Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ξεκινά στο Βόλο πρωτοποριακό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης των απορριμμάτων

Την έναρξη προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης ανακοίνωσε σήμερα η Δημοτική Αρχή Βόλου, με κεντρικό σύνθημα «στο Βόλο, αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε κλίμα». Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος θα μοιραστούν δωρεάν σε δημότες του Βόλου, κατόπιν κλήρωσης, 350 κάδοι-κομποστοποιητές, για την ανακύκλωση των οικιακών οργανικών απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ. Επίσης, δημιουργήθηκε επιτραπέζιο παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή, 3.500 κομμάτια του οποίου θα μοιραστούν σε όλα τα τμήματα της ΣΤ΄ Δημοτικού των σχολείων του Δήμου Βόλου.
Το CLIM – LOCAL 2020 είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υλοποιείται από το Δήμο Βόλου σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ, την ΑΝΕΒΟ και την ΕΠΕΜ Α.Ε., με στόχο την ανάπτυξη δράσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίου που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2009 και ολοκληρώνεται το φετινό καλοκαίρι. Τα οφέλη που θα προκύψουν από τις δράσεις του προγράμματος παρουσιάστηκαν αναλυτικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης,  οι Αντιδήμαρχοι, Προγραμματισμού Ν. Οικονόμου, Καθαριότητας Χ. Τσαμπάζης και Πρασίνου Ν. Μόσχος και ο Διευθυντής  Προγραμματισμού Γ. Τουλουμάκος, ενώ το επιτραπέζιο παιχνίδι παρουσίασαν οι Θανάσης Καραγιάννης, υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και Κώστας Γαϊτανάς, υποδιευθυντής 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Ιωνίας.
Ο κ. Σκοτινιώτης επανέλαβε ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα περιβάλλοντος και η πολιτική αυτή διαπερνά οριζοντίως όλες τις δράσεις του Δήμου (έργα, προμήθειες, διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινου δυναμικού, ενέργεια κ.ά.). «Οι προσπάθειες και οι δράσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος ευελπιστούμε ότι θα συμβάλουν, ώστε οι πολίτες, και κυρίως η νέα γενιά που είναι και το μέλλον αυτού του τόπου, να αντιμετωπίζουν το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ως θέμα της καθημερινής τους ζωής. Να νιώσουν ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι και ότι όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, που ισοδυναμεί με μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», τόνισε χαρακτηριστικά. 
Οι 350 κάδοι που θα μοιραστούν κυρίως σε μονοκατοικίες με αυλές, είναι χωρητικότητας 330 lt, περιέχουν ένα μικρό καλάθι μεταφοράς των απορριμμάτων της κουζίνας, τον κάδο και ένα μπουκάλι με μικροοργανισμούς. Οι κάτοικοι του Δήμου Βόλου που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον κάδο, πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, ηλεκτρονικά στο site του Δήμου Βόλου ή έντυπη στα ΚΕΠ Βόλου και Ν. Ιωνίας, στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, στη Διεύθυνση Καθαριότητας και στα γραφεία όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.
Οι προϋποθέσεις παραχώρησης οικιακού κομποστοποιητή είναι: η κατοικία του πολίτη να διαθέτει καλλιεργήσιμο κήπο και ο πολίτης να  ευαισθητοποιημένος στα θέματα του περιβάλλοντος και να δεσμεύεται στη λειτουργία του κάδου. Οι κάδοι, παραχωρούνται σε 350 κατοίκους του Δήμου Βόλου με τη διενέργεια κλήρωσης.
Να σημειωθεί ότι έχει σχεδιαστεί ερωτηματολόγιο, που απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους πολίτες, με στόχο να διαπιστωθεί   αν ο συγκεκριμένος πολίτης πληροί τις προϋποθέσεις για παραχώρηση κάδου, όπως επίσης την ενημέρωση του πολίτη για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος και τη δυνατότητα να δηλώσει την πρόθεση συμμετοχής του σ’ αυτό. Επίσης, δημιουργήθηκε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με ενημερωτικό υλικό και δυνατότητα συμπλήρωσης και απευθείας υποβολής της δήλωσης πρόθεσης συμμετοχής. Στην ιστοσελίδα μπορεί να συνδεθεί κάθε ενδιαφερόμενος από το site το Δήμου Βόλου www.volos-city.gr
Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής συμπληρωμένης δήλωσης πρόθεσης συμμετοχής στο πρόγραμμα, θα είναι 1 εβδομάδα, ξεκινώντας από αύριο, δηλαδή μέχρι την Τρίτη 3 Απριλίου. Η κλήρωση των πολιτών στους οποίους θα παραχωρηθούν οικιακοί κομποστοποιητές, θα γίνει στο Δημαρχείο Βόλου, λίγες μέρες μετά, με τη δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο. Θα προηγηθεί ανακοίνωση στον τοπικό Τύπο και στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου.
Τα ονόματα των πολιτών που θα επιλεγούν θα δημοσιευτούν επίσης στον τοπικό Τύπο και στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου. Η παραχώρηση των κάδων θα πραγματοποιηθεί αφού προηγηθεί ενημερωτική συνάντηση για τη διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης και υπογραφεί συμφωνητικό  παραχώρησης μεταξύ της δημοτικής αρχής και του  πολίτη.
Ο Δήμος Βόλου θα ασκεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους πολίτες στους οποίους θα παραχωρηθούν οι κομποστοποιητές, προκειμένου να αποτυπώνεται η πρόοδος του προγράμματος και θα δημιουργήσει συμβουλευτικό και υποστηρικτικό μηχανισμό σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου, όπου θα παρέχεται βοήθεια προς τους παραπάνω πολίτες.
Στο μεταξύ,   ήδη υλοποιήθηκαν από το Δήμο Βόλου παρεμβάσεις σε σχολεία ώστε να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και σε δημοτικά κτίρια, ενώ πλέον ο Δήμος προχωρά σε δράσεις ευαισθητοποίησης των εργαζομένων στα δημοτικά κτίρια, τοποθετώντας κάδους ανακύκλωσης μέσα στα γραφεία.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε επίσης επιτραπέζιο παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή, το οποίο ονομάζεται «Αλλάζω για το κλίμα» και απευθύνεται στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού. Περίπου 3.500 κομμάτια θα μοιραστούν σε όλα τα τμήματα της ΣΤ΄ Δημοτικού στα σχολεία του Δήμου. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε και σχεδιάστηκε από τη Δ/νση Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών του Δήμου και από ομάδα δασκάλων – μελών της ΠΕΕΚΠΕ (Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), οι οποίοι εργάστηκαν τελείως αφιλοκερδώς, αφιερώνοντας μέρος του προσωπικού τους χρόνου και βάζοντας όλο το μεράκι, την εμπειρία και τις γνώσεις που διαθέτουν. Το παιχνίδι έχει ήδη λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: