Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση Δημοτικής Αρχής Βόλου

Με αφορμή την δημοσιοποίηση από τοπικό ΜΜΕ του γεγονότος ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Βόλου υπέβαλε Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο Ε.Σ.Ρ. και στην Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας κατά του δημοσιογράφου της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Ράδιο Βέρα «Κόκκινη Κάρτα» και του ιδιοκτήτη του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΒΕΡΑ-TRT, για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στις 31.1.2014 και στις 3.2.2014, το TRT εξέδωσε ανακοίνωση σε βάρος της δημοτικής αρχής, παραδίδοντας μαθήματα δημοσιογραφίας και δεοντολογίας. Μόνο που «ξέχασε» να αναφέρει το περιεχόμενο της Αναφοράς, στο οποίο υποτίθεται ότι απαντούσε με την ανακοίνωση. 
Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο κ.Αγγ. Αντωνίου συνεχίζει, κατά την προσφιλή του τακτική, να χρησιμοποιεί τη δημόσια ραδιοσυχνότητα, για να παραμορφώνει με κραυγαλέο τρόπο την αλήθεια και τα πραγματικά περιστατικά. 

Αφού, λοιπόν, προσπαθεί να αποδώσει την υποβολή της αναφοράς μας, στην  κριτική που ασκούν τα συγκεκριμένα μέσα, συμφερόντων του, στη δημοτική αρχή, προκαλούμε τον κ.Αντωνίου να δημοσιοποιήσει από τα συγκεκριμένα αυτά μέσα το περιεχόμενο της αναφοράς μας. Τότε οι τηλεθεατές και οι ακροατές θα διαπιστώσουν ότι η υποβολή της ως άνω αναφοράς αφορά συγκεκριμένα και επαναλαμβανόμενα περιστατικά διασποράς ψευδών ειδήσεων για τον καθορισμό αρτιότητας στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, δημιουργώντας ανησυχίες και πανικό στους δημότες και καταστρατηγώντας προκλητικά κάθε δημοσιογραφικό και δεοντολογικό κανόνα. Όπως επίσης θα διαπιστώσουν και τα ιδιοτελή κίνητρα του κ.Αντωνίου.

Δεν μας προκαλεί, λοιπόν, εντύπωση ότι στη σημερινή ανακοίνωση, δεν γίνεται λόγος για την ταμπακιέρα και τα περιστατικά που τεκμηριώνουμε στην αναφορά μας.
Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος ραδιοφωνικός σταθμός ασκεί, σχεδόν καθημερινά, ακραία, αβάσιμη και ατεκμηρίωτη κριτική στη δημοτική αρχή. Η ανοχή μας και οι δημοκρατικές μας αντοχές ακόμη και στην κακοπροαίρετη, εμπαθή και τις περισσότερες φορές υβριστική και συκοφαντική κριτική είναι πράγματα γνωστά σε όλους και για το λόγο αυτό, ουδέποτε κινηθήκαμε εναντίον του δημοσιογράφου ή του ιδιοκτήτη του μέσου αυτού ή οποιουδήποτε άλλου μέσου. Εάν αντιδρούσαμε στην κριτική, τότε θα έπρεπε κάθε ημέρα σχεδόν να υποβάλλουμε μηνυτήριες αναφορές και να ασκούμε αγωγές. 

Στην προκειμένη περίπτωση επιλέχθηκε συνειδητά να χρησιμοποιηθούν οι εύλογες ευαισθησίες των δημοτών για ένα ευαίσθητο, συνταγματικά κατοχυρωμένο ζήτημα, αυτό της ιδιοκτησίας, προκειμένου να αποδοθούν, με τρόπο ανήθικο, ενέργειες στη δημοτική αρχή που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια,  δημιουργώντας εύλογη ανησυχία στους πολίτες. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ.Αντωνίου δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι υπάρχει μια δημοτική αρχή που δεν διαπραγματεύεται την πολιτική αυτονομία του θεσμού και δεν χειραγωγείται από τα κάθε είδους συμφέροντα. Ουδόλως μας εκπλήσσει. Σε κάθε περίπτωση τον λόγο πλέον τον έχουν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: