Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Διεκδικούμε δίκαιη λύση για την πράξη εφαρμογής της Αγ.Παρασκευής

Μέσα από έναν ανοιχτό, ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με τον Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη και τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Νίκο Μόσχο, η τοπική κοινωνία της συνοικίας Αγίας Παρασκευής ενημερώθηκε αναλυτικά για το θέμα της πράξης εφαρμογής που ταλαιπωρεί επί σειρά ετών τους κατοίκους της περιοχής, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε αίθουσα του 17ου δημοτικού σχολείου. Το προεδρείο και μέλη του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ.Παρασκευής, αλλά και πλήθος πολιτών που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τα ερωτήματα και τις ενστάσεις τους σχετικά με το πρόβλημα αυτό και να συζητήσουν για τις δυνατότητες διεκδίκησης μιας δίκαιης και αποδεκτής λύσης, κοινωνικά και πολεοδομικά.
Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Μόσχος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στις επίμονες και σχεδιασμένες προσπάθειες της παρούσας Δημοτικής Αρχής προκειμένου να κλείσει με θετικό τρόπο, για τους κατοίκους της Αγ.Παρασκευής, η πολύχρονη αυτή εκκρεμότητα που κληρονόμησε από το παρελθόν και να αντιμετωπιστεί οριστικά ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη συνοικία πάνω από δύο δεκαετίες. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου να προωθήσει νομοθετική διάταξη για τροποποίηση του Ν. 2508/97, η οποία θα έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα τη μείωση των εισφορών σε χρήμα, για τους ιδιοκτήτες των αραιοδομημένων περιοχών της Αγίας Παρασκευής, σε ποσοστό 40-50%.  Έμφαση δόθηκε επίσης στην πρόταση που διατυπώθηκε από τη Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο της συζήτησης για το Γ.Π.Σ. και αφορούσε την ένταξη στο σχέδιο πόλης θυλάκων της Αγ. Παρασκευής, οι οποίοι θα βοηθήσουν να διευρυνθεί το πεδίο μιας ενδεχόμενης τροποποίησης της πολεοδομικής μελέτης. Μια πρόταση η οποία, όπως σημείωσε ο κ.Μόσχος, καταψηφίστηκε από τις περισσότερες παρατάξεις, που παρουσιάζονται σήμερα ως “σωτήρες” μέσα από γενικόλογες και αόριστες υποσχέσεις. Επίσης υπογράμμισε τη συστηματική και επίμονη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για επίλυση του κοινωνικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, παρότι η αρμοδιότητα για την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής δεν ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 Ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου κ.Αντώνης Κούτσουρος υπογράμμισε την καλή συνεργασία που υπήρξε με τη Δημοτική Αρχή την τελευταία τριετία και πρόσθεσε ότι ο Σύλλογος αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έγιναν, όπως και το θετικό βήμα που γίνεται με την αποδοχή της νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά επιμένει να βρεθεί μια δίκαιη λύση, η οποία θα ικανοποιεί το σύνολο των κατοίκων της συνοικίας. 

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Βόλου και εκ νέου υποψήφιος κ.Πάνος Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή εξαντλεί κάθε περιθώριο εξεύρεσης λύσης, έχοντας αναγνωρίσει την κοινωνική διάσταση του προβλήματος και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση μια ακόμη δύσκολη υπόθεση που κληρονόμησε από το παρελθόν. «Ό,τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθήσαμε να το κάνουμε εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου να προωθήσει την ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή, δεν έχει ανάλογο προηγούμενο. 

«Κάναμε ολοκληρωμένη  -ακόμη και νομοτεχνική- επεξεργασία, παρότι αυτό προφανώς και υπερβαίνει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες μας. Δώσαμε έτοιμη δουλειά στο ΥΠΕΚΑ και στους βουλευτές, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε υποδειγματική. Με την ψήφιση της τροπολογίας αυτής θα γίνει ένα θετικό βήμα που μέχρι τώρα φαινόταν αδύνατο, το οποίο και πρέπει να κατοχυρώσουμε. Ωστόσο έχουμε επίγνωση ότι το πρόβλημα δεν λύνεται, αφού η ρίζα του βρίσκεται στη πολεοδομική μελέτη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Σκοτινιώτης και υπογράμμισε το θετικό κλίμα που υπήρξε στην τελευταία συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ κ.Σωκρ.Αλεξιάδη, κατά την οποία εκφράστηκε η βούληση να ενσωματωθεί η τροπολογία αυτή σε σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τους κατοίκους και έπειτα από γόνιμο διάλογο, έγινε δεκτή η πρόταση του Π.Σκοτινιώτη και συμφωνήθηκε, αμέσως μετά τις εκλογές, να προγραμματιστεί τετραμερής συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Παρασκευής, προκειμένου να αναζητηθεί κοινωνικά και πολεοδομικά αποδεκτή λύση για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος και να συμφωνηθούν τα συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, με τη συναίνεση όλων των πλευρών. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιοι του συνδυασμού «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά» Β.Καπούλας, Ν.Οικονόμου, Η.Ξηρακιάς, Δ.Κουτσός, Γ.Γκουντέλιας, Λ.Αναστασίου, Α.Στάχτου, Κ.Χαρανά, Π.Φασουλίδης, Μ.Παπαζήση και Ζ.Γεωργίου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: