Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ουδέποτε ο Δήμος Βόλου δημοπράτησε έργο χωρίς διασφαλισμένη πίστωση

Σε σχέση με τους ισχυρισμούς της ΠΕΔΜΕΔΕ Μαγνησίας περί «παντελώς αναξιόπιστης πηγής χρηματοδότησης προς δημοπράτηση έργων» από το Δήμο Βόλου διευκρινίζονται τα εξής: «Ο νέος Δήμος Βόλου, από την 1-1-2011 και εξής, ουδέποτε έχει δημοπρατήσει έργο χωρίς δεδομένη και διασφαλισμένη πηγή χρηματοδότησης (ΣΑΤΑ, ΕΣΠΑ, ΟΣΚ κλπ.). Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει τραβήξει κόκκινη γραμμή με ατελέσφορες πρακτικές του παρελθόντος και έχει επιβάλει νέο τρόπο διοίκησης, με διαφάνεια και καθαρές διαδικασίες. Γι’ αυτό το λόγο, εξάλλου, ο προγραμματισμός των έργων και η διαχείριση των διατιθέμενων πόρων γίνονται με σχέδιο, ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και με όλες τις νόμιμες διαδικασίες (αποφάσεις του Δ.Σ. κλπ.).
Να σημειωθεί ότι μια ματιά στις διακηρύξεις διαγωνισμών για την εκτέλεση νέων έργων στην περιοχή μας, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η συντριπτική πλειονότητά τους έχει ως φορέα υλοποίησης το Δήμο Βόλου.
Όσον αφορά τις κληρονομημένες από το παρελθόν οφειλές, η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τη δραματική μείωση των επιχορηγήσεων, έχει καταφέρει να εξοφλήσει σημαντικό μέρος τους, ενώ είναι συνεχής η προσπάθεια για τη σταδιακή, συνολική αποπληρωμή τους. Διαδικασία που γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθεί με τη σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο οποίο έχει ενταχθεί σημαντικό μέρος οφειλών ως το 2010 και του οποίου το σχέδιο σύμβασης μόλις προχθές ενέκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα. Επίσης, με την υποβολή προτάσεων για ένταξη πολλών έργων του ΘΗΣΕΑ στο ΕΣΠΑ, ώστε να μπορούν να αποπληρωθούν, αρκετές από τις οποίες έχουν ήδη εγκριθεί.
Είναι κατανοητή λοιπόν η δυσχερής θέση στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, ωστόσο η ΠΕΔΜΕΔΕ διάλεξε εντελώς λάθος αποδέκτη της διαμαρτυρίας της. Επισημαίνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΠΕΔΜΕΔΕ ενεργεί επιλεκτικά, σε σχέση με το Δήμο Βόλου και τη ΔΕΥΑΜΒ». 



Δεν υπάρχουν σχόλια: