Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Δήμος Βόλου: Αγώνας δρόμου για ομαλή έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία της πόλης

Ανοίγουν αύριο τα σχολεία του Δήμου Βόλου και ξεκινούν τα μαθήματα στις 200 περίπου σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου καταβλήθηκε προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έτσι ώστε οι εργασίες συντηρήσεων και επισκευών να γίνουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση για να μπορέσει να ξεκινήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που υπήρχαν αφενός λόγω έλλειψης προσωπικού, αφετέρου εξαιτίας της οικονομικής στενότητας στο Δήμο.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στους Δήμους όλης της χώρας δεν έχει αποδοθεί για το 2012 ούτε ένα ευρώ για συντηρήσεις και επισκευές σχολείων (ΣΑΤΑ και ΣΑΤΑ σχολείων) ενώ και η κατανομή των λειτουργικών δαπανών εκκρεμεί από τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την υπηρεσία πραγματοποιήθηκαν εργασίες ελαιοχρωματισμών και εξωραϊσμού σε αρκετά σχολεία κυρίως της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως τα 2ο και 3ο, 4ο και 15ο Νηπιαγωγεία Βόλου, το 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Αγχιάλου, το 1ο, το 7ο και 9ο, το 16ο, το 24ο και το 26ο Δημοτικά σχολεία καθώς και στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας. Οι σχετικές εργασίες έγιναν σε εσωτερικούς ή και εξωτερικούς χώρους (τοίχοι, κιγκλιδώματα).
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής, με επισκευές και αποκαταστάσεις ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, κουφωμάτων, καθαρισμούς στεγών και υδρορροών, πλακοστρώσεις, περιφράξεις. Σχετικές εργασίες έχουν γίνει στον Παιδικό Σταθμό Κατηχωρίου και συγκεκριμένα στους χώρους της κουζίνας και της τραπεζαρία που εξυπηρετούν τα μικρά παιδιά, στο 6ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, στο 23ο και στο 25ο Βόλου όπου τοποθετήθηκε και νέος πλαστικός τάπητας ενώ ανακατασκευάστηκε πλήρως με τις απαιτούμενες ξυλουργικές εργασίες. Επίσης στα 1ο, 4ο, 5ο, 6ο, 11ο, 15ο, 17ο,  24ο, 32ο Δημοτικά σχολεία Βόλου.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν γίνει και στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως το συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου, 2ο Λυκείου – Γυμνασίου Βόλου. Όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους έγιναν παρεμβάσεις στις υδρορροές και την στέγη στον Παιδικό Σταθμό Νεάπολης, η αποκατάσταση του τοίχου στο Δημοτικό σχολείο Πορταριάς, η μόνωση της ταράτσας στο 16ο Δημοτικό σχολείο Βόλου, ενώ υπήρξαν και στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιπτώσεις κιγκλιδωμάτων όπου υπήρχε κίνδυνος ασφάλειας, όπως στο 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Αγχιάλου, στο 28ο Δημοτικό σχολείο Βόλου, στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βόλου, στα 3ο, 6ο και 7ο Γυμνάσια. Ιδιαίτερες εργασίες έγιναν στο 27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου με την τοποθέτηση και διαμόρφωση λυόμενου οικίσκου σε αίθουσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αύξησης του μαθητικού δυναμικού.
Οι εργασίες καλύπτονται από ίδιους πόρους του Δήμου Βόλου. Όλες οι προαναφερόμενες εργασίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος του 2012 ως εξής:
1) Συντήρηση και ανακαίνιση σχολικών κτιρίων έτους 2012, στο πλαίσιο του οποίου μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί ποσό 202.617,37€
2)Εργασίες συντήρησης οικοδομικών και Ηλεκτρομηχανολογικών  εγκαταστάσεων Σχολικών κτιρίων έτους 2012, για το οποίο το αντίστοιχο ποσό είναι 61.168,32€
3)Ολοκλήρωση καθαίρεσης επιχρισμάτων οροφών του σχολικού συγκροτήματος πρώην Πολυκλαδικού,  για το οποίο έχει απορροφηθεί μέχρι στιγμής ποσό 50.614,52€.
Οι παραπάνω εργασίες θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές συμπληρωματικές εργασίες γίνονται με τη συμβολή των σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και την εθελοντική πρωτοβουλία και συνεισφορά γονέων και εκπαιδευτικών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στην τελευταία του συνεδρίαση αντιλαμβανόμενο την ανάγκη επιπλέον ενίσχυσης των παρεμβάσεων στα σχολεία ενέκρινε εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για τροποποίηση της χρηματοδότησης του Τεχνικού Προγράμματος ώστε να καλυφθούν οι μελέτες:
1)    Εργασίες συντήρησης των σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Βόλου,  προϋπολογισμού 60.000 €
2)    Εργασίες συντήρησης των σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας, προϋπολογισμού 60.000 €
3)    Εργασίες συντήρησης των σχολείων των Δημοτικών Ενοτήτων πλην Βόλου και Νέας Ιωνίας,  προϋπολογισμού 60.000 €
Στο Δήμο Βόλου, όπως τονίζει και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτης Λαμπρινίδης, «γίνεται προσπάθεια ώστε να εξαντλήσουμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα πέραν των τακτικών επιχορηγήσεων για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εκτός των νέων έργων σχολικής στέγης που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και υλοποιούνται (δημοτικά σχολεία Μελισσατίκων και Άλλης Μεριάς), αλλά και των προτάσεων που διεκδικεί ο Δήμος να χρηματοδοτηθούν και αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, είναι το έργο που ολοκληρώνεται και αφορά την «Ποιοτική Αναβάθμιση Σχολικών Συγκροτημάτων Δήμου Βόλου» τελικής συμβατικής δαπάνης 371.355,66€ και υλοποιείται σε έξι σχολικά συγκροτήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ήδη οι βασικές οικοδομικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και τοποθετήθηκαν οι τελικοί ασφαλτοτάπητες, ούτως ώστε οι αυλές να είναι ασφαλείς κατά την έναρξη των μαθημάτων. Ακολουθούν δε οι εργασίες τοποθέτησης των αθλητικών και άλλων κατασκευών και η διαμόρφωση των χώρων πρασίνου». Είναι ανάγκη συνεχίζει ο κ. Λαμπρινίδης «να απευθύνουμε για άλλη μια φορά έκκληση στο σύνολο των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλαδή στους γονείς τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να συμβάλλουμε ο καθένας από την πλευρά του και στο μέτρο του δυνατού στην καλύτερη δυνατή εικόνα και κατάσταση των σχολείων μας. Διεκδικούμε από την πολιτεία το αυτονόητο δηλαδή τη χρηματοδότηση εργασιών ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία εξαντλώντας κάθε περιθώριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: