Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Αλλάζει όψη η πλατεία Ευαγγελίστριας

Με εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις συνεχίζονται οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Ευαγγελίστριας, σύμφωνα με τη μελέτη και τον προγραμματισμό του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 524.000 ευρώ. Σήμερα ξεκίνησαν οι φυτεύσεις υψηλού πρασίνου το οποίο αναμορφώνει πλήρως το χώρο της πλατείας. Συγκεκριμένα φυτεύτηκαν 130 δέντρα, σε ορισμένες περιπτώσεις ύψους 3-5 μέτρων, όπως πλατάνια, τηλιές, σφένδαμοι, μανόλιες, πεύκα και κυπαρίσσια, μουριές, φοίνικες, ιπποκαστανιές, δαμασκηνιές, μηλιές, τούγιες, ιβίσκοι και δενδρώδεις τριανταφυλλιές.
Σύμφωνα με τους μελετητές και τον γεωπόνο της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Βόλου, καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε οι επιλογές να εμπλουτίσουν άμεσα το πράσινο της πλατείας, αυξάνοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον για το πράσινο καθώς θα υπάρχει μόνιμη εναλλαγή της ανθοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας θα συνεχιστούν οι φυτεύσεις με θάμνους διαφόρων ποικιλιών στα παρτέρια που έχουν διαμορφωθεί και θα ακολουθήσει αμέσως η τελική φύτευση με έτοιμο χλοοτάπητα. 
«Οι φυτεύσεις στην πλατεία Ευαγγελίστριας τονίζουν και επιβεβαιώνουν τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του έργου όπως αυτό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να καταστεί ο χώρος πόλος έλξης για τους περιοίκους και όχι μόνο», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φ.Λαμπρινίδης κατά την επίσκεψή του σήμερα στο χώρο των εργασιών. «Είναι σημαντικό», πρόσθεσε ο ίδιος, «ότι συνολικά το πράσινο της πλατείας με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών αυξάνεται σε ποσοστό άνω του 60%  συγκριτικά με την προηγούμενη κατάσταση. Το κυριότερο όμως είναι ότι αντικαταστάθηκαν και ορισμένα ξεραμένα και άρρωστα δέντρα από νέα, ιδιαιτέρως θαλερά, και αποφεύχθηκε ταυτόχρονα ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας στα υπόλοιπα».
Όπως είναι γνωστό, το περασμένο Σάββατο αφαιρέθηκαν από το χώρο της πλατείας δυο άρρωστα δέντρα τα οποία είχαν πληγεί από νέκρωση φλοιού των κυπαρισσοειδών και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπήρχε κίνδυνος διάδοσης της ασθένειας στα υπάρχοντα δέντρα της πλατείας. Συγκεκριμένα, για το λόγο αυτό αφαιρέθηκαν 5 ξεραμένα πεύκα, 2 αγγελικές και 3 μικρές αριζόνες.
Οι οικοδομικές και κατασκευαστικές εργασίες στην πλατεία Ευαγγελίστριας έχουν ολοκληρωθεί πλέον κατά 90% περίπου, έχει εγκατασταθεί ο περιμετρικός φωτισμός, ενώ εκκρεμεί ο φωτισμός ανάδειξης του Ιερού Ναού και η ολοκλήρωση των φυτεύσεων. Το έργο εκτιμάται ότι θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: