Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Οι μαθητές ενημερώνονται για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών και το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) του Δήμου Βόλου επισκέφθηκαν την Παρασκευή σαράντα περίπου μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας Βόλου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς, Ι.Γιαννακούρα και Ν.Καρακίτη και τον κ. Ι.Κουρτίνα, Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έπειτα από έγκριση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας.
Στο Κ.Δ.Α.Υ. υποδέχθηκε την ομάδα η υπεύθυνη του εργοστασίου, Μ.Τσαντού, η οποία ενημέρωσε τους μαθητές για τον τρόπο διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων υλικών και τη δεματοποίηση και προώθησή τους στα διάφορα εργοστάσια επεξεργασίας. Επίσης, απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών και έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την αναγκαιότητα να απορρίπτονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης μόνο τα ανακυκλώσιμα υλικά, δηλαδή πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί και όχι σκουπίδια, καθώς ο διαχωρισμός των υλικών γίνεται χειρονακτικά από τους εργαζομένους στο εργοστάσιο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η υπεύθυνη τόνισε τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία σαράντα και πλέον νέων θέσεων εργασίας. 
Στο Χ.Υ.Τ.Α. υποδέχθηκε την ομάδα ο Στ.Μουτζούρης, Μηχανολόγος Μηχανικός του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Μαγνησίας (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) και υπεύθυνος του Χ.Υ.Τ.Α., ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές για τον τρόπο διαχείρισης των 100.000 περίπου τόνων απορριμμάτων που εισέρχονται ετησίως στο Χ.Υ.Τ.Α. και για τα έργα που εκτελούνται για τον εκσυγχρονισμό του και απάντησε σε ερωτήσεις τους. Στη συνέχεια, η ομάδα επισκέφθηκε το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο βρίσκεται μέσα στο Χ.Υ.Τ.Α. και το οποίο χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το βιοαέριο που παράγουν τα απορρίμματα μετά την ταφή τους. Όπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου, το έτος 2011 παράχθηκε ηλεκτρική ενέργεια ίση με 6.000.000 kw/h, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες μιας πόλης όπως το Βελεστίνο. Η ομάδα πληροφορήθηκε ότι το εργοστάσιο του Βόλου είναι ένα από τα τρία που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα- τα άλλα δύο βρίσκονται στην Αθήνα (Λιόσια) και στη Θεσσαλονίκη (Ταγαράδες).
Σύμφωνα με τον κ. Κουρτίνα, ανάλογες εκπαιδευτικές επισκέψεις θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα οι περιβαλλοντικές ομάδες και άλλων σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, προκειμένου να ενημερωθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί για τα έργα και τις δράσεις που γίνονται από το Δήμο Βόλου, το ΦΟ.Δ.Σ.Α. και άλλους φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: