Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Συντονισμός των τοπικών φορέων για τις πυρκαγιές

Ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο του Βόλου υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Πάνου Σκοτινώτη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων.
Ο κ. Σκοτινιώτης  τόνισε ότι επιβάλλεται όλοι οι εμπλεκόμενοι  φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι την επιχειρησιακή ευθύνη και το «γενικό πρόσταγμα» το έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει άψογη συνεργασία με στόχο πρωτίστως την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών, καθώς και την προστασία του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος.
Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης,  Πολιτικής Προστασίας και ΚΕΠ κ.Νατάσα Οικονόμου σημείωσε πως τα κονδύλια που διατίθενται από το κράτος για την αντιμετώπιση των αναγκών είναι περιορισμένα, ειδικά στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία, και γι’ αυτό το λόγο, για την ορθή προετοιμασία και την αποτελεσματική δράση απαιτείται αυξημένη υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με την αρμόδια Αντιδήμαρχο, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, πέρα από θεσμική υποχρέωση, είναι και ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, καθώς είναι μία ευκαιρία απολογισμού των δράσεων και της ετοιμότητας της προηγούμενης χρονιάς, του εντοπισμού τυχόν αδυναμιών, ενώ βοηθά στο να αποκρυσταλλωθεί ο βαθμός και ο τρόπος συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο, αφενός την καλύτερη προετοιμασία στον τομέα της πρόληψης, αφετέρου την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον περιορισμό των συνεπειών από τυχόν έκτακτο γεγονός. Στο πλαίσιο αυτό, φέτος, για πρώτη φορά, το σχέδιο μνημονίου ενεργειών (δράσεις, κατάσταση ετοιμότητας κλπ) εκ μέρους του Δήμου για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ετοιμάστηκε και στάλθηκε στους εμπλεκόμενους φορείς, πριν από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της υποβολής παρατηρήσεων και προτάσεων για τη συμπλήρωσή του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. 

Αναφερόμενη στις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει, από την αρχή της χρονιάς, η κ. Οικονόμου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι με ευθύνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Διεύθυνσης Καθαριότητας έχουν ξεκινήσει δράσεις καθαρισμού περιαστικών δασών, οικοπέδων και συνεχίζονται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή, σε όλο το Δήμο,  των οικοπέδων που αποτελούν εστίες κινδύνου για πυρκαγιά, προκειμένου να σταλεί έγγραφο στους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό τους, με την προειδοποίηση ότι σε διαφορετική περίπτωση  είναι υποχρεωμένη να επέμβει η Υπηρεσία και στη συνέχεια να τους βεβαιώσει τις σχετικές δαπάνες. Εξάλλου, όπως ενημέρωσε, ξεκινούν οι εργασίες αγροτικής οδοποιίας, καθώς έχουν ολοκληρωθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου οι σχετικές μελέτες και δημοπρασίες. Στο σχεδιασμό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, είναι να δοθεί φέτος μεγαλύτερη βαρύτητα στον τομέα της ενημέρωσης των δημοτών, (εκστρατεία προβολής, φυλλάδια) σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιών.

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Α. Μεταφτσής ανακοίνωσε τον προγραμματισμό σύσκεψης, τις επόμενες μέρες, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εθελοντικών οργανώσεων, για το σχεδιασμό προγράμματος επιφυλακής, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ο εκπρόσωπος της 32 ΤΑΞ ΠΝ παρουσίασε το σχέδιο δράσης του στρατιωτικού σώματος, σε περίπτωση πυρκαγιών, και εξέφρασε τη βούληση να συμμετάσχει και η 32 ΤΑΞ ΠΝ στη σύσκεψη με τις εθελοντικές ομάδες, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των φορέων.

Στη σύσκεψη παρέστησαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους εκπρόσωποι όλων των σωμάτων ασφαλείας (πυροσβεστική, στρατός, αστυνομία, λιμενικό, αεροπορία), των εθελοντικών οργανώσεων της περιοχής μας, του ΕΚΑΒ, ο δασάρχης κ. Ν. Ντίτορας, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας όλων των δημοτικών ενοτήτων και οι τοπικοί Αντιδήμαρχοι Σ.Χαλκιάς και Γ.Γκουντέλιας.

Η κ.Οικονόμου υπογράμμισε, τέλος, την άψογη συνεργασία του Δήμου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής, οι οποίες έχουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων, και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον διοικητή Περιφέρειας Θεσσαλίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Ν.Μιχαλάκη, για την παρουσία του στη σύσκεψη και τις ιδιαίτερα γόνιμες και χρήσιμες παρατηρήσεις του.  


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: