Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ο Δήμος Βόλου υλοποιεί δράσεις απασχόλησης για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος “Προώθηση Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο Βόλο” της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤΟΠ-ΕΚΟ Βόλου, που χρηματοδοτείται με 440.000 ευρώ από την Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία. Στόχος της δράσης είναι η εξασφάλιση δημιουργίας θέσεων απασχόλησης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ) με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης. 
Όπως είναι γνωστό, τον συντονισμό της δράσης έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Βόλου (ANEBO Α.Ε.), ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ο Δήμος Βόλου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, ο Δημοτικός Οργανισμός Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. το οποίο, αφού συγκροτήθηκε σε σώμα και όρισε τον Διαχειριστή της Αναπτυξιακής Σύμπραξης, προχώρησε στην έγκριση  του αναμορφωμένου Σχεδίου Δράσης και του Προϋπολογισμού της προς ένταξη Πράξης, καθώς επίσης στην έγκριση του Συμφώνου Αποδοχής των Όρων της Απόφασης Ένταξης της Πράξης. Πρόεδρος  Δ.Σ. ανέλαβε ο Δημ. Δερβένης (Πρόεδρος ΑΝΕΒΟ Α.Ε.), Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Απ. Παντσάς (Αντιδήμαρχος, εκπρόσωπος Δήμου Βόλου) και Διαχειριστής ο Βασ. Σγουρής (Διευθυντής ΑΝΕΒΟ Α.Ε.).
Η υλοποίηση της πρότασης θα διαρκέσει 24 μήνες. Στοχεύει, δε, στη μείωση του ποσοστού ανεργίας ενισχύοντας τη δημιουργία τουλάχιστον 10 κοινωνικών επιχειρήσεων στους τομείς του Πολιτισμού, της Πράσινης Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Οικονομίας από 80 ανέργους που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που ορίζει το Πλαίσιο, με απώτερο σκοπό την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο διευρυμένο Δήμο Βόλου.
Στις δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνονται: 1)Μελέτη αποτύπωσης υφιστάμενης κατάστασης της τοπικής αγοράς εργασίας, 2)Δικτύωση Αναπτυξιακής Σύμπραξης και επαφές με επαγγελματικούς φορείς, 3)Δικτύωση Αναπτυξιακής Σύμπραξης με τοπικούς φορείς Αυτοδιοίκησης, 4)Δικτύωση με άλλους φορείς εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας 5)Δημοσιότητα – ευαισθητοποίηση, 6)Συντονισμός και Διαχείριση, 7)Κατάρτιση – επιμόρφωση, 8)Ενδυνάμωση – συμβουλευτική, 9)Επαγγελματική Υποστήριξη – Τομέας Πολιτισμού και Αθλητισμού, 10)Επαγγελματική Υποστήριξη – Αγροτικός Τομέας, 11)Επιχειρηματικότητα.
Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Δερβένη, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ. Παντσάς, ο Γ.Καλτσογιάννης εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Β.Κοντορίζος, ο Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Π.Μαβίδης, ο Γ.Αναστασίου ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (αναπληρωτής του Π. Σκάγιαννη) και ο Θ. Μπαρτζάνας ως εκπρόσωπος του ΚΕΤΕΑΘ (αναπληρωτής του Κ.Κίττα).





Δεν υπάρχουν σχόλια: