Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Παρέμβαση Π. Σκοτινιώτη για το έργο της ιχθυόσκαλας

Την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για την τύχη του έργου της ιχθυόσκαλας, μεταφέρει ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με έγγραφό του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ.Σκανδαλίδη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Α.Διαμαντοπούλου, τονίζοντας την ανάγκη να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος απένταξης του έργου από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και της οριστικής ματαίωσής του.
«Αξίωση της τοπικής κοινωνίας είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωσή του έργου της ιχθυόσκαλας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης, καθώς πρόκειται για έργο μείζονος σημασίας, η ολοκλήρωσή του οποίου θα έχει ως συνέπεια τη διακίνηση, σύμφωνα με όλους τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, περισσότερων από δέκα τόνους αλιευμάτων ημερησίως. Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρει την πρόταση να αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου την επίβλεψη της κατασκευής του, αν οι κεντρικές υπηρεσίες δηλώνουν αδυναμία.
Πιο αναλυτικά, στην επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο Δήμαρχος Βόλου επισημαίνει ότι το έργο της ιχθυόσκαλας Βόλου αποτελεί ένα σημαντικό έργο, όχι μόνο για το Βόλο αλλά και για ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα, το οποίο δυστυχώς έχει καταντήσει ένα σύγχρονο «γιοφύρι της Άρτας». Οι πρώτες μελέτες ξεκίνησαν πριν από τριάντα χρόνια, ενώ το έργο εντάχθηκε διαδοχικά και απεντάχθηκε τόσο από το 2ο όσο και από το 3ο Κ.Π.Σ., η δε Α’ φάση του, που αφορούσε την κατασκευή των κρηπιδωμάτων στην περιοχή των παλαιών σφαγείων Βόλου, υλοποιήθηκε από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (Μ.Ο.Π) στις αρχές της 10ετίας του ’90. Το έργο αυτό, μετά από πολλές προσπάθειες, εντάχθηκε στο μέτρο 3.3. του ΕΠΑΛ 2007-2013 και η εργολαβική σύμβαση υπογράφηκε στις 3.1.2008 μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της αναδόχου εταιρείας ΕΝΕΤ Α.Ε., με συμβατικό αντικείμενο 4.673.958,75 (περιλαμβανομένου του  ΦΠΑ). Οι περιπέτειες, ωστόσο, του έργου δεν σταμάτησαν. Αρχικά προβλήθηκαν τεχνικοί λόγοι, που είχαν να κάνουν με την καθυστέρηση  να αποδοθεί ο εργοταξιακός χώρος ελεύθερος στον ανάδοχο, προκειμένου να γίνει ασφαλής έναρξη εργασιών. Αφού λύθηκε το πρόβλημα αυτό, πραγματοποιήθηκαν κάποιες ελάχιστες εργασίες, όμως εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εκτελείται στο εργοτάξιο καμία εργασία, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την τελική τύχη του έργου.
Ο κ. Σκοτινιώτης αναφέρεται στη συνέχεια στην πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε απόφαση, με την οποία η επίβλεψη  του έργου μεταφερόταν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας, ωστόσο,  δεν δέχθηκε να αναλάβει την επίβλεψη, επικαλούμενη έλλειψη μηχανικών για την παρακολούθηση και την επίβλεψη των εργασιών του, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του Υπουργείου σε κεντρικό επίπεδο να ξαναπάρουν υπό τον έλεγχό τους την επίβλεψη του έργου.
Τούτων δεδομένων, ο κ. Σκοτινιώτης τονίζει ότι εξακολουθεί να ισχύει η πρόταση του Δήμου Βόλου, να αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου την επίβλεψη της κατασκευής του έργου, αν οι κεντρικές υπηρεσίες δηλώνουν αδυναμία, αναγνωρίζοντας ακριβώς τη μεγάλη σημασία του για την τοπική οικονομία και παρά τις υπηρεσιακές ελλείψεις που αντιμετωπίζει. «Πιστεύουμε, άλλωστε, ότι τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που σημειώνονται σε πολλά έργα  τοπικού, στην ουσία,  χαρακτήρα, οφείλονται στο ότι ακόμη και σήμερα  εξακολουθούν να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται από τις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων. Είναι προφανές ότι η καθημερινή παρακολούθηση τέτοιων έργων από την Αθήνα, είναι  εξαιρετικά δύσκολη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος του Βόλου. Το έγγραφο κοινοποιείται επίσης σε όλους τους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας.                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια: