Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Το νερό και η αποχέτευση αποτελούν ανθρώπινο δικαίωμα

Την κατηγορηματική θέση της δημοτικής αρχής για ενιαία, ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση του νερού ως κοινωνικού αγαθού και ανθρώπινου δικαιώματος, ώστε αφενός να διασφαλίζεται η οικολογική ισορροπία κάθε περιοχής και η αναπαραγωγή του οικοσυστήματος, αφετέρου να παρέχεται καλής ποιότητας πόσιμο νερό σε όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες και να υπάρχει επάρκεια για άρδευση, επανέλαβε ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης μιλώντας τη Δευτέρα σε μαζική συγκέντρωση κατοίκων της Πορταριάς. Παράλληλα, απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση για σύνδεση των κατοικιών και επιχειρήσεων με το δίκτυο αποχέτευσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων. 

«Εν πάση περιπτώσει», τόνισε χαρακτηριστικά, «σε δύο θέματα η θέση μας είναι απόλυτη: το πρώτο, ότι η διαχείριση του νερού δεν μπορεί παρά να είναι ενιαία και ολοκληρωμένη και το δεύτερο, ότι η σύνδεση με την αποχέτευση δεν μπορεί παρά να είναι υποχρεωτική. Αν συμφωνήσουμε σε αυτές τις δύο αρχές, όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν και είμαστε έτοιμοι, στο πλαίσιο αυτό, να συζητήσουμε κάθε πρόταση της τοπικής κοινωνίας. Τη θέση τους για τα δύο αυτά κομβικά θέματα οφείλουν να ξεκαθαρίσουν άμεσα όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, ώστε να σταματήσουν να ψαρεύουν σε θολά νερά και να καταφεύγουν σε φτηνό λαϊκισμό και δημαγωγία». 

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της πρώτης τριετίας του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου για τη Δημοτική Ενότητα Πορταριάς, ο κ.Σκοτινιώτης υπογράμμισε καταρχάς πως η Δημοτική Αρχή τήρησε στο ακέραιο τη δέσμευσή της ότι όχι μόνο δεν θα ισοπεδωθεί, εξαιτίας του «Καλλικράτη, η ιδιαίτερη πολιτισμική, κοινωνική και παραγωγική φυσιογνωμία της κάθε περιοχής του Δήμου, αλλά αντίθετα θα ενισχυθεί και θα αναδειχθεί η ιδιαίτερη ταυτότητα της κάθε δημοτικής και τοπικής κοινότητας, που άλλωστε αποτελεί πλούτο και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του ενιαίου Δήμου Βόλου. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η Πορταριά έχει τη θέση που δικαιούται και της αξίζει ως η «βιτρίνα» της μείζονος πόλης. 

Αναφερόμενος σε θέματα της καθημερινότητας, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή κατέβαλε συστηματική προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σύσταση και λειτουργία των Πολυδύναμων Τμημάτων σε κάθε περιφερειακή Δημοτική Ενότητα. Ο Δήμος Βόλου, όπως είπε, είναι ο μοναδικός Δήμος της χώρας που πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία και τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά, αφού τα τμήματα αυτά λειτούργησαν ως μηχανισμός πιο άμεσης αντίδρασης στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Το βέβαιο είναι, τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης, ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί ο ρόλος των Τοπικών Κοινοτήτων, ώστε να αντιμετωπίζονται πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά οι πιεστικές ανάγκες της καθημερινότητας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία, στο σημείο αυτό, στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλαν, χωρίς ουσιαστικά πόρους και μέσα, οι πρόεδροι και τα μέλη των Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων..

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα θέματα του νερού και της αποχέτευσης, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση της Δημοτικής Αρχής ότι το νερό και η αποχέτευση αποτελούν δημόσια κοινωνικά αγαθά και ανθρώπινο δικαίωμα. «Με βάση τη θέση αυτή υπερασπιζόμαστε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ ως δημοτικής, κοινωφελούς επιχείρησης με υψηλό επίπεδο παραγωγικότητας».  

Για το θέμα της αποχέτευσης, τόνισε ότι το έργο που κατάφεραν να υλοποιήσουν τα προηγούμενα χρόνια η τέως δημοτική αρχή Πορταριάς και η τέως κοινοτική αρχή Μακρινιτσας είναι ιστορικής σημασίας για την περιοχή και πρέπει να λειτουργήσει, προκειμένου να δοθεί λύση σ’ ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Γι’ αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι νόμιμες συνδέσεις των κατοικιών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο, αφού κάθε άλλη επιλογή θα συνιστούσε περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος ενός εξαιρετικά ευαίσθητου οικοσυστήματος και θα προκαλούσε σοβαρή δυσφήμηση της περιοχής μας με οδυνηρές συνέπειες για τον τουρισμό.

Στο σημείο αυτό ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πειστούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες ενέργειες, υπενθυμίζοντας ότι ήδη δόθηκαν πολλά και σημαντικά κίνητρα, αφού λήφθηκαν υπόψη τόσο οι ιδιαιτερότητες ενός ορεινού χωριού όσο και το γεγονός ότι η Πορταριά τροφοδοτεί την πόλη με ποσότητες νερού από την πηγή «Μάνα». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε,  εξετάζονται και άλλες προτάσεις που διατυπώνονται από την Τοπική Κοινότητα και πολλούς κατοίκους, όπως για το θέμα του ποτίσματος των κήπων των σπιτιών στις περιοχές του χωριού που δεν υπάρχουν πια  αυλάκια.   

Καταλήγοντας ο κ.Σκοτινιώτης απηύθυνε ύστατη έκκληση στους συμπολίτες των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς και Μακρινίτσας να σπεύσουν, όσοι δεν το έχουν πράξει ως τώρα, για τη σύνδεση των ακινήτων τους με το δίκτυο αποχέτευσης και να ρυθμίσουν κάθε οικονομική εκκρεμότητα με τη ΔΕΥΑΜΒ. Με τον τρόπο αυτό και αίσθημα κοινωνική ευθύνης θα επιδείξουν και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις θα αποφύγουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: