Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Προτάσεις του Π. Σκοτινιώτη για τροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Σειρά προτάσεων για αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα και δυσλειτουργίες που επισημάνθηκαν μέχρι τώρα, κατέθεσε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη».
Μια από τις προτάσεις αυτές, αφορά το θέμα του επιδόματος θέσης ευθύνης των προϊσταμένων υπηρεσιών των Δήμων. Ο κ.Σκοτινιώτης προτείνει να συμπεριληφθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο μεταβατική διάταξη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της καταβολής επιδόματος ευθύνης μέχρι την εφαρμογή των νέων Ο.Ε.Υ. των Δήμων και τις κρίσεις από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Η συγκεκριμένη διάταξη που προτείνει είναι: «Μέχρι την εφαρμογή των νέων Ο.Ε.Υ των δήμων του Ν. 3852/10, το επίδομα ευθύνης καταβάλλεται στους προϊστάμενους ή στους ορισμένους αναπληρωτές τους, σύμφωνα με τους Ο.Ε.Υ. των δήμων που συνενώθηκαν». 
Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Π.Σκοτινιώτης, «σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 89 του Ν. 3584/2007, τις προβλέψεις της εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ. για τη μεταβατική περίοδο από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» και μέχρι την κατάρτιση των ΟΕΥ των νέων ενιαίων Δήμων και τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 4024/2011, οι εν ενεργεία προϊστάμενοι σαφώς καθίστανται δικαιούχοι καταβολής του αντιστοίχου επιδόματος, αφού εξακολουθούν και ασκούν τα καθήκοντά τους, μέχρι τον ορισμό νέων προϊσταμένων».
Επισημαίνει, επίσης, ότι λόγω των διατάξεων της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και του νέου συνταξιοδοτικού νόμου, πολλά στελέχη των δήμων που κατείχαν θέσεις ευθύνης αποχώρησαν από την υπηρεσία μέσα στο 2011 και με δεδομένο ότι δεν υπήρχε νομική δυνατότητα κρίσης νέων προϊσταμένων, έως την ψήφιση των νέων Ο.Ε.Υ., στις θέσεις τους ορίσθηκαν αναπληρωτές σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 100 του Ν. 3584/07.
Με άλλη πρότασή του, ο κ. Σκοτινιώτης ζητά επαναδιατύπωση του άρθρου 12 του σχεδίου νόμου που αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις με   ειδικό σκοπό τη ραδιοφωνία, επιμένοντας στη θέση ότι για τη λύση αυτών των επιχειρήσεων θα πρέπει να ισχύσουν οι ρυθμίσεις που αφορούν τη λύση των κοινωφελών επιχειρήσεων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «ενώ ορθά προωθείται ρύθμιση για την αντιμετώπιση των τεράστιων θεμάτων που έχουν προκύψει με τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων με ειδικό σκοπό τη ραδιοφωνία, δεν υιοθετείται η διατύπωση που είχε προταθεί από την ΚΕΔΕ και είχε συμφωνήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, αλλά διαφορετική, που έχει ως κεντρική ιδέα ότι σε περίπτωση λύσης των επιχειρήσεων αυτών δεν μεταφέρεται η δραστηριότητά τους. Η επίκληση του όποιου νομικού κωλύματος δεν ευσταθεί, αφού ακόμη κι αν σήμερα υφίσταται το οποιοδήποτε κώλυμα- που δεν υφίσταται- το κώλυμα αυτό θα αρθεί με τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνεται».
    
   


Δεν υπάρχουν σχόλια: