Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού την Τρίτη το βράδυ στην παραλία του Βόλου

Στο Βόλο θα χτυπά αυτή την εβδομάδα η «καρδιά» του παγκόσμιου ναυταθλητισμού. Με μια λιτή αλλά εντυπωσιακή τελετή στην παραλία του Βόλου, την Τρίτη στις 7:30 το απόγευμα, ξεκινά το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συγχρονισμένης Κολύμβησης Νεανίδων, που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Κολυμβητική Ομοσπονδία (FINA), την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, τον Δήμο Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ βασικός χορηγός των αγώνων είναι η εταιρεία ΜΕΤΚΑ.
Ειδικότερα, η τελετή έναρξης του 13ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Συγχρονισμένης Κολύμβησης θα πραγματοποιηθεί στην παραλία του Βόλου, στο ύψος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012 στις 7,30 το βράδυ. Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει παρέλαση των ομάδων των 34 χωρών που αγωνίζονται στο Πρωτάθλημα και στη συνέχεια καλλιτεχνικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου Σπύρος Μαβίδης. Η πρώτη πρόβα της τελετής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην παραλία, ενώ τη Δευτέρα στις 7:30 το απόγευμα θα γίνει η γενική πρόβα με τη συμμετοχή όλων των συντελεστών.
Η τελετή θα ξεκινήσει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου, η οποία θα συνοδεύσει μουσικά την πορεία της «Αργώ» από το σημείο πρόσδεσης, έως ότου το καράβι δέσει στο «κορδόνι» της παραλίας. Από την Αργώ θα αποβιβαστούν 34 κωπηλάτες οι οποίοι  θα παραδώσουν τις σημαίες των χωρών στις ομάδες των αθλητριών για να ξεκινήσει η παρέλασή τους.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ιστιοφόρα του ΝΟΒ θα πλέουν κατά μήκος της παραλίας. Τη διαδρομή της παρέλασης θα παρακολουθούν οι θεατές όχι μόνο ζωντανά αλλά και από το video wall που θα στηθεί κατά μήκος της εξέδρας στην οποία θα πραγματοποιηθεί η τελετή. Τις αθλήτριες θα καλωσορίζει εκφωνητής  στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα,  αλλά και στη γλώσσα της κάθε ομάδας. Με το πέρας της παρέλασης και αφού οι ομάδες λάβουν θέση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα αποδώσει τον ύμνο της  FINA με παράλληλη έπαρση της ελληνικής σημαίας, της σημαίας της FINA και της σημαίας των αγώνων που αποτελείται από τα διακριτικά των χωρών οι οποίες συμμετέχουν στους αγώνες. Θα ακολουθήσει καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη και σύντομοι χαιρετισμοί από  τον Εκπρόσωπο  της FINA Bureau Liaison  QUIPING ZHANG, τον Πρόεδρο της ΚΟΕ Δημήτρη Διαθεσόπουλο και τον Περιφερειάρχη  Θεσσαλίας Κώστα  Αγοραστό, ο οποίος θα κηρύξει και την έναρξη των αγώνων.  Στη συνέχεια θα προβληθεί   ολιγόλεπτο video με θέμα την περιοχή του Βόλου και της Θεσσαλίας και θα ακολουθήσει χοροθεατρικό δρώμενο σε σύλληψη - χορογραφία της Χρυσηίδας Λιατζιβίρη, με χορεύτριες από τη Δημοτική Σχολή Χορού. Το καλλιτεχνικό κομμάτι ολοκληρώνουν οι CARACATU, το βολιώτικο συγκρότημα των ταλαντούχων μουσικών, οι οποίοι αποτελούν μία αξιόλογη ελληνική πρόταση στους ρυθμούς των κρουστών μουσικών οργάνων και των οποίων την καλλιτεχνική ευθύνη έχει ο Κώστας Μέρος. Υπό τους ήχους των κρουστών, το λιμάνι του Βόλου θα γεμίσει με σκάφη, τα οποία φωτισμένα με πυρσούς θα συμβάλλουν στη δημιουργία πανηγυρικής ατμόσφαιρας για να κορυφωθεί η γιορτή.

Το χοροθεατρικό δρώμενο
Η διεθνής γλώσσα του χορού επελέγη από τον Σ. Μαβίδη για το βασικό καλλιτεχνικό κομμάτι της τελετής έναρξης του Πρωταθλήματος. Ο σύγχρονος χορός, μία από τις πλέον εκφραστικές μορφές των παραστατικών τεχνών, προσφέρεται ιδιαίτερα για να «ακουμπήσει» ένα κοινό αποτελούμενο από αθλήτριες τριάντα τεσσάρων διαφορετικών χωρών που θα αγωνιστούν σε ένα άθλημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την τέχνη. Σε αυτή τη μεγάλη πολύ πολιτισμική γιορτή του αθλητισμού που έχει την τιμή να φιλοξενεί η πόλη του Βόλου, η τελετή έναρξης έχει ως στόχο το καλωσόρισμα των αθλητών, την παρουσίασή τους στο κοινό της πόλης και την έναρξη μίας επικοινωνίας ανάμεσα στους φιλοξενούμενους και τους οικοδεσπότες. 
Η ομάδα των χορευτριών της Δημοτικής Σχολής Χορού εργάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της χορογραφίας της Χρυσιήδας Λιατζιβίρη, της έμπειρης χορογράφου που μελέτησε τη συγχρονισμένη κολύμβηση για να προτείνει ένα θέαμα αντάξιο του πρωταθλήματος και των ομάδων. Μέσα από την επαφή της με τη  συγχρονισμένη κολύμβηση,  η χορογράφος διαπίστωσε ότι πρόκειται για άθλημα και συνάμα τέχνη του χορού στο νερό. Η κίνηση των αθλητριών στην πισίνα,  δημιουργεί ψευδαίσθηση και τα σώματα μπλέκονται με το υγρό στοιχείο. Μετατρέπονται σε πλάσματα του νερού και συχνά η πλαστικότητά τους τα κάνει να μοιάζουν και τα ίδια με νερό. Έμπνευση της χορογραφίας της αποτέλεσε αυτό ακριβώς. Το νερό, η κίνησή του, τα σχήματα του, οι δυναμικές του διακυμάνσεις και διαθέσεις προερχόμενα από την κίνηση των αθλητριών μέσα σε αυτό. Παράλληλα η δύναμη που σου δίνει αναπόφευκτα η επαφή με τη γη στο χορό, χρησιμοποιείται για να υπαινιχθεί είτε και να καταδείξει την προσπάθεια των αθλητριών και τον μόχθο προς την επίτευξη του στόχου και την τελική «εκτόξευση» στο βάθρο της νίκης.
Συντελεστές χορογραφίας:
Σύλληψη – Χορογραφία  Χρυσηίς Λιατζιβίρη. Κοστούμια : Ιωάννα Τουλούπη, Φωτισμοί Κώστας Π. Τατάκος.
Χορεύουν οι μαθήτριες της Δημοτικής Σχολής Χορού : Βασιλείου Λυγερή, Δεληγιαννίδη Πηνελόπη, Θαμνοπούλου Νικολέττα, Κοντοχρήστου Δήμητρα, Κυτούδη Βάγγη, Μανίνη Λιζέτα, Μαργαρίτη Ανδρομάχη, Μαρτίου Σοφία, Πάπα Άλκηστις, Παππά Μαρίνα, Τσιτσιπά Έλλη και η ηθοποιός Περδίκη Μαρία.
Για την υλοποίηση της παραγωγής συνεργάστηκαν: ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου (Δ/νση Αθλητισμού, Δ/νση Πολιτισμού, Δ/νση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών), Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Βόλου, Τεχνική Υπηρεσία, Υπηρεσία Καθαριότητας και Δημοτική Αστυνομία.
Την εκδήλωση υποστηρίζουν με τη συμμετοχή τους: Σύλλογος «Αργοναύτες 2008», Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, «CARACATU», ΝΟΒΑ, ΟΕΑ-ΝΑΒ, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας, Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης & Πολιτικής Προστασίας Αγριάς και η ομάδα των Εθελοντών των αγώνων.
Συντελεστές τελετής:
Σκηνοθεσία: Σπύρος Μαβίδης, Χορογράφος: Χρυσηίς Λιατζιβίρη, Δ/νση Φιλαρμονικής Ορχήστρας: Βασίλειος Τασούδης, Καλλιτεχνική Δ/νση Caracatu: Κώστας Μέρος, Τεχνική Δ/νση Παραγωγής: Κώστας Π. Τατάκος, Ήχος – Φως: Γιώργος Ζαγόρης, Υπεύθυνος κάλυψης προβολής και μετάδοσης: Νίκος Κουμπουρλής, Σκηνικός χώρος: Ιωάννα Τουλούπη, Επιμέλεια video: Γιάννης Εμφιετζίδης, Υπεύθυνος Εθελοντών: Νίκος Μαγγίτσης.

Πρόγραμμα Αγώνων

Τετάρτη 12/9/2012
10:00-13:00π.μ.: Προκριματικοί  ντουέτο
7:00-9:00μ.μ.: Προκριματικοί ομαδικό
Πέμπτη 13/9/2012
10:00π.μ. – 13:00μ.μ.: Προκριματικοί  σόλο
19:00-21:00μ.μ.: Προκριματικοί   combo
Παρασκευή 14/9/2012
10:00 π.μ.: Φιγούρες
Σάββατο 15/9/2012
10:30π.μ. – 12:00μ.μ.: Τελικός ντουέτο
19:30μ.μ. – 21:00μ.μ.: Τελικός ομαδικό
Κυριακή 16/9/2012
10:30π.μ. – 12:00μ.μ.: Τελικός σόλο
18:30μ.μ. – 20:00μ.μ.: Τελικός combo





Δεν υπάρχουν σχόλια: