Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΥΑΜΒ: Το νερό της Πορταριάς είναι απολύτως ασφαλές και κατάλληλο


Σε σχέση με το συνεχιζόμενο θόρυβο για το θέμα των νερών της Πορταριάς και τις όσες αβάσιμες κατηγορίες διατυπώθηκαν εις βάρος της επιχείρησης, θεωρούμε αναγκαίες, για την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των κατοίκων και επισκεπτών της Πορταριάς, τις παρακάτω διευκρινίσεις:
1.Η ΔΕΥΑΜΒ στη δεύτερη μόλις συνεδρίαση του νέου Διοικητικού της Συμβουλίου, με την απόφαση 100/2011 ενέκρινε τη μελέτη απολύμανσης του νερού των νέων περιοχών που εντάχθηκαν με τον «Καλλικράτη» στη ΔΕΥΑΜΒ, προϋπολογισμού 1.820.000 €. Η μελέτη αυτή υποβλήθηκε στη Περιφέρεια Θεσσαλίας για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Ωστόσο, επειδή η σχετική διαδικασία καθυστερεί, στη συνεδρίαση της 16/12/2011 εγκρίθηκε η προμήθεια 6 συστημάτων απολύμανσης που προορίζονται για τα περιφερειακά υδραγωγεία.
2.Σημειώνουμε πως παρότι η απολύμανση δεν είναι υποχρεωτική για οικισμούς μικρότερους των 3.000 κατοίκων (Υ.Μ.5673/412/57/Υγ.Διατ.7η άρθρο 1), η ΔΕΥΑΜΒ στο σχεδιασμό της και τις μελέτες για την εγκατάσταση της απολύμανσης δεν έχει εξαιρέσει κανέναν οικισμό.
3.Είναι συνηθισμένο φαινόμενο η εμφάνιση μικρού αριθμού παθογόνων μικροοργανισμών σε δίκτυα και υδραγωγεία όπου δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα απολύμανσης. Η εμφάνιση αυτή αποδίδεται σε τυχαία περιστατικά και δεν παραπέμπει σε επιμόλυνση  της πηγής υδροδότησης.
4.Συγκεκριμένα στην Πορταριά, στο δειγματοληπτικό έλεγχο του δικτύου που τροφοδοτείται από την πηγή «Μάνας», ο οποίος διενεργήθηκε στις 28/11/2011, ανιχνεύτηκε μικρός αριθμός μικροβιακού  φορτίου σε περιορισμένο αριθμό δειγμάτων νερού.
Η σποραδική εμφάνιση μικροβιακού  φορτίου και μάλιστα με περιορισμένη υπέρβαση τιμών,  οδηγούσε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το θέμα ήταν άμεσα αντιμετωπίσιμο με την ανάληψη των αναγκαίων ενεργειών, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στο άρθρο 8 παρ.3 και 4 της ΚΥΑ Υ2/2600/2001. Στο  πλαίσιο αυτό, η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε άμεσα στην εγκατάσταση συστήματος απολύμανσης με υποχλωριώδες νάτριο στο υδραγωγείο της Πορταριάς, προκειμένου να εξαλειφτεί οποιαδήποτε   εμφάνιση μικροβιακού φορτίου στο δίκτυο ύδρευσης.
5.    Στον επαναληπτικό δειγματοληπτικό έλεγχο του ιδίου δικτύου ύδρευσης της Πορταριάς, στις  16/12/2011, δεν ανιχνεύθηκαν παθογόνοι μικροοργανισμοί στο νερό. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει το παραπάνω συμπέρασμα και αποδεικνύει ότι η εγκατάσταση του συστήματος χλωρίωσης και η αντιμετώπιση του θέματος από την υπηρεσία υπήρξε απολύτως επιτυχής.
6.Το νερό της Πορταριάς είναι απολύτως ασφαλές και κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
7.Η Υπηρεσία, με βάση και με τις σχετικές εντολές της Διοίκησης,  ενεργεί πάντοτε με αίσθημα ευθύνης και σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης και ουδέποτε θα διανοούνταν  να   θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Το ίδιο έκανε και στην προκειμένη περίπτωση, ενεργώντας  άμεσα για την αντιμετώπιση του θέματος, προκειμένου οι κάτοικοι της Πορταριάς και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν ασφαλές και άριστο ποιοτικά νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: