Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Π. Σκοτινιώτης: Οι νέες περικοπές αποτελούν τη χαριστική βολή για τους Δήμους

Με αφορμή πληροφορίες για περαιτέρω περικοπές στα έσοδα των Δήμων το 2012, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε μια στιγμή  που  οι Δήμοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση,  η νέα περικοπή 400 εκατ. ευρώ στα έσοδά τους για το 2012 που, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποφασίστηκε  στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόϊκα, έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν δεν φαίνεται να υλοποιείται από την κυβέρνηση η δέσμευση που ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ.Λ.Παπαδήμος όπως και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τ.Γιαννίτσης ανέλαβαν, για εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2012 των 450 εκατ. ευρώ, τα οποία «ξεχάστηκαν» από   το  Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η ζοφερή εικόνα συμπληρώνεται, αν συνυπολογιστεί ότι οι Δήμοι έχουν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο φορέα του δημοσίου, έχοντας υποστεί την τετραετία 2009-2012 μείωση των πόρων τους  σε ποσοστό  πάνω από 50%.
Είναι προφανές πως αν η κατάσταση αυτή δεν ανατραπεί και οι περικοπές για το 2012 φθάσουν τελικά στα 850 εκατ. ευρώ (400+450), οι Δήμοι οδηγούνται σε απόλυτο αδιέξοδο και σε αδυναμία να ανταποκριθούν ακόμη και στις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες, ιδιαίτερα προς τους πλέον ανήμπορους που δυστυχώς όλο και αυξάνονται.
Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις συνδυάζονται και με το περιεχόμενο  του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο όχι μόνο βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την  αξίωση  να αντιμετωπιστούν οι   εκκρεμότητες και οι διαπιστωμένες δυσλειτουργίες του «Καλλικράτη», αλλά και πολλές από τις ρυθμίσεις του βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας όπως και της ΄Ενωσης Περιφερειών,  και είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν την αυτοδιοίκηση σε αδυναμία  να εκπληρώσει την αποστολή της.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να σημάνουν συναγερμό στην ΚΕΔΕ, αφού βρισκόμαστε πλέον σε οριακό σημείο και  η άμεση διαμόρφωση ενός ενωτικού, αγωνιστικού πλαισίου αποτελεί μονόδρομο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: