Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Δήμος Βόλου: Ολοκληρωμένη πρόταση για τη διακίνηση σιτηρών από το λιμάνι

Τις θέσεις και προτάσεις του Δήμου Βόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας του ΣΙΛΟ στο λιμάνι του Βόλου, διατύπωσε ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, μετά από πρόσκληση που Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Γ.Πρίγγου. Στη συνεδρίαση συμμετείχε εκ μέρους του Δήμου Βόλου και ο κ. Δημ. Δερβένης, εκπρόσωπος του Δήμου στο Δ.Σ. της ΟΛΒ Α.Ε.
Ο Δήμος Βόλου, σύμφωνα με τον κ. Σκοτινιώτη, έχοντας πλήρη επίγνωση της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που δεν επιτρέπει ούτε καν σκέψη για περιστολή της οποιασδήποτε εμπορικής και παραγωγικής δραστηριότητας, θεωρεί ότι δεν πρέπει να διακοπεί η δραστηριότητα διακίνησης σιτηρών από το λιμάνι του Βόλου. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Βόλου δεν είναι δυνατό να συναινέσει σε οποιαδήποτε παραβίαση των όρων που έχουν τεθεί για την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων της πόλης και ιδιαίτερα της συνοικίας Π. Λιμεναρχείου.
Ο Δήμος Βόλου πιστεύει ότι χάθηκε αδικαιολόγητα πολύτιμος χρόνος και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευκαιριακή αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά αντιμετώπιση με προοπτική, στο πλαίσιο του μάστερ πλαν Λιμένος Βόλου που έχει συζητηθεί επί μακρόν κι έχει γίνει αποδεκτό, τουλάχιστον ως προς αυτή τη λειτουργία του λιμανιού, από το σύνολο των τοπικών φορέων.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός της λειτουργίας ΣΙΛΟ από τη δραστηριότητα διακίνησης σιτηρών και να αναζητηθεί λύση εφικτή - τεχνικά και οικονομικά - από την οποία θα προκύπτει και το μέγιστο περιβαλλοντικό όφελος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Βόλου προτείνει τη μεταφορά της δραστηριότητας από τον 1ο προβλήτα στον 3ο  ή το δυτικό τμήμα του 2ου, με παράλληλη εγκατάσταση νέου, σύγχρονου εξοπλισμού, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί (π.χ. κοχλυομεταφορείς, μεταλλικό σιλό).
Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο χρειάζεται να δοθεί εύλογη παράταση λειτουργίας του σιλό, η οποία όμως θα συνδέεται άμεσα με τη δρομολόγηση εναλλακτικής λύσης και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, θα συμβάλει στην άσκηση πιέσεων προς την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να δοθεί παράταση λειτουργίας του Σιλό, προκειμένου ο ΟΛΒ να δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες μελέτες για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: