Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Συνεργασία Δήμου - καταστηματαρχών για τα τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους

Συνεχείς συζητήσεις ανάμεσα σε μεμονωμένους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής κ. Νίκο Μόσχο, με τη συμμετοχή στελεχών του Τμήματος Προσόδων και της Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου, είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να  διευκρινίζονται σημεία της υπ’ αρ. 827/2011 Κανονιστικής Απόφασης για τους όρους και προϋποθέσεις χρήσης κοινόχρηστων χώρων, η ισχύς της οποίας ξεκίνησε από την 1η Απριλίου 2012.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, οι συζητήσεις είναι χρήσιμες και πραγματοποιούνται σε κλίμα συνεργασίας και κατανόησης από όλα τα μέρη. «Το θέμα είναι δύσκολο και σύνθετο, καθώς αφορά κυρίως την νοοτροπία που έχει επικρατήσει τα τελευταία 15 χρόνια. Το ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι ότι τα καταστήματα δείχνουν διάθεση συνεργασίας και συμμόρφωσης με τους όρους και προϋποθέσεις του νόμου και του Δημοτικού Συμβουλίου», επισήμανε σε δηλώσεις του ο ίδιος, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι πέρυσι τέτοια εποχή στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, υπήρχαν σε κάθε συνεδρίαση τουλάχιστον 10 θέματα για ανάκληση αδειών λειτουργίας, για διάφορες παραβάσεις, ενώ φέτος είναι ζήτημα αν υπάρχουν κάθε φορά 4-5 τέτοια θέματα. 
Οι καταστηματάρχες υποχρεούνται πλέον σύμφωνα με την Κανονιστική Απόφαση, για να λαμβάνουν την άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, εκτός των υπόλοιπων δικαιολογητικών, να προσκομίζουν στο Τμήμα Προσόδων σχέδιο-αποτύπωση του χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Στο ίδιο σχέδιο πρέπει να αποτυπώνεται οπωσδήποτε και κάθε άλλη κατασκευή (π.χ. ομπρέλες, ζαρντινιέρες) ή κινητό εμπόδιο. Το σχέδιο υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο και σε ψηφιακή μορφή, το οποίο  αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου. Ήδη έχει διαμορφωθεί ειδική ενότητα και στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου στην διεύθυνση http://epoleodomia.volos.gr/cgi-bin/pages/estiasi-list.pl, στην οποία είναι αναρτημένα τα σχέδια αυτά και μπορούν να ελέγχονται από κάθε πολίτη.
Σημειώνεται επίσης ότι πλέον, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, τους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους δεν χρησιμοποιείται ο χώρος που αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα, αυτά πρέπει να συγκεντρώνονται, να συμπτύσσονται και να ασφαλίζονται. Επίσης, πρέπει να απομακρύνεται κάθε κινητή ή ακίνητη κατασκευή από τον αναφερόμενο χώρο.
Περαιτέρω στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, έρχονται προς έγκριση διάφορες κατασκευές στην περιοχή του Βόλου, προκειμένου να αποφανθεί σχετικά. Τις επόμενες ημέρες μικτό κλιμάκιο των υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, θα ξεκινήσει και τις προβλεπόμενες διαγραμμίσεις στους κοινοχρήστους χώρους, ώστε να οριοθετηθεί το τμήμα στο οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων για κάθε κατάστημα, σύμφωνα με την άδεια του.
Το Τμήμα Αυθαιρέτων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας διεξήγαγε ελέγχους στους κεντρικούς πεζοδρόμους (Αντωνοπούλου, Τοπάλη, Ερμού) του Βόλου και προχώρησε στην επιβολή προστίμων σε καταστήματα για αυθαίρετες κατασκευές, που αφορούσαν κυρίως πακτωμένες ομπρέλες, πέργκολες, παραπετάσματα από νάυλον.
 Όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος «η διαφύλαξη των κοινοχρήστων χώρων αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Η Κανονιστική αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, που όταν γίνει κτήμα όλων θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ενός δυσάρεστου φαινομένου. Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, αφού αυτή ισχύει μόλις για ένα μήνα. Δεν παραβλέπουμε τις δυσκολίες της εποχής και των καταστημάτων, ωστόσο η απόλαυση των κοινοχρήστων χώρων είναι δικαίωμα όλων των δημοτών ανεξαιρέτως».




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: