Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τις ανάγκες στέγασης των σχολείων

Την επικείμενη πρόσκληση του ΕΣΠΑ που αφορά την ένταξη κτηρίων σχολικών μονάδων αξιοποιεί ο Δήμος Βόλου. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, αποφασίστηκαν ο προγραμματισμός για την Α/θμια εκπαίδευση και η ιεράρχηση των άμεσων προτεραιοτήτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτης Λαμπρινίδης, η Πρόεδρος τη Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Σούλα Μπαρτζιώκα, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαϊωάννου και εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας ο Διευθυντής Γ. Γίδαρης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών Γ. Σωτήρης.
Ιδιαίτερα οξυμένο παρουσιάζεται το πρόβλημα στέγασης των σχολικών μονάδων Α/θμιας εκπαίδευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και Νέας Ιωνίας. Κυρίως στον τομέα της προσχολικής αγωγής όπου πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ύπαρξης διπλοβάρδιας όπου υπάρχουν, της ένταξης προνηπιακής  εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία καθώς και των νοικιασμένων κτιρίων που καλύπτουν ανάγκες νηπιαγωγείων. 

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε επίπεδο δημοτικών σχολείων όπως η συστέγαση σχολικών μονάδων και η πύκνωση του μαθητικού δυναμικού σε ορισμένες οικιστικά ταχύτατα αναπτυσσόμενες περιοχές. Αποφασίστηκε η εκπόνηση των σχετικών μελετών από την Τεχνική Υπηρεσία, για το συγκρότημα των 9ου δημοτικού σχολείου και 9ου νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας, τα οποία θα ανεγερθούν σε οικόπεδο του Δήμου στην περιοχή επί της οδού Ζέρβα. Προβλέπεται η στέγαση 8/θέσιου διδακτηρίου μαζί με τις βοηθητικές αίθουσες που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας του σχολείου. Επίσης αντίστοιχη μελέτη θα γίνει για τη δημιουργία του 5ου νηπιαγωγείο Βόλου στο χώρο του 10ου δημοτικού σχολείου Βόλου, όπου θα προστεθεί και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, προγραμματίστηκε να λειτουργήσει από τη νέα περίοδο το 31ο νηπιαγωγείο στα Αϊβαλιώτικα, το οποίο θα στεγαστεί στο ισόγειο του Πολυδύναμου Κέντρου, απελευθερώνοντας έτσι μισθωμένο κτήριο. Επίσης τις ημέρες αυτές έγινε η μετακόμιση του δημοτικού σχολείου Μελισσατίκων, το οποίο θα λειτουργήσει στο συγκρότημα του Γυμνασίου της Μητρόπολης Δημητριάδος, ενώ το επόμενο διάστημα ξεκινά και η ανέγερση του νέου δημοτικού σχολείου Πορταριάς, στην Άλλη Μεριά.  Θα αναζητηθούν ακόμη άμεσα λύσεις για το συγκρότημα των 14ου και 19ου δημοτικού σχολείου Βόλου στην περιοχή του Αγίου Γερασίμου, την επέκταση του 27ου δημοτικού σχολείου στις Αλυκές και τη μεταστέγαση του συγκροτήματος του 14ου και του 24ου νηπιαγωγείο Βόλου σε κτήριο που να πληροί τις προδιαγραφές. 
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης θέματα συντηρήσεων και επισκευών των διδακτηρίων της Α/θμιας Εκπαίδευσης, η οποία πλέον στο πλαίσιο του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου αριθμεί 145 σχολικές μονάδες. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας όπως αυτά με τις σκεπές σε συγκεκριμένα σχολεία (1ο δημοτικό Αγριάς, 27ο, 31ο δημοτικά σχολεία Βόλου). Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και επίσης έχει ζητήσει να επισκεφθεί το συγκεκριμένο σχολείο εξειδικευμένο κλιμάκιο το οποίο θα προβεί στο αναγκαίο έλεγχο και στις παρεμβάσεις που τυχόν απαιτηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: