Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Το αφιέρωμα στον Ιούλιο Βερν γέφυρα φιλίας μεταξύ του Βόλου και της Νάντης

Την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Βόλου και το Δήμο της Νάντης στη Γαλλία, που αναπτύχθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του αφιερώματος στον Ιούλιο Βερν, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων, σήμερα το βράδυ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Ο κ.Σκοτινιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου αυτού φιλέλληνα συγγραφέα, το οποίο παραμένει τόσο επίκαιρο και τόσο ζωντανό 109 χρόνια μετά το θάνατό του, γίνεται γέφυρα φιλίας μεταξύ του Βόλου και της γενέτειράς του, της Νάντης.
Ο Δήμαρχος του Βόλου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους συνδιοργανωτές και κυρίως στο Κοινό των Μαγνήτων, που είχε την ιδέα του αφιερώματος και ανέλαβε το κύριο βάρος της υλοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε τα μέλη του για την άψογη συνεργασία που είχε μαζί τους ως Δήμαρχος Βόλου τα τελευταία χρόνια, αλλά και ως Νομάρχης Μαγνησίας στο παρελθόν, καθώς υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Σωματείου, υπογραμμίζοντας την πολύτιμη συμβολή τους στη συσπείρωση και σύνδεση των αποδήμων συμπατριωτών μας με την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ειδικότερα, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε στον χαιρετισμό του τα εξής:
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συμπατριώτες - μέλη του Κοινού των Μαγνήτων,  Κυρίες και κύριοι,             
Εξαιρετική πραγματικά η ιδέα του Κοινού των Μαγνήτων να αφιερώσουμε φέτος την καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια εκδήλωση, που από κοινού οργανώνουμε κάθε καλοκαίρι, στον πατέρα της επιστημονικής φαντασίας, τον διάσημο Γάλλο συγγραφέα Ιούλιο Βερν.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως από πλευράς μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατό ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συνεργασία μας ήταν συνεχής, τόσο με τον Πρόεδρο του Κοινού, κ.Αχιλλέα Παπαρσένο, όσο και με το βολιώτη φίλο Αντώνη Γκρέκα, Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στη Νάντη, που ήρθε αρκετές φορές στο Βόλο για το σκοπό αυτό, καθώς επίσης και με τον αντιπρόεδρο κ.Νίκο Πράντζο, στον οποίο μάλιστα ανήκει η αρχική ιδέα του αφιερώματος, και βεβαίως με τον αεικίνητο Στάθη Ζαφραντζά και την κ.Σοφία Ζαφραντζά, γενική γραμματέα του Κοινού.
Το αφιέρωμα οργανώθηκε με βάση το πολύπλευρο έργο του συγγραφέα, εστιασμένο στους θεματικούς άξονες: λόγος, εικαστικά, μουσική, θέατρο  και εκπαιδευτικές δράσεις.
Αυτό που για μας έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία, είναι η συνεργασία που, με αφορμή το αφιέρωμα αυτό, αναπτύχθηκε μεταξύ του Δήμου Βόλου και του Δήμου της Νάντης, της γενέτειρας του Ιουλίου Βερν και έδρας του ομώνυμου Μουσείου. Μια συνεργασία που καλλιεργήθηκε με πρωτοβουλία του κ.Α. Γκρέκα, το πρώτο βήμα της οποίας είναι ο δανεισμός έργων του Μουσείου στο Βόλο.
Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό σήμερα, 109 χρόνια από το θάνατο του Βερν, το έργο του να παραμένει τόσο επίκαιρο και τόσο ζωντανό και μάλιστα να γίνεται γέφυρα φιλίας   μεταξύ του Βόλου και της Νάντης, μέσω και των μηνυμάτων που εκπέμπει ο μεγάλος αυτός φιλέλληνας συγγραφέας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απαντητική επιστολή που μου έστειλε η Δήμαρχος της Νάντης, κ. Patrick RIMBERT, υπογραμμίζει την οικουμενικότητα του έργου του Βερν και τη φιλελληνική του διάσταση μέσω και του βιβλίου του «Οι πειρατές του Αιγαίου», το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον αγώνα του ελληνικού λαού για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, και ειδικότερα από τις φοβερές καταστροφές που προξενούσαν οι πειρατές οι οποίοι λυμαίνονταν τις ελληνικές θάλασσες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και μετά απ' αυτήν και στο οποίο βιβλίο διαπιστώνει κανείς και το ενδιαφέρον του για το μύθο του Ιάσονα.
Επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες προς το Δήμο Νάντης, το Μουσείο του Ιουλίου Βερν στη Νάντη, την ΙΓ΄ Εφορεία ΠΚΑ που μας φιλοξενεί, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που αγκάλιασαν το αφιέρωμα αυτό με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και είναι συνδιοργανωτές του, μαζί με το Κοινόν των Μαγνήτων και το Δήμο Βόλου.
Αγαπητές και αγαπητοί συμπατριώτες – μέλη του Κοινού των Μαγνήτων,
Σε ένα περίπου μήνα ολοκληρώνεται, όπως ξέρετε, η θητεία μου ως δημάρχου. Αισθάνομαι, λοιπόν, την ανάγκη να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την άψογη συνεργασία που είχαμε τα χρόνια αυτά και για τις ωραίες και δημιουργικές στιγμές που ζήσαμε.
Είχα την τιμή το 2001, ως Νομάρχης Μαγνησίας, να προεδρεύσω στην πρώτη μας διοργάνωση, όπου και συναποφασίσαμε να ιδρύσουμε το «Κοινόν των Μαγνήτων». Ένα σωματείο των απανταχού Μαγνήτων, με στόχο να καλλιεργήσουμε την αμφίδρομη σχέση Μαγνησίας-Ομογενειακών εστιών, αλλά και να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχετε να βοηθήσετε την ιδιαίτερη πατρίδα σας.
Ο νέος Δήμος Βόλου πήρε από το 2011 τη σκυτάλη από την τέως Νομαρχία και συνεχίζει την αμφίδρομη αυτή σχέση, δίνοντάς της νέα πνοή και πιο ουσιαστικό περιεχόμενο.
Αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια ότι το Κοινόν των Μαγνήτων είχε πολύτιμη συμβολή   στη συσπείρωση και σύνδεση των αποδήμων συμπατριωτών μας με την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Μα πάνω απ’όλα αποδείχθηκε ότι ο Βόλος και η Μαγνησία έχουν να κερδίσουν πολλά   από την αξιοποίηση των γνώσεων, της εμπειρίας και της θέλησης για προσφορά των αποδήμων συμπατριωτών μας, ειδικά στη δύσκολη εποχή που ζούμε.
Σας ευχαριστώ, καλή επιτυχία στο αφιέρωμα και καλό καλοκαίρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: