Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Επιβεβλημένη η ίδρυση Πειραματικών Σχολείων και στο Βόλο

Την προσωπική παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας, ώστε να προχωρήσει η  ίδρυση και λειτουργία Πειραματικών Σχολείων και στο Βόλο, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σχεδιασμού που προωθεί η κυβέρνηση, ζητεί με έγγραφό του προς τον κ.Ανδρέα Λοβέρδο, ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης. Με αφορμή πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πόλη του Βόλου απουσιάζει από τον σχεδιασμό αυτό, ενώ την ίδια ώρα προβλέπεται η δημιουργία 4 Πειραματικών Σχολείων στη Λάρισα, ο κ.Σκοτινιώτης υπογραμμίζει ότι είναι αδιανόητο να μη γίνει ορθολογική κατανομή των Πειραματικών Σχολικών Μονάδων της Θεσσαλίας ανάμεσα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρείται επιβεβλημένη η ίδρυση και λειτουργία Πειραματικού Σχολείου στο Βόλο. 
Αναλυτικά, στο έγγραφο επισημαίνονται τα ακόλουθα:
«Πληροφορηθήκαμε ότι προωθείται η δημιουργία  εξήντα (60) πειραματικών σχολείων στη χώρα μας, μια επιλογή με την οποία η πολιτεία φιλοδοξεί να δώσει νέα ποιοτική ώθηση στα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα.
Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία, προωθείται η δημιουργία τεσσάρων (4) πειραματικών σχολείων, όλων στη Λάρισα. Δεν προβλέπεται, αντίθετα, η λειτουργία Πειραματικού Σχολείου στο Βόλο, σε μια πόλη με σπουδαία παιδαγωγική παράδοση (Παρθεναγωγείο Αλέξανδρου Δελμούζου, κλπ), αλλά και έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου λειτουργούν, εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες, τρία Παιδαγωγικά Τμήματα (Δημοτικής Εκπαίδευσης, Προσχολικής Αγωγής και Ειδικής Αγωγής – μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα).
Θεωρούμε, συνεπώς, αδιανόητο ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας να μην προβλέπει  την ίδρυση και λειτουργία Πειραματικών Σχολείων και στο Βόλο, με ορθολογική κατανομή των Πειραματικών Σχολικών Μονάδων της Θεσσαλίας ανάμεσα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, το  Βόλο και τη Λάρισα. Άλλωστε, η ύπαρξη Πειραματικών Σχολείων σε μια πόλη που διαθέτει πανεπιστημιακά παιδαγωγικά τμήματα, είναι  επιβεβλημένη, καθώς η αλληλεπίδραση ανάμεσα στις σύγχρονες επιστημονικές παιδαγωγικές εξελίξεις και στο εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενός πειραματικού σχολείου είναι σίγουρο πως θα  αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμη για την εκπαίδευση των μαθητών.
Περιμένουμε την προσωπική σας παρέμβαση, ώστε να προχωρήσει η  ίδρυση και λειτουργία Πειραματικών Σχολείων και στο Βόλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: