Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Εκπαιδευτικό ενδιαφέρον για τις εκθέσεις χαρακτικών του Δημαρχείου και του Κέντρου Τέχνης

Ξεκίνησαν με ξεχωριστό ενδιαφέρον οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων της περιοχής στην μόνιμη έκθεση χαρακτικών έργων που κοσμεί την είσοδο του Δημαρχείου Βόλου και στην έκθεση με τίτλο «Μαυρόασπρη χαρακτική και χαλκογραφία» που παρουσιάζεται στο Κέντρο Τέχνης στο πλαίσιο του αφιερώματος του Δήμου Βόλου στον χαράκτη Τάσσο. Υπενθυμίζεται ότι το αφιέρωμα πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου χαράκτη της νεοελληνικής τέχνης Τάσσου (1914-1985), με τον οποίο ο Δήμος Βόλου συνδέεται στενά, αφού τα τελευταία χαρακτικά έργα του βρίσκονται εντοιχισμένα στο φουαγιέ της εισόδου του Δημαρχείου Βόλου, αποτελώντας τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη χαρακτική επιφάνεια της Ελλάδας. Το τιμητικό αφιέρωμα οργανώθηκε από πλευράς Δήμου Βόλου και εστιάστηκε σε τρεις βασικούς θεματικούς άξονες: λόγος, εικαστικά και εκπαιδευτικές δράσεις. 

Τα χαρακτικά του Δημαρχείου, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τη διαχρονική ιστορία της περιοχής και τη φυσιογνωμία της σύγχρονης πόλης του Βόλου, εκτός από το αισθητικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο, παρουσιάζουν επίσης ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία. Τα έργα απεικονίζουν όψεις της πόλης (το χθες και το σήμερα), την εμπορική και οικονομική ανάπτυξη, τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, ιστορικά πρόσωπα στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. 

Οι πρώτες πέντε συνθέσεις φιλοτεχνήθηκαν από τον ίδιο τον Τάσσο το 1985, μετά από ανάθεση του Δήμου Βόλου.  Μετά τον απροσδόκητο θάνατο του καλλιτέχνη,  οι νεότεροι χαράκτες Tάκης Κατσουλίδης, Αθηνά Σχοινά,  Μαριάννα Ξενάκη  και Γιάννης Γουρζής ανέλαβαν την φιλοτέχνηση των υπόλοιπων ξυλογραφιών. 
Στην έκθεση του Κέντρου Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο», την οποία επιμελήθηκε η Χρύσα Δραντάκη, συμμετέχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες καλλιτεχνών που συνδέονται με τον μεγάλο χαράκτη: Ρένα Ανούση, Γιάννης Γουρζής, Παναγιώτης Γράββαλος,  Ίρις Δρακούλη, Τάκης Κατσουλίδης, Μαριάννα Ξενάκη, Ελένη Οικονομίδου, Βαρθολομαίος Παπαδαντωνάκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Νότα Σιοτρόπου, Μαίρη Σχοινά, Α. Τάσσος (Αλεβίζος), Ρένα Τζολάκη.  Οι περισσότεροι είναι οι  χαράκτες που αποφοίτησαν, όπως και εκείνος, από το Εργαστήριο Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του χαράκτη Γιάννη Κεφαλληνού, του πρωτοπόρου μετά τον Δημήτρη Γαλάνη έλληνα χαράκτη, που από το 1930 έως το θάνατο του το 1957 διατήρησε την έδρα της Χαρακτικής της Σχολής. 

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έχει ήδη εκφραστεί εκπαιδευτικό ενδιαφέρον για επισκέψεις στις παραπάνω εκθέσεις από σχολεία άλλων περιοχών που έχουν επιλέξει το Βόλο για την πενθήμερη εκδρομή τους. 

**Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη όλων των τάξεων του 7ου Λυκείου Βόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: