Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Εγκαινιάζεται το Δημοτικό Κοινωνικό Κέντρο Άλλης Μεριάς

Το έκτο Κοινωνικό Κέντρο του Δήμου Βόλου, αλλά το πρώτο που δημιουργείται σε Τοπική Κοινότητα, και συγκεκριμένα στην Άλλη Μεριά, εγκαινιάζεται την Κυριακή των Βαΐων 13 Απριλίου, μετά τη θεία λειτουργία. Όπως αποφάσισε το Δ.Σ. της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, με τη σύμφωνη γνώμη του  Δημάρχου κ.Πάνου Σκοτινιώτη, το νεοσύστατο Κοινωνικό Κέντρο Άλλης Μεριάς θα φέρει το όνομα του τέως βουλευτή Μαγνησίας και Υπουργού Θανάση Νάκου, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Στα εγκαίνια του Κέντρου έχουν προσκληθεί να παραστούν και μέλη της οικογένειας του Θ.Νάκου.
Σε δήλωσή του ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι με την απόφαση αυτή «ο Δήμος Βόλου τιμά τη μνήμη ενός ανθρώπου ο οποίος υπηρέτησε επί πολλά χρόνια με σοβαρότητα, μαχητικότητα, αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα, το Βόλο, τη Μαγνησία, το Κοινοβούλιο και το δημόσιο βίο της χώρας». Σε ό,τι αφορά την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Κέντρου υπογράμμισε πως, «παρά τις δραματικές περικοπές των επιχορηγήσεων, ο Δημοτική Αρχή Βόλου όχι μόνο έχει καταφέρει να διατηρήσει ζωντανές τις κοινωνικές δομές αλλά και να δημιουργήσει νέες, με την πεποίθηση ότι οι δομές αυτές αποτελούν τη μοναδική “ασπίδα” κοινωνικής προστασίας των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης.  Κεντρικός μας στόχος, τον οποίον υπηρετήσαμε με συνέπεια, ήταν να περάσουμε από την ελεημοσύνη και τη φιλανθρωπία, στην αλληλεγγύη, τις οργανωμένες κοινωνικές δομές και την εξατομικευμένη κάλυψη των αναγκών του πολίτη σε τοπικό επίπεδο».

Το Κοινωνικό Κέντρο Άλλης Μεριάς στεγάζεται στο δημοτικό κτίριο που βρίσκεται κάτω από την κεντρική εκκλησία του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, στο οποίο λειτουργούσε το Δημοτικό Σχολείο Άλλης Μεριάς, και ανακαινίστηκε πρόσφατα με τη συνεργασία των μελών του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας, των υπηρεσιών του Δήμου και των φορέων της περιοχής. Την ευθύνη της λειτουργίας του έχει η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Άλλης Μεριάς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ποικίλες δράσεις περνώντας όμορφα τον ελεύθερο χρόνο του σε όποια ηλικία κι αν είναι. 

Όπως ήδη αναφέρθηκε, πρόκειται για το έκτο Κοινωνικό Κέντρο του Δήμου Βόλου, αλλά το πρώτο που δημιουργείται σε Τοπική Κοινότητα, αφού τα υπόλοιπα βρίσκονται στις συνοικίες Νέας Δημητριάδας, Χρυσοχοϊδη, Αγίου  Γεωργίου, Νεάπολης, Αγίων Αναργύρων και Αλυκές. Τα Κέντρα αυτά υποστηρίζονται και στελεχώνονται από ειδικούς επιστήμονες (γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους κλπ.) οι οποίοι υλοποιούν προγράμματα διάγνωσης και πρόληψης, ψυχολογικής υποστήριξης, φυσιοθεραπείας και απευθύνονται σε μεγάλο εύρος ηλικιών και κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ κ.Βασίλης Κοντορίζος, πρόκειται για  έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό που στηρίζεται στη φιλοσοφία της αποκέντρωσης των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και των υπηρεσιών παροχής φροντίδας υγείας στο επίπεδο της συνοικίας. «Είναι βέβαιο ότι το Κοινωνικό Κέντρο Άλλης Μεριάς θα αποτελέσει στέκι των κατοίκων της συνεχώς αναπτυσσόμενης περιοχής και θα δώσει δημιουργική διέξοδο που έλειπε μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και υιοθετήσαμε το σλόγκαν “Πες το οικογένεια, Πες το παρέα, Πες το μάζωξη με φίλους”, το οποίο πρότειναν οι τοπικοί φορείς που εθελοντικά εργάστηκαν για την άμεση λειτουργία του».

Από την πλευρά του ο τοπικός Αντιδήμαρχος κ.Γιάννης Γκουντέλιας επισήμανε ότι «φιλοδοξία δική μας αλλά και των κατοίκων της Άλλης Μεριάς  είναι το δημοτικό αυτό κτίριο, με την καινούρια χρήση, να αποτελέσει κυψέλη δημιουργίας και σημείο αναφοράς για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης που αναπτύσσεται στην Τοπική Κοινότητα, η οποία αν και βρίσκεται πολύ κοντά στο Πολεοδομικό Συγκρότημα διαθέτει ακόμη τα θετικά στοιχεία της κοινότητας και της γειτονιάς».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: