Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Συνάντηση πολιτισμών το «Καρναβάλι του Κόσμου 2012»

Σύσκεψη εργασίας με σκοπό των συντονισμό των υπηρεσιών και την κατανομή αρμοδιοτήτων για την καλύτερη προετοιμασία των εκδηλώσεων «Καρναβάλι του Κόσμου 2012», συγκάλεσε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης στο πρώην Δημαρχείο Νέας Ιωνίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Βόλου και των Νομικών του Προσώπων, στους οποίους ανατέθηκαν συγκεκριμένες ευθύνες για την υλοποίηση της διοργάνωσης.
Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι στόχος του Δήμου Βόλου είναι να αναβαθμίσει τον θεσμό των καρναβαλικών εκδηλώσεων διοργανώνοντας φέτος ένα καρναβάλι με διεθνή χαρακτήρα, μια συνάντηση πολιτισμών, με τη συμμετοχή 70 καλλιτεχνών από 7 ευρωπαϊκές χώρες. Για το σκοπό αυτό, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ομαδικό πνεύμα συνεργασίας και συντονισμός όλων των δυνάμεων, ώστε στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που απομένει έως τις Απόκριες να ολοκληρωθεί επιτυχώς η οργανωτική προετοιμασία των εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προσπάθεια κινητοποίησης του κόσμου και προσέλκυσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού εθελοντών, προκειμένου το «Καρναβάλι του Κόσμου 2012» να γίνει υπόθεση της πόλης και των πολιτών. 
«Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε», όπως είπε, «θα προσπαθήσουμε μέσα από ένα σύνολο εκδηλώσεων να δώσουμε μια νότα χαράς και αισιοδοξίας στους συμπολίτες μας, παρέχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παραστάσεις μουσικής, χορού και ακροβατικών με δωρεάν είσοδο και παράλληλα να διασκεδάσουν συμμετέχοντας στην μεγάλη παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς».
Το «Καρναβάλι του Κόσμου 2012» αποτελεί συνεργασία του Δήμου Βόλου με τους «Acrobats of Silence» του Χαράλαμπου Παυλίδη, ενός φορέα με μεγάλη εμπειρία σε καρναβαλικές διοργανώσεις ευρωπαϊκού επιπέδου. Η ομάδα «Acrobats of Silence» αιτήθηκε -  και τελικά έλαβε την έγκριση -  για ένταξη της διοργάνωσης σε πρόγραμμα της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Νέα Γενιά σε Δράση & Eurodesk». 
Η εγκεκριμένη πρόταση, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα, περιλαμβάνει συμμετοχή 7 καλλιτεχνικών σχημάτων από 7 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και  διάθεση 600 καρναβαλικών έντεχνων κοστουμιών για να παρουσιαστούν στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς. Οι καλλιτεχνικές ομάδες θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους, θα διοργανώσουν workshops για τους νέους του Βόλου και θα εκτελέσουν καλλιτεχνικά δρώμενα σε εξωτερικούς χώρους όλων των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου. Θα συμμετέχουν επίσης όλοι οι φιλοξενούμενοι στην καρναβαλική παρέλαση και την κεντρική εκδήλωση της Κυριακής της Αποκριάς στην παραλία του Βόλου.
Το Σάββατο, παραμονή της Αποκριάς, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση για τα παιδιά στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου με τη συμμετοχή καλλιτεχνικού σχήματος από την Πολωνία, που θα διασκεδάσει τους μικρούς καρναβαλιστές με νούμερα τσίρκο και άλλα ακροβατικά, ενώ αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνικών σχημάτων αλλά και σύμφωνα με τα έθιμα της κάθε περιοχής.
Στη σημερινή σύσκεψη, τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εικόνα της πόλης και την τουριστική προβολή του Βόλου και του Πηλίου, καθώς όπως τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης ο διεθνής χαρακτήρας των εκδηλώσεων, εκτός από τους Βολιώτες, είναι σίγουρο πως θα κερδίσει και τους επισκέπτες που θα επιλέξουν την πόλη μας για το τριήμερο της Αποκριάς ως εναλλακτική πρόταση απόδρασης. «Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε με τον τρόπο αυτό ένα νέο θεσμό, πρωτόγνωρο ίσως για τον ελληνικό χώρο, ένα θεσμό που θα επιδιώξουμε χρόνο με το χρόνο να αξιοποιηθεί και τουριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: