Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Δήμος Βόλου συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΚΕΔΕ

Σε αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Βόλου την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσει η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αξιώνοντας να μπει φρένο στην οικονομική κατάρρευση των Δήμων, αφού τίθενται πλέον σε κίνδυνο η λειτουργία των κοινωνικών τους δομών και η ποιότητα  ζωής των πολιτών. Για τη δραματική κατάσταση στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης θα ενημερώσει του εργαζόμενους στο Δήμο ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Δημαρχείο την Τετάρτη στις 11:30π.μ.
Σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής με διευρυμένη σύνθεση, το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου δεν θα λειτουργήσουν τόσο οι υπηρεσίες του Δήμου, όσο και των Νομικών του Προσώπων ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ,  ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, ΔΕΥΑΜΒ και ΑΝΕΒΟ. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι υπηρεσίες που συνδέονται με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Συγχρονισμένης Κολύμβησης, μεταξύ αυτών και η υπηρεσία  Καθαριότητας, αφού πρόκειται για ένα κορυφαίο διεθνές γεγονός το οποίο ανέλαβε η πόλη και οφείλει να ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία.  Εξαιρούνται, επίσης, κάποιες εξαιρετικά ευαίσθητες δομές (π.χ. σίτιση στο σπίτι).
    Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα παραμείνουν κλειστά όλα τα δημοτικά κτίρια και θα εξυπηρετούνται μόνο έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες (δημοτολόγιο, ληξιαρχείο, πολεοδομία κ.λ.π.), οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΑΠ, τα Κοινωνικά Κέντρα, κ.λ.π. Οι διοικήσεις του ΔΟΕΠΑΠ και της ΚΕΚΠΑ ζητούν την κατανόηση των γονέων για τη διήμερη αναστολή λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο για φύλαξη των παιδιών σε περίπτωση αδυναμίας των γονέων.
Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η κινητοποίηση στους Δήμους αφορά πρωτίστως την ίδια την κοινωνία και ιδιαίτερα εκείνα τα στρώματα που κατεξοχήν πλήττονται από την κρίση, όπως και τους εργαζόμενους στους Δήμους που πρέπει να κατανοήσουν ότι καθίσταται πλέον προβληματική ακόμα και η εξασφάλιση της μισθοδοσίας τους. «Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες πρέπει να είναι ο φυσικός μας σύμμαχος στις κινητοποιήσεις αυτές», υπογράμμισε.

Η ΚΕΔΕ

Το πολιτικό πλαίσιο της κινητοποίησης θέτει η ΚΕΔΕ με κείμενο το οποίο εστάλη σε όλους τους Δήμους της χώρας και αναφέρει τα ακόλουθα:
Τι ζητάει η Κυβέρνηση από τους Δήμους;
Η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30% - που ήδη είναι μειωμένες κατά 60% την τριετία 2009-2012 – επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει, δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και την ακύρωση του κοινωνικού της ρόλου.
Οι νέες μειώσεις στην Κρατική χρηματοδότηση:
•    Απειλούν όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης (Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Δημοτικά Ιατρεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΑΠΗ κ.α.), τις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος, τη συντήρηση Σχολείων, Παιδικών Χαρών, Πλατειών, τις υποδομές και τις; Δράσεις στους τομείς Πολιτισμού και Αθλητισμού.
•    Οδηγούν τους Δήμους σε αδυναμία πληρωμών των εργαζομένων και σε αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών τους.
Οι Δήμαρχοι  γνωρίζουμε πολύ καλά την άσχημη οικονομική κατάσταση, που βρίσκεται η χώρα μας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο Υπουργείο ή Δημόσιο Φορέα στην εξοικονόμηση χρημάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τί έχουν κάνει οι Δήμοι έως σήμερα;
•    Από το 2009 η μείωση της κρατικής επιχορήγησης φτάνει στο 60%.
•    Από 01.01.2011 οι Δήμοι έχουν μειωθεί από 1.034 σε 325, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα από 5.880 σε 1.138, οι αμοιβές των αιρετών κατά 54%, καθώς και πολλές άλλες ακόμα μειώσεις που έχουν επιβληθεί και οδήγησαν σε πολύ σημαντικές περιστολές δαπανών.
Μειώσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα Υπουργείο ή Οργανισμό ή Φορέα του Δημοσίου.
Εάν αυτό είχε γίνει στο σύνολο του Κράτους, η γενική κατάσταση της χώρας θα ήταν καλύτερη και δεν θα υπήρχε ανάγκη για πρόσθετα μέτρα.

Γιατί κάνουμε τις κινητοποιήσεις μας;
Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες και στη χώρα να διατηρήσουμε τις βασικές προνοιακές και κοινωνικές παροχές οι οποίες διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.
Γι’ αυτό αποφασίσαμε:
•    Διήμερη αναστολή λειτουργίας των Δήμων την Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012.
•    Συγκέντρωση – Πορεία και Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και το Προεδρείο της Βουλής.
Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι κινητοποιήσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών, είναι μεν σημαντικά, αλλά θεωρούμε ότι είναι ελάχιστα σε σχέση με την ολοκληρωτική κατάρρευση των Δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: