Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Συμφωνία για την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών στο Δήμο Βόλου

Σε συμφωνία για το ημερήσιο τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου και γενικότερα για τους όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών, κατέληξαν τελικά Δήμος Βόλου και Σύλλογοι επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών, έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις των εκπροσώπων τους με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Ηλία Ξηρακιά και Δ.Δερβένη. Με απόφαση που υπέγραψε ο Αντιδήμαρχος Ηλ.Ξηρακιάς, καθορίζεται το ύψος του ανταποδοτικού τέλους, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής και είσπραξης, καθώς και οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών και των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές.
Σε δήλωσή του ο κ.Ξηρακιάς τόνισε ότι πρόκειται για μία συμφωνία η οποία στηρίζεται σε κοινές και αυστηρές δεσμεύσεις για την κάθε πλευρά. «Ξεκινάμε μια νέα περίοδο συνεργασίας με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών και την ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας του Δήμου, που επιβαρύνει όλους τους δημότες. Η καθαριότητα και η ελάχιστη όχληση στους περιοίκους είναι οι κοινοί στόχοι. Η μη απόδοση του χώρου καθαρού, όπως παραδίδεται από το Δήμο στους επαγγελματίες και παραγωγούς, θα επισύρει τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Γι’ αυτό καλούνται όλοι να συμβάλλουν ώστε να διατηρήσουμε την πόλη καθαρή με το μικρότερο δυνατό κόστος».

Σύμφωνα με την απόφαση, το ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος που υποχρεούνται να καταβάλουν οι επαγγελματίες πωλητές και παραγωγοί που προσέρχονται στους χώρους των λαϊκών αγορών (Βιολογικές ή Συμβατικές), βάσει της σχετικής άδειας που κατέχουν, διαμορφώθηκε ως εξής:
α) για τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν εντός των ορίων των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου και Ν. Ιωνίας και ανάλογα με το χώρο που καταλαμβάνουν νομίμως, σε 1,00 € ανά τρέχον μέτρο (θέση), ανά ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.
β) για τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν εντός των ορίων των Δημοτικών Ενοτήτων Ν. Αγχιάλου και Αγριάς Βόλου σε 0,80 € ανά τρέχον μέτρο (θέση), ανά ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς
Αντίστοιχο τέλος θα ισχύσει και για τις λαϊκές αγορές που θα δημιουργηθούν στο μέλλον στις ίδιες Δημοτικές Ενότητες.

Το ημερήσιο τέλος θα καταβάλλεται κατευθείαν στο ταμείο του Δήμου και θα εισπράττεται σύμφωνα με τη νομοθεσία περί εσόδων των Δήμων, μετά την έκδοση υπηρεσιακού σημειώματος από την αρμόδια για την έκδοση αδειών Υπηρεσία, στο οποίο θα καθορίζονται οι ημέρες παρουσίας και το σύνολο των μέτρων κατάληψης (θέσεις), του κάθε επαγγελματία πωλητή ή παραγωγού ανά μήνα. Ο κάθε επαγγελματίας πωλητής ή παραγωγός μετά την καταβολή του ποσού υποχρεούται να προσκομίσει το αποδεικτικό πληρωμής στην αντίστοιχη Υπηρεσία έκδοσης αδειών λαϊκών αγορών.

Σε ότι αφορά τον τρόπο καταβολής προβλέπεται ότι: α) Οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών καταβάλλουν το συνολικό μηνιαίο οφειλόμενο ποσό από το ημερήσιο τέλος στις πέντε (5) πρώτες εργάσιμες ημέρες του επόμενου, από τον μήνα της χρήσης, στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου σύμφωνα με την εκδοθείσα άδεια, τα μέτρα κατάληψης και την κανονιστική των λαϊκών αγορών, β) Οι παραγωγοί καταβάλλουν το συνολικό μηνιαίο οφειλόμενο ποσό από το ημερήσιο τέλος στις πέντε (5) πρώτες ημέρες του επόμενου από τον μήνα της χρήσης στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου με βάση τις ημέρες που προκύπτουν από το παρουσιολόγιο που θα συντάσσει χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά η Υπηρεσία έκδοσης αδειών λαϊκών αγορών και τα μέτρα κατάληψης.

Για τη διευκόλυνση των υπόχρεων επαγγελματιών ή παραγωγών η καταβολή του οφειλόμενου ποσού μπορεί να γίνεται τμηματικά κατά τη διάρκεια του μήνα της χρήσης ή προτακαβολικά για ένα (1) ή περισσότερους μήνες. Το ποσό που καταβάλλουν οι επαγγελματίες πωλητές και οι παραγωγοί κάθε μήνα προκύπτει ως εξής: ημέρες Χ τρέχοντα μέτρα κατάληψης (θέση) Χ ημερήσιο τέλος. 

Η μη καταβολή του ημερήσιου τέλους για χρονικό διάστημα πέραν των δύο (2) μηνών συνεπάγεται αναστολή ισχύος της άδειας.

Τέλος, οι υποχρεώσεις όσων δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, όπως αυτές προβλέπονται στην απόφαση, έχουν ως εξής: 
α) Οι επαγγελματίες πωλητές, οι παραγωγοί και οι εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Συνεταιριστικών Οργανώσεων Παραγωγών που κατέχουν άδεια προσέλευσης στις λαϊκές αγορές οφείλουν να διατηρούν καθαρό το δημόσιο το χώρο που κάνουν χρήση (θέση) σε διαφορετική περίπτωση θα γίνεται εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας.
β) Όποιος πωλητής ή παραγωγός προτίθεται να αποχωρήσει από λαϊκή αγορά αρμοδιότητας του Δήμου μας υποχρεούται να υποβάλλει στην αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου αίτηση αποχώρησης πέντε (5) ημέρες νωρίτερα. 
γ) Το ημερήσιο τέλος αποτελεί το μοναδικό ανταποδοτικό τέλος προς το Δήμο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στους χώρους αυτών με την μορφή τελών καθαριότητας, τελών κατάληψης πεζοδρομίου και χρήσης κοινοχρήστων χώρων. Το ποσό αυτό καθορίζεται σε ποσοστό 40% του εισπραττόμενου ημερήσιου τέλους.
δ) Οι υπόχρεοι καταβολής του ημερήσιου τέλους απαλλάσσονται από το τέλος υπέρ δήμων του άρθρου 21 του Β.Δ.24-9/20-10-1958 (Α’ 171) για την καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων των χώρων που χρησιμοποιούνται από τις λαϊκές αγορές και από το τέλος για τη χρήση των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών της παρ.9 του άρθρου 13 του Β.Δ. 24-9/20-10-1958 (Α’ 171).

Δεν υπάρχουν σχόλια: