Παλαιό Λιμεναρχείο. Δύο φορτωτές χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό της παραλιακής οδού Αγριάς από φερτές ύλες καθώς και περιμετρικά του Γυμνασίου όπου σημειώθηκε πτώση δέντρων, συνεχίζοντας την προσπάθεια μέχρι τις 2 το πρωί. 
Στο Παλαιό Λιμεναρχείο, το πρόβλημα εκδηλώθηκε στο αντλιοστάσιο όπου το ύψος του νερού έφθασε 10 πόντους πάνω από το οδόστρωμα, καθώς το αντιπλημμυρικό έργο που πρόσφατα ολοκληρώθηκε δεν έχει παραδοθεί ακόμη από τον ανάδοχο, επειδή εκκρεμεί η σύνδεση των νέων αντλιών με το δίκτυο της ΔΕΗ. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με άνοιγμα των φρεατίων αποχέτευσης, ενώ επικουρικά συνέδραμαν δυο αντλίες, μία από το εργοτάξιο του αντιπλημμυρικού έργου και μία επιπλέον που εξασφάλισε ο Δήμος. Με τον τρόπο αυτό, γρήγορα έπεσε η στάθμη του νερού και δεν πλημμύρισε κανένα ισόγειο – σπίτι ή κατάστημα – στην περιοχή. Η όλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας, συνεργείων της ΔΕΥΑΜΒ και της αναδόχου εταιρείας, με τη συνδρομή και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Να σημειωθεί ότι, παρότι είχε προβλεφθεί, δεν χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση στην περιοχή της Νεάπολης, η οποία έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές στο παρελθόν.
Παρεμβάσεις σημειώθηκαν επίσης στις Αλυκές για τον καθαρισμό της ακτής και στη Νέα Αγχίαλο στην εκβολή του χειμάρρου, ενώ αρκετές ήταν οι πτώσεις δέντρων κυρίως μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα. Συγκεκριμένα, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων ξεριζώθηκαν τρία δέντρα στο σχολικό συγκρότημα πρώην Πολυκλαδικού, ένα δέντρο έπεσε σε καλώδιο της ΔΕΗ στο Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται δίπλα στο Ορφανοτροφείο και επίσης στις οδούς Κουμουνδούρου, Βλαχάβα, Δεληγιώργη, Σταθά, Κασσαβέτη, πάρκο Αναύρου, Γ. Δήμου και στον περιφερειακό, χωρίς να προκληθούν σοβαρές ζημιές. Επίσης, ένα δέντρο ξεριζώθηκε στο Κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου προκαλώντας ζημιές σε μνήματα. Από το πρωί τρία συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου εργάζονται για την κοπή των δέντρων και αύριο θα γίνει η απομάκρυνση των ξύλων από τα σημεία που έπεσαν.
Τον συντονισμό της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την καταιγίδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, είχε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τσαμπάζης, τον οποίο συνέδραμαν οι Αντιδήμαρχοι Φ. Λαμπρινίδης, Π. Πελεκάνος, Ν. Στόϊκος, Γ. Καουνάς, Γ. Γκουντέλιας, Ν.Μόσχος, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Λ. Μαυρογιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος Σ. Χαλκιάς, στελέχη των κατά τόπους Δημοτικών Ενοτήτων, καθώς και μέλη των εθελοντικών οργανώσεων «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης» και «Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Αγριάς».
Καταστράφηκε η στέγη
Εξάλλου, εξαιτίας των σφοδρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή κατέρρευσε τμήμα της στέγης στο ένα εκ των δυο τμημάτων του 2ου Νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας, το οποίο δεν θα λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες, έπειτα από απόφαση του Δημάρχου Βόλου, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Η απόφαση ισχύει από αύριο Τετάρτη έως και την Παρασκευή, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας θα χρειαστούν 3 μέρες για την εκτέλεση των εργασιών. Ωστόσο, αν ολοκληρωθούν νωρίτερα, το νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει κανονικά και πριν την Παρασκευή. 
Ζημιές στα Κολυμβητήρια
Αναστάτωση προκλήθηκε στο Κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας όταν γύρω στις 9:30 το βράδυ κι ενώ στο χώρο βρισκόταν ακόμη μέλη του τμήματος «Αcqua aerobic», αποκολλήθηκαν πάνελ από τον πλαϊνό τοίχο και έπεσαν στο πάτωμα, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσει κανείς. Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ Π. Μαβίδης, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Γίδαρης και ο ειδικός συνεργάτης σε θέματα αθλητισμού Αλ. Μεταφτσής είχαν σύσκεψη προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και, όπως έγινε γνωστό, έως τότε το Κολυμβητήριο θα παραμείνει κλειστό. Επίσης, μικροζημιές σημειώθηκαν στο Κολυμβητήριο του Βόλου, όπου ξηλώθηκαν τέντες, και στο Σκοπευτήριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: