Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Μαθητές του 3ου Γυμνασίου «ανέκριναν» τον Δήμαρχο Βόλου

Τον Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη επισκέφθηκαν σήμερα μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Βόλου και τον «ανέκριναν» για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα στην πόλη αλλά και για ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν τη γειτονιά τους. Οι μαθητές συναντήθηκαν με το Δήμαρχο στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης «Ενεργοί μαθητές, ενεργοί πολίτες», συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Σοφία Κανταράκη.  

Στο “τραπέζι” της συζήτησης τέθηκαν μεταξύ άλλων τα θέματα των αδεσπότων, της συντήρησης κοινόχρηστων χώρων και υποδομών και των ποδηλατοδρόμων. Όπως εξήγησε ο κ.Σκοτινιώτης, η Δημοτική Αρχή καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπίσει όσο γίνεται καλύτερα τα προβλήματα της καθημερινότητας, που αφορούν κυρίως την καθαριότητα και το πράσινο, τις συντηρήσεις των δρόμων, των σχολικών κτιρίων, των δημοτικών υποδομών και των κοινόχρηστων χώρων, σε ολόκληρο το νέο Δήμο που ξεκινάει από το Αϊδίνι και φθάνει μέχρι τον Άγιο Βλάσιο. Ταυτόχρονα, προωθεί την υλοποίηση έργων που θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης για την πόλη μας. 

Ένα τέτοιο έργο, όπως είπε, είναι η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, προϋπολογισμού περίπου 11 εκατ.ευρώ, για το οποίο η Δημοτική Αρχή διαθέτει έτοιμο φάκελο και διεκδικεί χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. «Πρόκειται», υπογράμμισε ο Δήμαρχος, «για ένα έργο κορυφαίας σημασίας για την περιοχή μας και ώριμο για άμεση δημοπράτηση, αφού έχουν ολοκληρωθεί από το Δήμο όλες οι αιτούμενες μελέτες και εγκρίσεις. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία του και ως Συνεδριακού Κέντρου, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό,  έχει δε έντονα αναπτυξιακή διάσταση, αφού στηρίζει την  τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη του Βόλου, σύμφωνα με τις αρχές του αειφόρου αστικού τουρισμού». 

Αναφερόμενος στο θέμα των ποδηλατοδρόμων, επισήμανε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποκτήσει το παλιό δίκτυο τα χαρακτηριστικά που έχουν οι ποδηλατόδρομοι σε άλλες χώρες της Ευρώπης και παράλληλα ολοκλήρωσε το νέο ποδηλατόδρομο, από την περιοχή του Τελωνείου έως και τις Αλυκές, το οποίο πληροί απόλυτα τις προδιαγραφές. «Σε κάθε περίπτωση,  θεωρούμε σημαντικό ότι ένα τμήμα δημόσιου χώρου αφαιρέθηκε από το αυτοκίνητο προς όφελος του ποδηλάτου και της ήπιας κυκλοφορίας, και αυτό πρέπει  να το διαφυλάξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. 

Σε ότι αφορά τα αδέσποτα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους μαθητές ότι στον ενιαίο Δήμο Βόλου λειτουργεί το Καταφύγιο στην περιοχή των Γλαφυρών, όπου οδηγούνται τα ζώα για αποπαρασίτωση και στείρωση, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη νομοθεσία και το σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου. Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε δραστική μείωσή τους στην πόλη και επομένως στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, αρκεί να υπάρξει ευαισθητοποίηση της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, αφού το πρόβλημα συντηρείται - όπως είπε - εξαιτίας κυρίως της συμπεριφοράς μερίδας συμπολιτών που έχουν ζώα και τα εγκαταλείπουν επειδή δυσκολεύονται να τα συντηρήσουν. 

Καταλήγοντας, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει και υλοποιεί πρωτοβουλίες για όλα αυτά τα ζητήματα, ωστόσο εξήγησε ότι καμία παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου δεν μπορεί να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αν δεν συμβάλλουν οι ίδιοι οι πολίτες, από τον μεγαλύτερο έως τον μικρότερο. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η Δημοτική Αρχή επιζητά τις παρατηρήσεις των συμπολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και των παιδιών, προτρέποντας τους μαθητές, ό,τι «στραβό» διαπιστώνουν στην πόλη, να το επισημαίνουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: