Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ο Δήμος Βόλου υιοθετεί τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας

Εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Βόλου και της Ν. Ιωνίας πραγματοποίησαν σήμερα ποδηλατοπορεία με κατάληξη στο Δημαρχείο Βόλου, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας κ. Νίκο Μόσχο, λόγω απουσίας του Δημάρχου Π.Σκοτινιώτη στην Αθήνα. Οι μαθητές κατέθεσαν υπόμνημα με τις παρατηρήσεις – προτάσεις τους για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού και τις ασφαλείς μετακινήσεις στην πόλη, ζητώντας να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία θα παραστούν και οι ίδιοι.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές διεκδικούν: α)μεγαλύτερα πεζοδρόμια, χωρίς εμπόδια (περίπτερα και πάγκοι λιανοπωλητών), β) διόδους προσπέλασης των πεζοδρομίων (ράμπες) από μητέρες με καροτσάκια και τα ΑΜΕΑ, γ) ελεύθερους και καθαρούς πεζοδρόμους, δ) σωστούς ολοκληρωμένους ποδηλατοδρόμους με ευδιάκριτη διαγράμμιση και χρωματισμό, ε) θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων παντού μέσα στην πόλη, στ) περισσότερους πεζοδρόμους και περιορισμό κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο.
Ο Αντιδήμαρχος, αφού επαίνεσε τους μαθητές για τη δυναμική τους ποδηλατοπορεία, τόνισε ότι το ζήτημα της βιώσιμης κινητικότητας αποτελεί για την παρούσα Δημοτική Αρχή κορυφαία προτεραιότητα. «Από την αρχή της θητείας μας, προχωρήσαμε σε αποφάσεις για τα θέματα που αφορούν την κίνηση στην πόλη, μέσα από τη συγκρότηση και λειτουργία της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας. Όλες οι πρωτοβουλίες μας στοχεύουν στην υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας, οι οποίες προβλέπουν την ενθάρρυνση της κυκλοφορίας πεζών και ποδηλάτων και την αποθάρρυνση των αυτοκινήτων στον κεντρικό ιστό της πόλης. Επιδίωξή μας είναι οι αρχές αυτές να γίνουν συνείδηση στους συμπολίτες μας και σιγά- σιγά να ξεπεράσουμε αντιλήψεις του παρελθόντος που επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος και εξέφρασε τη λύπη του για την κατάληψη του νέου δικτύου ποδηλατοδρόμων, σε αρκετά σημεία της διαδρομής από το Τελωνείο έως τις Αλυκές, από αυτοκίνητα. «Αποτελεί ζητούμενο η αλλαγή νοοτροπίας όλων μας, προκειμένου να αλλάξουμε το πως κινούμαστε μέσα στην πόλη», κατέληξε και ζήτησε από τους μαθητές να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή ξεκινώντας από το ίδιο το οικογενειακό τους περιβάλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: