Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης στη 2η Διάσκεψη για την Αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας

Στις προτεραιότητες του αναπτυξιακού και πολιτιστικού σχεδιασμού της παρούσας Δημοτικής Αρχής σε σχέση με την αναβίωση του μύθου της Αργοναυτικής Εκστρατείας, που αποτελεί διαχρονικά κορυφαία επιλογή του Δήμου Βόλου, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος κ.Πάνος Σκοτινιώτης στην ομιλία του κατά τη 2η Διάσκεψη για την Αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας που οργάνωσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Γεωργίας κ.Νίκος Σηφουνάκης και ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.Γιώργος Σούρλας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γεωργίας, την Τετάρτη στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Ο κ.Σκοτινιώτης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη δημιουργία του «Μουσείου της Αργούς», στην πρόταση για αναγνώριση από το Συμβούλιο της Ευρώπης της μυθικής διαδρομής της Αργούς, ως πολιτιστικής διαδρομής, στο πλαίσιο και της διεκδίκησης από το Βόλο του  τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, αλλά και στην καθιέρωση ενός μεγάλου, ετήσιου, διεθνούς φεστιβάλ στο Βόλο, με τίτλο «Αργοναυτικά». 

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός των κ.κ.Σηφουνάκη και Σούρλα, ο Πρέσβης της Γεωργίας κ.Bakradze, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ.Aθ. Παπαϊωάννου, μέλη της Ελληνικής και Γεωργιανής Βουλής, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ.Σιούφας, οι βουλευτές Μαγνησίας κ.Μαρίνα Χρυσοβελώνη και κ.Πάρις Μουτσινάς, η πρώην βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής Ρ.Ζήση, η επίτιμη Διευθύντρια Ακαδημίας Αθηνών κ.Καμηλάκη, αλλά και οι κωπηλάτες της Αργούς και αρκετοί Βολιώτες που μετέβησαν στην Αθήνα για το σκοπό αυτό, καθώς και μέλη της Γεωργιανής Κοινότητας που ζουν στην Ελλάδα. Ο κ.Σκοτινιώτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί μεταξύ άλλων στο σημαντικό μυθολογικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, αλλά και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης, που καθιστούν το Βόλο ένα σπουδαίο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στην «καρδιά» της Ελλάδος.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Βόλου, μεταξύ άλλων, τόνισε:  : 

«Ο  Βόλος είναι  από τις λίγες περιοχές, όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει διαρκή παρουσία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Είναι μια περιοχή που η μυθολογία τής φέρθηκε απλόχερα, αφού συνδέεται με παγκόσμια γνωστούς μύθους, όπως  των Κενταύρων που κατοικούσαν στο Πήλιο, ενώ από την αρχαία Ιωλκό, το σημερινό Βόλο,  ξεκίνησε το ταξίδι του Ιάσονα και των Αργοναυτών, που εκφράζει το ανήσυχο πνεύμα των Ελλήνων και τη διάθεσή τους να υπερβούν τα όρια του τότε γνωστού κόσμου. 
Ο Βόλος διαθέτει σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιολογικό μουσείο με τεράστιο πλούτο εκθεμάτων, σπουδαία λαογραφικά μουσεία με έργα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, μοναδικό μουσείο βιομηχανικής ιστορίας, σιδηροδρομικό μουσείο, άλλα θεματικά μουσεία και σπάνια εκκλησιαστικά μνημεία. 
Είναι, ακόμη, μια περιοχή με ξεχωριστή τοπική αρχιτεκτονική και πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, σημαντικά κτήρια της βιομηχανικής κληρονομιάς και το μοναδικό τρενάκι του Πηλίου, έργο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του μεγάλου ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο που γεννήθηκε στο Βόλο. 
Σήμερα ο Βόλος είναι ένα σπουδαίο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στην «καρδιά» της Ελλάδος, με σημαντικό   λιμάνι και ισχυρές αστικές λειτουργίες. Διαθέτει ένα σύγχρονο και διαρκώς αναπτυσσόμενο Πανεπιστήμιο, δύο βιομηχανικές περιοχές, ποικιλία αγροτικής παραγωγής, ενώ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται σημαντικές εκθέσεις και συνέδρια, υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. 
 Η Ιωλκός και ο μύθος των Αργοναυτών αποτελούν την ιστορική ταυτότητα της σύγχρονης πόλης του Βόλου, η οποία αναμφισβήτητα αποτελεί την ιστορική συνέχεια της μυθικής Ιωλκού. 
  Είναι ιδιαίτερα πλούσια η μυθολογική παράδοση που συνδέει την Ιωλκό με τον μυκηναϊκό πολιτισμό, τον πιο λαμπρό πολιτισμό της Ελληνικής Προϊστορίας. Μια σειρά από μύθοι αναφέρονται στην Ιωλκό και το Πήλιο, όπου ζει ο Κένταυρος Χείρωνας, ο σοφός δάσκαλος του μονοσάνδαλου Ιάσονα, που οδήγησε τους Αργοναύτες, τους πρωτοπόρους αυτούς ναυτικούς, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώνοντας έτσι διαφορετικούς λαούς και διαφορετικούς πολιτισμούς. Ο μύθος των Αργοναυτών για την επαναφορά του χρυσόμαλλου δέρατος στην Ιωλκό, υπαινίσσεται αναμφίβολα το εμπόριο χρυσού με την περιοχή του Καυκάσου. Το εμπόριο αυτό δρομολογήθηκε στην εποχή της ακμής του Μυκηναϊκού πολιτισμού, όταν ο χρυσός ήταν απαραίτητος για το κύρος των μυκηναϊκών ανακτόρων. Η παρουσία των Μυκηναίων στη Μαύρη Θάλασσα αποδεικνύεται από ευρήματα γύρω από τον Εύξεινο Πόντο, τα οποία δείχνουν μια περιορισμένη μεν, αλλά αναμφίβολη μυκηναϊκή παρουσία στην περιοχή.
Η αναβίωση του μύθου της Αργοναυτικής Εκστρατείας αποτελεί κορυφαία επιλογή του αναπτυξιακού και πολιτιστικού σχεδιασμού του Δήμου Βόλου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επιλογή του Δήμου Βόλου να κατασκευάσει ομοίωμα του μυθικού σκάφους «Αργώ» και φυσικά, το πειραματικό ταξίδι του σκάφους που έγινε το 2008 και το πολιτιστικό ταξίδι του 2009 στη Μαύρη Θάλασσα, με τη συμβολή της Ελληνικού Κοινοβουλίου, ύστερα από πρωτοβουλία του Γιώργου Σούρλα.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αδελφοποίηση του  Δήμου Βόλου   τόσο με το Μπατούμι όσο και με το Πότι της Γεωργίας.  Στο πλαίσιο αυτό, επίσης, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δυο επιστημονικά συνέδρια, στο Βόλο και την Τιφλίδα.  Οι  διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ερευνητές από την Ελλάδα και τη Γεωργία που συμμετείχαν σε αυτά,  τεκμηρίωσαν τις διαχρονικές σχέσεις των κατοίκων του Αιγαιακού χώρου με τον περίγυρο της Μαύρης Θάλασσας.

Στον άμεσο σχεδιασμό του Δήμου Βόλου είναι :

1. Η δημιουργία του «Μουσείου της Αργούς». Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός προσχεδίων, που αφορά την κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία ενός θεματικού Μουσείου, το οποίο θα αναδεικνύει τη σύγχρονη «Αργώ» ως μνημείο, αναλύοντας την ιστορία της τόσο μέσα από τον μύθο και τα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με αυτόν, όσο και μέσα από το ομοίωμα του σκάφους και την προσπάθεια αναβίωσης του  σύγχρονου ταξιδιού προς την Κολχίδα. Ο χώρος του μουσείου θα είναι εξοπλισμένος με σύγχρονα μέσα οπτικοακουστικής, που θα δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή και να βιώσει το μύθο.   Το έργο θα είναι ώριμο για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020.

2. Η αναγνώριση από το Συμβούλιο της Ευρώπης της μυθικής διαδρομής της Αργούς, ως πολιτιστικής διαδρομής, στο πλαίσιο και της διεκδίκησης από το Βόλο του  τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.  
Στόχος μας είναι να προβληθεί το κατεξοχήν πολιτιστικό προϊόν της περιοχής μας, δηλαδή ο μύθος των Αργοναυτών, που επηρέασε για χιλιετίες όλον τον πολιτισμένο κόσμο, εμπνέοντας γενιές καλλιτεχνών, ποιητών και ερευνητών. Αφετέρου, να δοθεί η δυνατότητα μιας μόνιμης, πολύπλευρης συνεργασίας, που θα αφορά θέματα τουρισμού και πολιτισμού, με γνωστά λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, που επίσης εμπλέκονται με το μύθο των Αργοναυτών. 
 Μια σύγχρονη πολιτιστική διαδρομή της Αργούς, θα έχει βεβαίως ως  αφετηρία  το Βόλο (Ιωλκός) και ακολουθώντας, στη συνέχεια, τη μυθική διαδρομή, θα μπορούσε να σταματά στην εξαιρετικά σημαντική θέση-κλειδί της Λήμνου, σε αναμονή των κατάλληλων ανέμων, ώστε να συνεχιστεί προς την Προποντίδα. Λίγο πριν από την είσοδο στην Προποντίδα, θα μπορούσε να προσεγγίσει τη Σαμοθράκη και την Τροία και μετά, ασφαλώς την Κωνσταντινούπολη. Ακολουθώντας την πορεία κατά μήκος της νότιας πλευράς της Μαύρης Θάλασσας, θα προσέγγιζε στα λιμάνια της Σινώπης, της Σαμψούντας και της Τραπεζούντας, περιοχές με πλούσιο πολιτισμό, οι οποίες συνδέονται με τη μυθική διήγηση, ενώ στη συνέχεια, στις ακτές της Γεωργίας, θα κατέληγε στα λιμάνια του Μπατούμι και του Πότι.    

3. Η καθιέρωση ενός μεγάλου, ετήσιου, διεθνούς φεστιβάλ στο Βόλο, με τίτλο «Αργοναυτικά»,  με αναπτυξιακή και πολιτιστική διάσταση και εκατοντάδες εκδηλώσεις σε συμπυκνωμένο χρόνο, το οποίο ήδη προωθούμε στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.  Τα «Αργοναυτικά»  θα ενισχύσουν την επικοινωνία του Βόλου με τις περιοχές του Μαύρης Θάλασσας που συνδέονται με το μύθο των Αργοναυτών,  θα ενδυναμώσουν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία και θα ενθαρρύνουν  την ανάπτυξη κοινών  επιχειρηματικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός είναι η μοναδική «ανανεώσιμη ενέργεια», η οποία, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, μπορεί να μας ωθήσει να επαναπροσδιορίσουμε το σήμερα και κατ’ επέκταση το αύριο, αποτελώντας ζωτικό παράγοντα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

 





Δεν υπάρχουν σχόλια: