Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Δ.Δερβένης: Ο Δήμος Βόλου εξαντλεί κάθε περιθώριο για δράσεις που ενισχύουν την απασχόληση ανέργων

«Η Δημοτική Αρχή Βόλου εξαντλεί όλες τις ευκαιρίες από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, για την υλοποίηση δράσεων που συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί με επιτυχία σειρά προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υπογράψει με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, με την πεποίθηση ότι στις σύγχρονες συνθήκες πολύπλευρης οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής κρίσης, η Δια Βίου Μάθηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υπέρβαση της κρίσης».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ.Δημήτρης Δερβένης κατά την ομιλία του στη σημερινή ημερίδα για τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Δήμου Βόλου για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ο κ.Δερβένης υπογράμμισε την προσπάθεια αξιοποίησης οποιασδήποτε πηγής χρηματοδοτήσεων συμπεριλαμβανομένων και όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. «Όσα ακούγονται για διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις που δεν αξιοποιούνται, είναι ανυπόστατα και παραπέμπουν αμετανόητα στο “λεφτά υπάρχουν”, με τις γνωστές συνέπειες». 


Στη συνέχεια μίλησε για την πρωτοβουλία που έλαβε ο Δήμος Βόλου και υλοποιεί σε συνεργασία με τους βασικούς τοπικούς φορείς σχετικά με τη συγκρότηση του Τοπικού Δικτύου Ανάπτυξης και Απασχόλησης, με στόχο την κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Κέντρο Υποστήριξης Απασχόλησης, το οποίο παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη σε ανέργους της περιοχής, στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που προωθούνται μέσα από τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ, όπως και στη Δια Βίου Μάθηση. 

Δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο κ.Δερβένης είπε ότι ο Δήμος Βόλου με το γραφείο Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης, έχει δημιουργήσει επτά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, χωροθετημένα σε όλες τις δημοτικές ενότητες σε Βόλο, Νέα Αγχίαλο, Πορταριά και Αγριά, με τρόπο που να εξυπηρετεί τους πολίτες, τόσο στον αστικό ιστό της πόλης, όσο και στις δημοτικές ενότητες. Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, ο Δήμος Βόλου, έχει την δυνατότητα, λόγω πληθυσμού, να υλοποιήσει περί τα ογδόντα (80) προγράμματα μέχρι το 2015. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η εξάντληση των προγραμμάτων και η διεκδίκηση περισσοτέρων, σε περίπτωση μη απορροφητικότητας από άλλους δήμους.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 20 προγράμματα, μέσα από τα οποία 400 περίπου συμπολίτες καταρτίστηκαν σε θέματα πληροφορικής και ξένων γλωσσών, ενώ άλλα 10 βρίσκονται σε εξέλιξη και 7 πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Την ίδια ώρα δρομολογείται η υλοποίηση προγραμμάτων που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες υπηρεσιών, φορέων και διαφόρων κοινωνικών ομάδων της πόλης.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι τα προγράμματα εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού  και Αθλητισμού, με τίτλο Πράξεων "Κέντρα Δια Βίου Μάθησης - Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας" ΑΠ7 και "Κέντρα Δια Βίου Μάθησης - Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας" ΑΠ8, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: