Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Αφιέρωμα του Δήμου Βόλου στον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο

Διήμερο αφιέρωμα στον  Τζιόρτζιο ντε Κίρικο (10 Ιουλίου 1888-20 Νοεμβρίου 1978),  με αφορμή την 126η  επέτειο από τη γέννησή  του στο Βόλο την  « … πόλη των Αργοναυτών και στη σκιά του Πηλίου των Κενταύρων…», διοργανώνει ο Δήμος Βόλου, την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014, στις 9 το βράδυ,  στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο και στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως. Το αφιέρωμα στον κορυφαίο Ευρωπαίο ζωγράφο, που αποτελεί θεσμό τα τελευταία χρόνια στην πόλη, πραγματοποιείται από το Δήμο Βόλου και τη   Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ με τη συνεργασία του Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Amici d’ Italia. Φέτος το αφιέρωμα  περιλαμβάνει την παρουσίαση της  δημιουργίας  για πρώτη φορά στο Βόλο του ζωγράφου Νίκου Σίσκου και το δεύτερο βράδυ παρουσίαση βιβλίου και ομιλία. 

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με τον τίτλο Dreamland του ΝΙΚΟΥ ΣΙΣΚΟΥ, στο ισόγειο και ημιώροφο του  Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Την επόμενη μέρα, στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως, μπροστά από το Κέντρο Τέχνης,  θα παρουσιαστεί η  έκδοση της διατριβής της  ζωγράφου Δέσποινας Καφενταράκη με τίτλο «Η αινιγματικότητα του Τζιόρτιο ντε Κίρικο» από τον Αντώνη Αντωνίου, υπεύθυνο πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και από την ίδια τη συγγραφέα-ζωγράφο, που θα συνοδευτεί από προβολή φιλμ, με αναφορά στο έργο του μεγάλου ζωγράφου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η ομιλία με θέμα «Πορτραίτο της Οικογένειας  Ντε Κίρικο» από τη Μαρία Falzοne –Ρίζου, φιλόλογο – συγγραφέα, η  οποία  «…θα σκιαγραφήσει το οικογενειακό πορτραίτο των Ντε Κίρικο και το κάθε μέλος της  χωριστά, καθώς πρόκειται για μια οικογένεια καλλιτεχνών που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στην πόλη μας…».

Στην πρώτη έκθεση του Νίκου Σίσκου στο Βόλο θα παρουσιαστούν περίπου 50 έργα της τελευταίας πενταετίας. Ο ζωγράφος γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στο Βόλο. Εμφανίζεται για πρώτη φορά με έκθεσή του στο «Δίαυλο» το 1992. Θα σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας,  όπου το 2006 ολοκληρώνει με άριστα τις σπουδές του στο εργαστήριο των καθηγητών  Δημήτρη Σακελλίωνα και Γιώργου Καζάζη. Έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές εκθέσεις με τελευταία το 2013 με τίτλο "MANIMALS" σε γνωστή γκαλερί του Κολωνακίου. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές  εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και  στην Art Athina.Από το 2002 έως το 2004 έλαβε υποτροφία από την ΑΣΚΤ ενώ το 2007 έλαβε υποτροφία από την Ακαδημία Αθηνών.

Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Ζει και δημιουργεί στην Αθήνα. H  Ιστορικός και κριτικός τέχνης Ήρα Παπαποστόλου  αναφέρει  για τη ζωγραφική του: «Κάθε έργο του Νίκου Σισκου διηγείται και από μια διαφορετική ιστορία, που  θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από παραμύθι, με όλες τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του. Η πρώτη εντύπωση που έχουμε βλέποντας τα έργα του είναι ότι πρόκειται για ανθρωποκεντρική -παραστατική ζωγραφική με έντονα στοιχεία τον συμβολισμό και το όνειρο…. Προσέχοντας καλύτερα την ζωγραφική του, βρίσκουμε γνώριμα στοιχεία από τον ποπ σουρεαλισμό(ή  αλλιώς lowbrow art των Μark ryden, Ron English, Tod Schorr, Benjamin Lacombe ) αφού ο καλλιτέχνης έχει σαν στόχο του το μυαλό,  τη σκέψη και το συναίσθημα, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και την αίσθηση του χιούμορ και μια κόμικ αισθητική παραμόρφωση,… η μυστήρια προοπτική και αναλογίες, οι αινιγματικοί του κόσμοι, αλλά και η καταναλωτική κουλτούρα, μπαίνουν στη δουλειά του…..

Οι συμβολισμοί, το μυστήριο, το αίνιγμα και η σύγχρονη γραφή κυριαρχούν στη ζωγραφική του Νίκου Σίσκου…». Επίσης,  η γνωστή Κριτικός-Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, επιμελήτρια της έκθεσης Salus Patriae, στον κατάλογο της έκθεσης  στο Ίδρυμα Κυδωνιέως της Άνδρου (2012) σημειώνει για το έργο του: «…με το λεπτό του χιούμορ και αισθησιασμό, διασαλεύει με σουρεαλιστικές αφετηρίες και στοχευμένες υπονομεύσεις, κάθε είδους σύμβαση και σοβαροφάνεια. Οι δικοί του συγκερασμοί συμβολικών και αλληγορικών εικόνων, μύθων και εμβληματικών καταστάσεων, που αποτελούνται από επιθυμίες κι  εφιάλτες, ανοίγουν διάλογο με το παρελθόν και το  παρόν  τέχνης και ζωής. ..»

Ο ίδιος ο ζωγράφος μας αποκαλύπτει: «O Giorgio De Chirico ήταν ο πρώτος ζωγράφος που κέντρισε την παιδική μου φαντασία. Υπήρχε ένα βιβλίο στο πατρικό μου σπίτι με όλους τους σπουδαίους ζωγράφους. Θυμάμαι να παρατηρώ με τις ώρες το έργο του De Chirico με τον τίτλο "ανησυχητικές μούσες". Ο πίνακας αυτός ήταν για μένα η εισαγωγή στον σουρεαλισμό καθώς επίσης και η αφορμή για να  αρχίσω την ζωγραφική μου αναζήτηση στη χώρα του ονείρου...».  Δηλωτική έκφραση του Νίκου Σίσκου του οποίου τα έργα «…. μας συνδέουν συνειρμικά και εκλεκτικά, ως μακρινοί απόγονοι,  με  τα έργα του  μεγάλου  μεταφυσικού «Βολιώτη» ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Η φράση-τίτλος αυτοπροσωπογραφίας του  “Et quid amabo nisi quod Aenigma est?”  διαπνέει απόλυτα  και το ύφος   του νέου  Βολιώτη καλλιτέχνη…» καταθέτει η Χρύσα Δραντάκη, επιμελήτρια της έκθεσης.

Για το Βόλο, τη γενέθλια πόλη του, ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο, εξομολογείται στα απομνημονεύματά του ότι  «πρωτοείδε το φως μια ζεστή και αποπνικτική μέρα του Ιουλίου του 1888, στη μικρή επαρχιακή αλλά κοσμοπολίτικη πόλη του Βόλου». Ο κορυφαίος ζωγράφος που επηρέασε όσο λίγοι τα καλλιτεχνικά ρεύματα της πρωτοπορίας του 20ού αιώνα. μετά από τις σπουδές του στην Αθήνα και στο Μόναχο, αποτύπωσε ειδικά στη «Μεταφυσική ζωγραφική» του τις επιρροές από την αρχαία ελληνική σκέψη και την μυθολογία , όπως και από τη Γερμανική φιλοσοφία του τέλους του 19ου αιώνα . Εκτός αυτών, η εικονολογία του έργου του διαπνέεται από τον τόπο των παιδικών αναμνήσεων .  Η καθημερινότητα και οι ελληνικού μύθοι, ιδιαίτερα ο μύθος των Αργοναυτών  και των Κενταύρων  τον ακολούθησαν  σε όλη  τη δημιουργική του πορεία. Ζώντας στα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα της Ευρώπης, δημιούργησε  αυτό  που άφησε ως  πολύτιμη κληρονομιά, στην παγκόσμια Τέχνη του 20ου αιώνα , με  την έμπνευσή του από την Ελλάδα και ιδιαίτερα το Βόλο, την πόλη όπου γεννήθηκε και ένιωσε για πρώτη φορά, όπως ο ίδιος  έλεγε «τα πρώτα καλέσματα του δαίμονα της τέχνης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: